Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 03 Gru, 2012 Zaawansowany kompakt czy superzoom ?
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem aparatu gdzieś na przełomie roku. Do tej pory przez parę lat używałem kompakt sony DCS-W70, służył wiernie do momentu bliższego spotkania z chodnikiem. Ponieważ dojrzałem trochę przez parę ostatnich lat to tym razem chciałbym kupić bardziej ambitny aparat niż standardowy kompakt. Pojawił się oczywiście problem jaki aparat spełni moje oczekiwania i tu proszę o pomoc. Poniżej linki do dwch typów aparatów.
Zależy mi na aparacie, który da mi trochę możliwości. Przede wszystkim aparat musi sobie poradzić ze słabym oświetleniem, zdjęciami nocnymi, robić szybko zdjęcia wieloseryjne. Ważna jest także reakcja tego aparatu, czyli jak szybko on działa. Dla przykładu powiem jak w tym roku byłem na sztafecie ognia olimpijskiego to między jednym zdjęciem a drugim facet uciekł mi z kadru i było po sprawie.
Nie potrzebuję się lansować z aparatem. Chcę mieć dobrą jakość i raczej uniknąć lustrzanki. Nie chodzi o dokładnie takie aparaty jakie przesłałem choć miło widziane wskazania faworyta z tego grona Mimo to wszystkie sugestie miło widziane. Może na horyzoncie pojawi się coś do rozważenia.
No i to chyba najważniejsze pytanie: ile chcesz/możesz wydać?
Zastanawiasz się nad dwoma różnymi typami aparatu, a tylko ty wiesz i czujesz co ci pasuje i jakie masz priorytety. Ja osobiście stawiam na jakość zdjęcia wynikającą z jakości matrycy i optyki obiektywu. Co mi z tego, że zrobię nawet wielkie zdjęcie superzoomem przy super wielkiej ogniskowej np 1200mm (w przeliczeniu na 35mm) jeśli jakość jest taka, że dopiero degradując piksele do zdjęcia 10x15 da się to oglądać. Wolę sytuację, że to ja wycinam ze zdjęcia to co mnie interesuje i mając malutki kawałeczek ze zdjęcia ma taką jakość, że nadal nadaje się do druku. Jeśli masz ambicje fotograficzne to właśnie pomyśl nawet o starej lustrzance (np Canona 300D-450D, Nikona D40-D70), bo to nie żaden lans, a jakość cię uskrzydli. Tak było ze mną, kiedy posiadałem hybrydę Fuji S5600 i zrobiłem zdjęcie lustrzanką nówką Nikona D80. Po porównaniu zdjęć Fuji poszło w odstawkę, a kilka dni po tym kupiłem używany kit Canona 300D+18-55 MKII.
No i to chyba najważniejsze pytanie: ile chcesz/możesz wydać?
Unikanie lustrzanki raczej z powodów błachych. Lubie, idąc na spacer czy na wakacjach wziąć ze sobą aparat a nie torbę i dwa obiektywy. Finansowo poza tym tez ma to znaczenie. Co z tego, że body z podstawowym obiektywem nie kosztuje fortuny jeśli każdy kolejny obiektyw to koszt nowego aparatu.
Tu dochodzimy do kwestii finansowej. Chciałbym wydać +/- 1500zł.
Jeśli chodzi o to co mi pasuje to w poście pojawiły się dwa typy aparatów ponieważ właśnie takie by mi pasowały (ponieważ jednak bliżej mi do laika w tych sprawach niż do profesionalisty zadaje pytania tutaj ) Jeśli jednak megazoom nie daje mi nic konkretnego prócz lunety wysuwanej i bajeru to lepiej wydać pieniądze na lepszy kompakt, który i tak zrobi dobrej jakości zdjęcia w sposób jaki oczekuję - tak jak pisałem w pierwszym poście.
Rozumiem twoje podejście. Ja przechodząc z S5600 na lustro nie odczułem różnicy, dlatego jeśli kupił byś superzooma...
Przy takim budżecie, jeśli chcesz coś dobrego optycznie to pomyśl o Samsungu EX-1. Niedrogie a z matrycą 1/1.7 i przysłoną od 1.8
Przede wszystkim aparat musi sobie poradzić ze słabym oświetleniem, zdjęciami nocnymi, robić szybko zdjęcia wieloseryjne
Przejrzyj sobie zdjęcia nocne tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=300
Pod niektórymi są opisy, jakimi aparatami zostały wykonane.
Pozostałe ;parametry możesz porównać tutaj:
http://www.optyczne.pl/po...=1498&add4=1641
Nie ująłem tutaj Nikona, bo ta marka raczej nie uchodzi za godną polecenia w segmencie kompaktów. Natomiast dwa ostatnie (Fuji) dodałem od siebie, bo po pierwsze mam sprzęt tej marki i jestem zadowolony, po drugie zauważ, że te modele mają największe matryce spośród porównywanych, co powinno przekładać się na lepszą jakość obrazków przy słabszym oświetleniu.
Ponadto zawsze możesz wejść tutaj:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
i porównać zdjęcia wykonane w tych samych warunkach interesującymi Cię aparatami.
Udanego wyboru
Przede wszystkim aparat musi sobie poradzić ze słabym oświetleniem, zdjęciami nocnymi, robić szybko zdjęcia wieloseryjne
Przejrzyj sobie zdjęcia nocne tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=300
Pod niektórymi są opisy, jakimi aparatami zostały wykonane.
Pozostałe ;parametry możesz porównać tutaj:
http://www.optyczne.pl/po...=1498&add4=1641
Nie ująłem tutaj Nikona, bo ta marka raczej nie uchodzi za godną polecenia w segmencie kompaktów. Natomiast dwa ostatnie (Fuji) dodałem od siebie, bo po pierwsze mam sprzęt tej marki i jestem zadowolony, po drugie zauważ, że te modele mają największe matryce spośród porównywanych, co powinno przekładać się na lepszą jakość obrazków przy słabszym oświetleniu.
Ponadto zawsze możesz wejść tutaj:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
i porównać zdjęcia wykonane w tych samych warunkach interesującymi Cię aparatami.
Udanego wyboru
Zdjęcia tam zamieszczone są fantastyczne. Ale wypowiedzi specjalistów tam są dla mnie w ogóle nie zrozumiałe hahaha Czarna magia !
Od porównywania aparatów mam już taki mętlik w głowie, że hej. Pewnie dlatego nie zmieniałem sprzętu przez tyle lat Kilka wskazówek stąd mi się pewnie przyda. Może jeszcze komuś się coś ciekawego nawinie - z chęcia poczytam.
Ja przechodząc z S5600 na lustro nie odczułem różnicy
Doprawdy? A na jakież to lustro (i obiektyw!) przeszedłeś, że nie poczułeś różnicy?
Wojmistrz napisał/a:
Fuji poszło w odstawkę, a kilka dni po tym kupiłem używany kit Canona 300D+18-55 MKII.
Mieścił się w tej samej torbie, a wagi nie odczułem bo o Fuji musiałem nosić ze sobą co najmniej 3 dodatkowe komplety baterii (pudełeczka z 4 akumulatorkami AA)
Generalnie zdecydowałem się na Canona SX260. Ale moja druga połowa rzuciła okiem na Canona SX500 - chyba przez swój rozmiar i zgrabniość wpadł jej w oko.
Może jakieś słowo na temat aparatu (test SX260 widziałem w optyczne.pl) - jednego lub drugiego ? Ktoś korzystał ? Wrażenia ?
Mam doświadczenie z SX210IS i przyznam, że to całkiem miły kompakcik do kieszeni. Spora x14 zoom, 14mpx, ale niestety matryca 1/2.3" i optyka nie powala na kolana jeśli miało się do czynienia z lustrzankami. Moja żona SX210IS używa od ponad dwóch lat i sprawdza się jej dobrze jako kieszonkowiec do fotografowania dzieciaków i ubrań. Stabilizacja działa dobrze, bateria starcza na długo i nawet można pobawić się trybem manualnym. Jednym słowem użyteczne pudełeczko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10