Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 Nikon d3200 czy d5100 ? Ktory wybrac na poczatek?
Witam, chcialbym rozpoczac moja przygode z fotografia amatorska. Od kiedy pamietam uzywalem cyfrowek sony - oczywiscie do totalnej amatorki. Chcialbym zaczac poznawac tajniki fotografowania i dlatego zdecydowalem sie na zakup lustrzanki cyfrowej. Poczytalem troche w sieci, popytalem znajmych i teraz mam dylemat: nikon d3200 czy nikon d5100?
Moj znajomy ktory zyje z fotografowania od 8 lat polecil mi na poczatek d3200. Przede wszystkim za 24.1 Mpix. Z tego co sie orientuje filmy tez niezle nagrywa.
W fotojokerze polecali mi d3100 lub d5100. D3100 podobno robi lepsze zdjecia niz d3200 przy gorszym naswietleniu. Ale podobno najlepszym wyborem bylby d5100.
Jako ,ze totalnie sie na tym nie znam, prosze was o pomoc w wyborze.
Czy decydujac sie na lustrzanke do ok 2500-3000 tys zl. ma ona mozliwosc rozbudowy w pozniejszym czasie? Czy poprostu bedzie trzeba ja sprzedac bo rozbudowa nie bedzie miala sensu i lepiej bedzie kupic lustrzanke z wyzszej polki?
Do body chcialbym miec 2 obiektywy, dla zdjec z bliska, a takze zeby dosc szeroko "łapał" oraz drugi dla zdjec z dystansu. Bardzo zalezy mi rowniez na obiektywie typu "fisheye" dla zdjec do stron internetowych ktorymi sie zajmuje.
Oczywiscie do komplety rowniez chcialbym miec rozne podzespoly typu: torba, zapasowe akumulatory itp.
I pewnie ktos zapyta dlaczego nikon? Sam nie wiem.. znajomy ma np. d60 i fajnie lezy w dloniach. Konstrukcja wydaje sie solidna. Z tego co czytalem to nikon jest jednym z najlepszych ale w modelach z wyzszej polki. A podzespoly i tak ma od sonego (modele nizsze).
Nie planuję zakupu lustrzanki, ale ja bym w tej sytuacji poczekał krótką chwilę na D5200. Wtedy te 24Mpx z D3200 straci przewagę.
Uważam, że teraz nie warto kupować "starego" modelu 5100, jeżeli na dniach ma się pojawić 5200.
I będzie dylemat czy D3200, czy D5200.
Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 Re: Nikon d3200 czy d5100 ? Ktory wybrac na poczatek?
lenovo napisał/a:
Moj znajomy ktory zyje z fotografowania od 8 lat polecil mi na poczatek d3200. Przede wszystkim za 24.1 Mpix.
A jakoś to uzasadnił, czy na zasadzie "więcej to lepiej", "to jest przyszłość", "to nowsza matryca", itp?
IMHO śmiało możesz wziąć D5100, jest w nim sprawdzona i bardzo dobra "16ka" od Sonego.
lenovo napisał/a:
Z tego co sie orientuje filmy tez niezle nagrywa.
Zdajesz sobie sprawę, że filmowanie lustrzanką "nieco" się różni od tego co zapewne znasz z kompaktów?
lenovo napisał/a:
Czy decydujac sie na lustrzanke do ok 2500-3000 tys zl. ma ona mozliwosc rozbudowy w pozniejszym czasie? Czy poprostu bedzie trzeba ja sprzedac bo rozbudowa nie bedzie miala sensu i lepiej bedzie kupic lustrzanke z wyzszej polki?
Zależy o jaką "rozbudowę" Ci chodzi. Akcesoria typu np. grip mogą być niedostępne dla niższych modeli. Co do obiektywów to zależy od konkretnego przypadku - u Nikona im wyższy model korpusu tym lepsza kompatybilność ze starszymi szkłami. Rzecz istotna o ile interesują Cię obiektywy np. bez własnego napędu AF.
Nie traktuj korpusu, zwłaszcza entry-level, jako jakiejś inwestycji. Cyfrowy sprzęt dość szybko "moralnie się starzeje" i traci na wartości.
lenovo napisał/a:
Do body chcialbym miec 2 obiektywy, dla zdjec z bliska, a takze zeby dosc szeroko "łapał" oraz drugi dla zdjec z dystansu.
Poszukaj i poczytaj trochę o podstawach fotografii żebyś sam wiedział o czym mowa i czego szukać, zamiast opisywać to na zasadzie "będzie łapał" albo "zrobi lepsze zdjęcie".
lenovo napisał/a:
Bardzo zalezy mi rowniez na obiektywie typu "fisheye" dla zdjec do stron internetowych ktorymi sie zajmuje.
Tak z ciekawości - do czego konkretnie ma służyć to rybie oko?
lenovo napisał/a:
Z tego co czytalem to nikon jest jednym z najlepszych ale w modelach z wyzszej polki. A podzespoly i tak ma od sonego (modele nizsze).
W każdym korpusie każdego producenta znajdziesz podzespoły różnych firm. Nikon korzysta z matryc Sony we wszystkich swoich puszkach.
Wysłany: Nie 02 Gru, 2012 Re: Nikon d3200 czy d5100 ? Ktory wybrac na poczatek?
lotofag napisał/a:
lenovo napisał/a:
Moj znajomy ktory zyje z fotografowania od 8 lat polecil mi na poczatek d3200. Przede wszystkim za 24.1 Mpix.
A jakoś to uzasadnił, czy na zasadzie "więcej to lepiej", "to jest przyszłość", "to nowsza matryca", itp?
IMHO śmiało możesz wziąć D5100, jest w nim sprawdzona i bardzo dobra "16ka" od Sonego.
Uzasadnil to poprostu ze nowa technologia, super jakosc zdjec.
lotofag napisał/a:
lenovo napisał/a:
Z tego co sie orientuje filmy tez niezle nagrywa.
Zdajesz sobie sprawę, że filmowanie lustrzanką "nieco" się różni od tego co zapewne znasz z kompaktów?
Tak, raczej bede uzywal tego trybu jako dodatek do wykorzystania sporadycznie.
lotofag napisał/a:
lenovo napisał/a:
Zależy o jaką "rozbudowę" Ci chodzi. Akcesoria typu np. grip mogą być niedostępne dla niższych modeli. Co do obiektywów to zależy od konkretnego przypadku - u Nikona im wyższy model korpusu tym lepsza kompatybilność ze starszymi szkłami. Rzecz istotna o ile interesują Cię obiektywy np. bez własnego napędu AF.
Nie traktuj korpusu, zwłaszcza entry-level, jako jakiejś inwestycji. Cyfrowy sprzęt dość szybko "moralnie się starzeje" i traci na wartości.
Czyli cala "sila" to szkla ? To najlepsza inwestycja ?
lotofag napisał/a:
lenovo napisał/a:
Do body chcialbym miec 2 obiektywy, dla zdjec z bliska, a takze zeby dosc szeroko "łapał" oraz drugi dla zdjec z dystansu.
Poszukaj i poczytaj trochę o podstawach fotografii żebyś sam wiedział o czym mowa i czego szukać, zamiast opisywać to na zasadzie "będzie łapał" albo "zrobi lepsze zdjęcie".
Taki wlasnie mam zamiar Poki co na chwile obecna mam kilka innych rzeczy i ciezko z czasem, ale mysle ze damy rade
lotofag napisał/a:
lenovo napisał/a:
Bardzo zalezy mi rowniez na obiektywie typu "fisheye" dla zdjec do stron internetowych ktorymi sie zajmuje.
Tak z ciekawości - do czego konkretnie ma służyć to rybie oko?
Przede wszystkim do zdjec nieduzych pomieszczen, naprawde oczko daje super efekt. p.s. konkurencja czesto takie fotki serwuje
lotofag napisał/a:
lenovo napisał/a:
Z tego co czytalem to nikon jest jednym z najlepszych ale w modelach z wyzszej polki. A podzespoly i tak ma od sonego (modele nizsze).
W każdym korpusie każdego producenta znajdziesz podzespoły różnych firm. Nikon korzysta z matryc Sony we wszystkich swoich puszkach.
Rozejrzalem sie po sieci i D5200 kosztuje ok 3300 zl za samo body. W tej cenie mozna kupic juz d7000 z obiektywem 18-55 VR. Moze d7000?
Jesli nie ma sensu brac d7000 to poczekam chwile na spadek cen d5200. Co myslicie ?
raczej poza nagrywaniem filmow to niezbyt czesto ta funkcja sie przydaje a nagrywanie filmow to raczej dodatek. Moj telefon nagrywa w HD wiec pewnie roznica nie bedzie wielka ,wiec kupno cyfrowej lustrzanki dla krecenia filmow chyba mija sie z celem
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Gru, 2012
Pentax K-30 "jest pomiędzy" D5100/D5200 a D7000.
Za ok. 2500 masz go z 18-55mm, a za ok. 3500 dodatkowo z 55-300mm.
Moj telefon nagrywa w HD wiec pewnie roznica nie bedzie wielka ,wiec kupno cyfrowej lustrzanki dla krecenia filmow chyba mija sie z celem
Ta drobna różnica jest taka, że lustrzanką to można i profesjonalny film nakręcić, a filmiki z komórki to najwyżej znajomym na FB możesz pokazać. Rozdzielczość _pliku_ to nie wszystko...
Pentax osobiscie mi nieznana firma. Raczej zostane przy nikonie.
D5200 albo D7000
Czy ktos z was orientuje sie jak wyglada spadek ceny nowo wprowadzonych na rynek nikonow? Zastanawiam sie o ile moze spasc cena d5200 w ciagu najblizszych miesiecy. Bo jak cena niespadnie o duzo to moze warto zakupic od reki d7000.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9