Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Celestron SkyMaster 15x70 - test amatora.
Autor Wiadomość
Absengard 
Bywalec

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012   Celestron SkyMaster 15x70 - test amatora.

Witam.

Nie tak dawno szukałem lornetki na prezent dla kolegi. Bardzo fajnie doradzaliście, powiem więcej przekonaliście mnie do pewnych lornetek których nie brałem pod uwagę. Z pewnością gdy będę kupował coś dla siebie ( na wiosnę ) skorzystam z tych rad. Los tak chciał iż po zapoznaniu się organoleptycznym z lornetka SkyMaster 15x70 przez mojego kolegę wybór padł na tę właśnie pozycje. Czynnikiem decydującym okazało się powiększenie. Miałem przyjemność pobawić się jako amator tą lornetką zanim została spakowana więc w rewanżu chciałem podzielić się moimi spostrzeżeniami co do tej właśnie lornetki głównie dla tych którzy są totalnymi laikami. Ci którzy mają doświadczenie i pojęcie nie tylko wiedzą o niej wszystko, ale i pewnie nie zgodzą się ze mna w wielu kwestiach, a to głównie z racji innych oczekiwań. A zatem od początku....
Lornetkę zamówiłem jak zawsze w sklepie Delta Optical. Nigdy nie zawiodłem się na tym sklepie. Paczki wysyłane są błyskawicznie i zapakowane tak, że czołgiem można po nich jeździć. Zamówiłem lornetkę jednego dnia, drugiego była już u mnie.

1. Wrażenia wizualne:
Lornetka potężna. Sprawia wrażenie wykonanej bardzo dobrze, ale tylko sprawia wrażenie :) Tu i ówdzie można się przyczepić do wykonania. Guma przy obiektywach jakby minimalnie parę razy o coś potarła - delikatne ryski. Nie przeszkadzają w niczym oczywiście. Obiektywy zamocowane w gumie ciut nierówno - tzn. widać w niektórych miejscach zalanie gumy raz większe raz mniejsze. W niczym oczywiście to nie przeszkadza i nie widać tego od razu, trzeba dokładnie się przyjrzeć. Okulary ciut mnie na początku przestraszyły gdyż wydały mi się jakby luźno osadzone, kręcąc prawym okularem i używając odrobinę siły widoczny minimalny ruch ku górze. Jednak podczas obserwacji kręcąc okularem tylko w pozycji lewo-prawo oczywiście nie ma mowy o ruchach okularu w innych kierunkach. Pokrętło ustawiania ostrości chodzi w sam raz. Dosyć ciężko, ale nie na tyle aby sprawiało problem. Nie ma mowy aby przypadkowym ruchem przestawić je. Podobnie działa mechanizm (nie wiem jak to nazwać) rozstawu tubusów.
Muszle oczne bardzo miękkie, na tyle iż idealnego koła nie ma (guma muszli ocznych). Jak się potem okazało jest tak zapewne dlatego, iż muszle owe można wywinąć na okular i obserwować mając źrenicę bliżej.
Podsumowując: Lornetka wykonana dobrze jak na potrzeby amatora. Tu i ówdzie widać delikatne niedociągnięcia ale pamiętajmy jest to lornetka za 260 zł nie za 2600 :) . Jako amator w skali 1-5 oceniam wykonanie na 4-

2. Wrażenia z obserwacji.
Jako amator pominę takie pojęcia jak koma czy inne, gdyż w moim przypadku zupełnie nie wiem co to jest. Nie będzie też tego wiedział totalny amator a w dla tej grupy jest dedykowana owa lornetka. Skupię się na własnych odczuciach, które być może pomogą rozwiać wątpliwości niezdecydowanym amatorom. Porównanie mam również ubogie, do tej pory miałem lornetkę PZO, DO Entry.
Lornetką obserwowałem głównie krajobrazy bliższe, to dalsze gdyż pogoda uniemożliwiła obserwację nieba. Wielu amatorów kupuje tę lornetkę nie tylko do nieba głównie z powodu powiększenia.
Lornetka relatywnie dość jasna. Wiem, że transmisje oraz jasności w porównaniu z Waszymi lornetkami jest znacznie słabsza ale dla amatora jakim jestem ja - bardzo dobra. Obserwowałem o różnej porze dnia zarówno rano, po południu jak i gdy robiło się szarawo. Nigdy nie wystąpiła sytuacja w której coś co było jeszcze widoczne okiem (chodzi o jasność) było niewidoczne przez lornetkę. Powiem więcej. Wydawało się wnet że nawet jest jaśniej. Oczywiście to tylko złudzenie bo jak wiemy następuje utrata światła w każdej lornetce, większe bądź mniejsze ale zawsze strata. Jednak coś (być może powiększenie) sprawiało, iż wydawało się jaśniej.
Balans bieli jak dla amatora także dobry. Kolory moim zdaniem były bardzo zbliżone do naturalnych. Nie zauważyłem jakiegoś pożółcenia obrazu, czy też zaniebieszczonego. W porównaniu z PZO czy tez "ruskami" - przepaść na korzyść Celestrona. Bardzo porównywalny obraz z DO Entry.
Ostrość ustawiana dość precyzyjnie, pokrętło ustawiania ostrości chodzi tak jak powinno. Dość szeroką skalę ma, gdyż trzeba troszkę nim pokręcić.
Pisano wiele razy że SkyMaster ma potworną dystorsję. Szczerze ? Gdybym tego nie czytał w ogóle nie zwróciłbym uwagi. Być może ze względu na moje amatorskie podejście. Celowo obserwowałem las aby na brzegach zaobserwować dystorsję. Po pierwsze patrząc w środek pola bo tam odruchowo biegnie wzrok - zupełnie nie widzę dystorsji z brzegach. Jesli popatrzę na brzegi pola - jak dla mnie amatora mała. Być może
inaczej wygląda ona na tablicach testowych. To samo dotyczy ostrości. W środku pola bardzo dobra, na brzegach....w ogóle mój wzrok tam nie biegnie. Mimo węższego pola odruchowa patrzę przez środek pola, jeśli chcę zobaczyć coś z boku odruchowo przestawiam lornetkę. Nie mam nawyku patrzenia po całym polu. Nie mniej na brzegach jak dla amatora ostrość także dobra.
Pole widzenia - jak wiemy przy tak dużym powiększeniu pole jest mniejsze niż w lornetkach rzędu 7x 8x czy 10x. Jednak nie jest uciążliwe. Spokojnie obejmuje swoim polem to co chce zobaczyć zarówno z odległości bliskiej jak i celując daleko.
Bliki - Niestety patrząc nocą na lampy uliczne tu i ówdzie pojawiły się odbicia. Nie przeszkadzają w obserwacji ale w tym przypadku są widoczne.
Powiększenie - Robi wrażenie. Wszystko jest duże i w porównaniu z DO Entry widać znacznie więcej i sięga znacznie dalej. Jeśli chodzi o utrzymanie jej bez statywu to tutaj rozgraniczył bym dwa rodzaje obserwacji. Jeżeli obserwuje krajobraz gdzieś daleko, drgania nie przeszkadzają w ogóle, można obserwować spokojnie z ręki. Jeżeli patrzymy na jakiś szczegół to wtedy bez statywu ciężko utrzymać idealnie w punkt.
Waga - po wyglądzie spodziewałem się że będzie cięższa. Miło mnie zaskoczyła ciężarem
Ocena optyczna - 4

Cóż podsumowując lornetka w takiej cenie zrobiła na mnie dość duże wrażenie. Na tyle duże, iż spakowałem ją koledze na prezent bardzo niechętnie. Owo powiększenie i dość jasny ostry obraz spowodował, iż sam zastanawiam się czy nie warto czasem dokupić sobie tej lornetki jako drugiej. Ja osobiście będę celował w jakąś tańszą dachówkę typu DOF 10x42 jednak owo powiększenie, oraz predyspozycje astro sprawiły iż zakup Celestrona 15x70 jako drugiej lornetki rozważam dość poważnie.
Jeszcze raz chciałbym tylko zwrócić uwagę iż wypowiadałem się jako amator, to co dla mnie jest dystorsją małą, dla kogoś kto wie jak patrzeć, wie gdzie jej szukać może okazać się dużą. Ja natomiast nie wyszukiwałem jej błędów tylko najzwyczajniej bawiłem się obserwując to co najczęściej obserwuje.
Jeszcze raz chciałem Wszystkim udzielającym się w moich wątkach podziękować ze szczególnym naciskiem na kolegę Abs oraz Kivirovi.
Pozdrawiam.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 03 Gru, 2012   

Za podziękowania bardzo dziękuję. Trudno mi sobie wyobrazić, bym namawiał do zakupu Skymastera 15x70, choć Celestrona generalnie lubię. Proponuję poczekać z zakupem drugiej choć z pół roku, żeby ustalić wady w użykowaniu. Samą opinię zaś wrzuć pod specyfikacją:
http://www.optyczne.pl/44...a_lornetki.html
Bo tu zginie w odmętach różnych opinii.

Absengard 
Bywalec

kivirovi napisał/a:
Za podziękowania bardzo dziękuję.

Zasłużyłeś bo Cie zamęczałem na PW :)

kivirovi napisał/a:
Trudno mi sobie wyobrazić, bym namawiał do zakupu Skymastera 15x70

Zdaję sobie sprawę z tego, iż bardziej doświadczeni i wymagający użytkownicy celują w inny target. Jednak dla amatora naprawdę można polecić. Ktoś kto kupuje swoja pierwsza lornetke naprawde bedzie zadowolony. W tej cenie cięzko o lepszy zakup w powiększeniu 15x.

kivirovi napisał/a:
Samą opinię zaś wrzuć pod specyfikacją:
http://www.optyczne.pl/44...a_lornetki.html
Bo tu zginie w odmętach różnych opinii.

Zważywszy na znikoma wartość uzytkową mojego postu raczej nie będę tego wrzucał w gromadę prawdziwych testów. raczej chciałem się podzielić subiektywnymi odczuciami.
Teraz czas na lornetkę dla mnie, jak cos kupię to także podzielę się wrażeniami.

Abs 
Optyczny

SM 15x70 może się podobać, zwłaszcza gdy jest to jedna z pierwszych lornet przez które patrzymy. Jest lekka i ma relatywnie ładny, jasny obraz. W porównaniu do wyrafinowanych lornet typu Fuji czy jego klonów wydaje się bardzo przyjazna. Jenak 2,6 kg wagi i brak centralnej regulacji to bez statywu "orzech nie do zgryzienia". Na tym polu Celestron wygrywa choć jakość jego obrazu nie dorównuje droższym konkurentom. Dla początkujących, którzy nie porównywali do górnej półki - SM może być w sam raz.

tomek8080 
Początkujący
tomek80

Wysłany: Wto 04 Gru, 2012   

Absengard,jeżeli masz zamiar kupować tanią do ręki to może Delta Optical Starlight 15x70 przypadnie ci do gustu.Za sprawą jednego z kolegów powyżej kupiłem ją niedawno i mimo posiadania DOT mile mnie zaskoczyła.Myślałem o zakupie czegos lekkiego o dużym powiększeniu.To mial byc Skymaster ale na szczęcie wybralem DO ktora ma 2 lata gwarancji i azot w środku i podejrzewam że została pozbawiona większości wad Celestrona np troche większe pole .

Absengard 
Bywalec

Wysłany: Sro 05 Gru, 2012   

tomek8080 napisał/a:
Absengard,jeżeli masz zamiar kupować tanią do ręki to może Delta Optical Starlight 15x70 przypadnie ci do gustu.Za sprawą jednego z kolegów powyżej kupiłem ją niedawno i mimo posiadania DOT mile mnie zaskoczyła.Myślałem o zakupie czegos lekkiego o dużym powiększeniu.To mial byc Skymaster ale na szczęcie wybralem DO ktora ma 2 lata gwarancji i azot w środku i podejrzewam że została pozbawiona większości wad Celestrona np troche większe pole .

Pisalem do Delty w tej sprawie czy to te same lornetki, maja blad w opisie starlight nie jest wypelniana azotem !!!
jest to tam sam alornetka co SM tyle ze obita w inne gumy wiec nie bardzo wiem dlaczego zalujesz zakupu skoro to to samo....Jedyna rożnica ( o ktorej pisali z delty ) jest pokrycie dodatkowa warstwą tam czegoś, nie pamietam czego juz bo dostalem tydzien temu list od nich ale szczerze wątpie. Pewnie jest tak samo jak z azotem ktorego nie ma...Firma podejrzewam chinska zrobila lornetke raz dla celestrona raz dla delty sa to te same lornetki...Wiec nie rozumiem stwierdzenia "na szczescie" :) Tym bardzoej ze to wlasnie starlighta na forach szkaluja ze gumy odlane fatalnie i gorzej od SM. Nie zostala pozbawiona tez zadnych wad :) Ani nie potwierdzila tego delta a jakby tak bylo to by sie pochwalila ani tez na forach nikt ni episze ze jest lepsza wrecz przeciwnie znalazlem pare postow o wykonaniu gorszym. Takze azot i poprawe wzgledem SM wloz miedzy bajki...List przeslalem uzytkownikowi Abs takze moze potwierdzic co napisali...
Waga tez jest ta sama...
Jedynie roznia sie wygladem na korzysc SM delta z elementami niebieskimi wygląda jarmarcznie ale to moje zdanie...
Jelsi chodzi o pole to jest pewnie podane marketingowo aby wygladalo n ainna lornetke, w tescie Arka wiele lornetek ma mniejsze pole niz deklaruje producent, szczegolnie ze Delta nie potwierdzila szerszego pola a zapytalem w mailu wprost o roznice bo miedzy dwoma sie wahalem. Wymienili tylko pokrycie czegos tam dodatkowa powloka ( ja w to szczerze watpie bo nie da sie tego sprawdzic) oraz to ze nie ma azotu pomylili sie w opisie. I tyle roznic. Sa to ewidentne klony a moim zdaniem robione przez te sama firme. Delta nie tobi swoich lornetek tylko importuje od chinczyka i ten sam chinczyl robi pewnie dla wielu innych dystrybutorow.
Piszesz o gwarancji...a celestron to ile ma ?? tez 2 lata...Na moje niczym sie to nie rozni, wedlug delty tylko jedna jakas powloką w która ja wątpie według userow na forach zdecydowanie wola SM. Ja kupilem na prezent SM i wcale nie uwazam ze Delta byłaby lepsza...
wrecz przeciwnie to SM wiele lat testowano, sprawdzano, uzywano i polecano jako tanią lornetke. Nie mialem powodu aby im nie wierzyc. Zamowilem mu SM i jest zadowolony.
Napisz do delty to napisza Ci gdzie jest azot w delcie starligt...w marzeniach sennych :)
Fajnie gdyby pojawil sie test tanich 15x70 jest ich juz kilka moznaby sie wiele dowiedziec.

Abs 
Optyczny

Myślę koledzy, że nie warto tutaj przysłowiowej kopi kruszyć. Zapewne przy porównaniu oko w oko obu lornetek każdy z was byłby zadowolony. Często przy takich porównaniach pozorne różnice nie są tak duże jak się wcześniej wydaje zwłaszcza w tym przypadku gdy mamy do czynienia z lornetkami łudząco podobnymi. Różnic to można się doszukiwać między nimi a np. SkyGuide a i tak nie wszystkie będą oczywiste i na korzyść tego ostatniego.

Absengard 
Bywalec

Zgadza się. Własnie o to chodzi że to sa identyczne lornetki. Przewagi delty wypisane na stronie sa nieprawdziwe. Takze kusil mnie ten azot jednak sama delta odpisala ze jest to bład w opisie. Dlatego tez nie wierze w to szersze pole o odrobine co prawda ale zawsze. Nie oplaca sie tworzyc nowego modelu ktory roznilby sie o 0.5 stopnia i placic kase za wdrożenie linii. Ewidentnie ktoś trzaska na jednej linii produkcyjnej kilka lornetek które sygnowane są następnie odpowiednim logo....totez nie widzę zwycięzcy wsród nich. Wybrałem dla kolegi tylko i wyłacznie w tym wypadku po wygladzie. Nie podchodzą mi niebieskie wstawki.
Pozdro dla wszystkich zakręconych miłośników lornetkowania :D

jutomi 
Bywalec

Wysłany: Czw 06 Gru, 2012   

Absengard napisał/a:
Pewnie jest tak samo jak z azotem ktorego nie ma...

Azot jest z pewnością. Szkoda tylko, że 78,1% a nie 100%. :wink:

Absengard 
Bywalec

Wysłany: Czw 06 Gru, 2012   

Owszem w powietrzu wdychanym :)

tomek8080 
Początkujący
tomek80

Wysłany: Sro 12 Gru, 2012   

Co do gwarancji Celestrona zasugerowalem sie testem na w ktorym napisane jest 1 rok-widac nie aktualne..
Co do wypelniania azotem,ja w lornetce nie siedze,takze ufam sprzedawcy w tej kwestii i nie będe za kazdym razem przeprowadzal sledztwa-cóż dobre i 78% ;)
Kolor jak kto woli,mi bardziej przypadla do gustu Delta na niebiesko bo pomaranczowy kojarzy sie raczej z tania chinszczyzną,ale jest 1 plus,jesli lubisz rzucac sie w oczy to lepszy pomarańcz oczywiście.
Ja osobiście ufam Delcie i jest to firma na dzien dzisiejszy najbardziej warta polecenia w swoim przedziale cenowym.Od jakiegos czasu posiadam Titanium i nie mam jej absolutnie nic do zarzucenia,swietne wykonanie i przede wszystkim wlaściwości optyczne.
Z tego co napisales Absengardzie wynika ze sprzedawca wprowadzil mnie w bląd takim opisem ale i tak jestem z niej zadowolony jak za taką cene.
Czekam na Delte 15x70 w wersji Titanium-byłbym pewnie jednym z pierwszych klientów.

jutomi 
Bywalec

tomek8080 napisał/a:
Czekam na Delte 15x70 w wersji Titanium-byłbym pewnie jednym z pierwszych klientów.

Przecież już od ponad roku jest "prawie" DOT 15x70. Nazywa się SkyGuide: http://deltaoptical.pl/lo...5x70,d1945.html

Jest też coś "więcej" niż ewentualny DOT 15x70. Nazywa się DO Extreme 15x70: http://deltaoptical.pl/bl...0-ed,d2880.html

Wątpię, żeby pojawiła się jeszcze jedna lornetka o parametrach 15x70 pozycjonowana pomiędzy nimi...

Abs 
Optyczny

Ja marzę o rozwinięciu serii Titanium na bazie istniejących do np. 12x56 lub (12 czy 15)x63. Centralne ogniskowanie ma swoje zalety a lornetek typu Docter 15x60, jeszcze na miarę "polskiej kieszeni" brakuje.

tomek8080 
Początkujący
tomek80

Justomi oczywiście znam te lornetki.Skygude na pewno nie równa sie z Titanium,Jak już wcześniej kiedyś pisałem chciałem sprawdzić powiększenie x15 i nie rozczarowałem sie.Niektórzy twierdzą,że takie powiększenie ne nadaje sie do ręki.Dla mnie nie ma rzadnego problemu-porównywalne z 12x,oczywiście mam na myśli dalsze odległości.
Co do Ekstremamoge powiedzieć ze ta lornetka=Titanium,właśnie o to mi chodziło,jeszcze szkło ED które mam w swoim 8x56 rewelacja i cena na miare Titanium.Jest tylko jedno ALE..Po co mi pancerna lornetka o wdze ok 3kg do ręki???Jedynie na statyw i tu pytanie-po co mi na statyw lornetka o marnym powiększeniu 15x.Na statyw minimum 20-25x.

Absengard 
Bywalec

Jestes zadowolony Tomku tak samo jak moj kolega który dostał Celestrona bo to te same lornetki :) Delta jest w przypadku tej lornetki tak samo godna polecenia jak i owy skymaster gdyz nie jest producentem jej a tylko importerem. Ktos inny robi dla niej te lornetkę po czym przykleja logo delty, a wzorowana jest własnie na skymasterze stad obie są identyczne :)
Kwestia trafienia modelu porządnie dolanego i tyle...
Mnie osobiscie nie podoba sie w delcie ten niebieski, owszem w skymasterze jest pomaranczowe ale jest to male bo tylko logo, natomiast takiej połaci niebieskiego "nie zniese" :)
Kazdy jednak jest inny i wygląd zewnętrzny to tylko kwestia gustu. Najwazniejsze ze jestes zadowolony tak jak moj kumpel ktory dostal ja na urodziny i ciągle się przez nia gapi :)

pozdrówka.

Odpowiedz do tematu