Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja już nie polemizuję bo to niema sensu. Każdy wiedział o co chodzi, a wywody porobiły się na całą stronę i niczego nowego nie wniosły do sprawy, tak jak w przypadku kiedy gdzieś w innym temacie napisałem pierścień zamiast adapter, bo w UK czyli tu gdzie mieszkam nazywamy to ring.
Tak czy inaczej, 60D jest bezsprzecznie lepszy od 550D i nawet na logikę bezsensem marketingowym Canona było by, wypuszczanie w tym samym czasie na rynek aparatu z niższej półki dorównującemu ich średniej klasie. Nawet kolejny model, czyli 600D w niczym nie przerósł 60D, dopiero tegoroczny 650D może z nim konkurować pod względem parametrów ale nadal nie samym wykonaniem korpusu.
tak jak w przypadku kiedy gdzieś w innym temacie napisałem pierścień zamiast adapter
Akurat to jest dość istotna różnica, bo łatwo może prowadzić (i zaprowadziła w tamtym wątku) do nieporozumienia. To trochę inaczej niż z „szybką migawką”, gdzie z kontekstu było w sumie wiadomo o co chodzi.
Wojmistrz, nie trzeba mieszkac w UK zeby znac te pojecia w jezyku angielskim. no ale skoro dla ciebie to ma jakies znaczenie no to prosze, mieszkam w UK. okresleniem "ring" nazywa sie wlasnie adaptery (czy to gwintowe czy inne przejsciowki) a pierscien do makro to nie "ring" a "tube" (choc czesto w nazwach aukcji znajduja sie potworki typu "ring tube" ale nie dlatego, ze jest to poprawne, tylko dlatego zeby dana aukcja byla jak najbardziej, ze tak powiem, znajdowalna; sprzedawcy wszystko jedno, czy kupujacy wie jak sie cos poprawnie nazywa czy nie, pod warunkiem ze dokona zakupu). w przypadku tego zamieszania z ring i tube akurat wprowadziles w blad gdyz twierdziles, ze nie wszystkie przejsciowki (chodzilo zdaje sie o korpus Canona i szklo M42) umozliwia ostrzenie na nieskonczonosc, tymczasem to czego uzywales a co ci to uniemozliwialo nie bylo przejsciowka tylko cienkim pierscieniem do makro
Wojmistrz, nie trzeba mieszkac w UK zeby znac te pojecia w jezyku angielskim. no ale skoro dla ciebie to ma jakies znaczenie no to prosze, mieszkam w UK. okresleniem "ring" nazywa sie wlasnie adaptery (czy to gwintowe czy inne przejsciowki) a pierscien do makro to nie "ring" a "tube" (choc czesto w nazwach aukcji znajduja sie potworki typu "ring tube" ale nie dlatego, ze jest to poprawne, tylko dlatego zeby dana aukcja byla jak najbardziej, ze tak powiem, znajdowalna; sprzedawcy wszystko jedno, czy kupujacy wie jak sie cos poprawnie nazywa czy nie, pod warunkiem ze dokona zakupu). w przypadku tego zamieszania z ring i tube akurat wprowadziles w blad gdyz twierdziles, ze nie wszystkie przejsciowki (chodzilo zdaje sie o korpus Canona i szklo M42) umozliwia ostrzenie na nieskonczonosc, tymczasem to czego uzywales a co ci to uniemozliwialo nie bylo przejsciowka tylko cienkim pierscieniem do makro
Słoneczko drogie tylko potwierdziłaś to co pisałem. Tak, o to mi chodziło, że tu nikt nie mówi adapter tylko ring, a na pierścienie pośrednie tube. W tamtym temacie wytłumaczyłem co to za "adapter", od czego pochodził i chyba nie ma potrzeby do tego wracać.
Jeśli mowa o większości prostych migawek szczelinowych.
A bardziej skomplikowane szczelinowe to niby jak działają?
Wojmistrz napisał/a:
Tak, o to mi chodziło, że tu nikt nie mówi adapter tylko ring, a na pierścienie pośrednie tube.
Co nie oznacza, żeby na forum polskojęzycznym gadać importując i tak już koślawe angolskie określenie. A może inaczej: zakładając, że w moim otoczeniu nie mówi się pierścień pośredni ale "rurka" - i będę takiego określenia używał do opisywania wszystkiego co się wkłada pomiędzy obiektyw a korpus to rozumiem, że dla Ciebie to będzie zrozumiałe i ok?
Co nie oznacza, żeby na forum polskojęzycznym gadać importując i tak już koślawe angolskie określenie.
Nie, ale i wy forumowicze powinniście być bardziej wyrozumiali. Dla mnie udział w takich forach, to prawie jedyny kontakt z językiem polskim i jest mi przykro, że czepiacie się o takie głupoty.
Proponuję skończyć dalszą bezsensowną dyskusję i skupić się z powrotem na temacie.
Za niedługo jakiś analfabeta przetłumaczy dosłownie "lens speed".
No juz niestety kilka razy zdarzylo mi sie spotkac z "szybkim obiektywem". Mysle, ze mlodziez autodydaktycznie pobierajaca wiedze z internetowych, angielskojezycznych tekstow dokonuje zbyt doslownych tlumaczen. Nie musi to jednak od razu oznaczac analfatbetyzmu.
Mysle, ze mlodziez autodydaktycznie pobierajaca wiedze z internetowych, angielskojezycznych tekstow dokonuje zbyt doslownych tlumaczen. Nie musi to jednak od razu oznaczac analfatbetyzmu.
To raczej taka nowomoda, ktora latwo sie przyjmuje w srodowiskach mlodziezowych, i nie oznacza braku zanjomosci angielskiego.
Co do "szybkosci migawki" jak ze to forum techniczne to jestem za prostowaniem i tlumaczeniem jak to jest w "rzeczywistosci technicznej", to jednak atak na kolege Wojmistrza, przez kilkja nastepnych stron jest zenujacy.
Cieszymy sie ze wszyscy znaja angielski, ale nieznajomosc tegoz nie jest zadna ujma.
Cóż, widzę, że zdania co do Canona podzielone.
Jednak ja już na puszkę się zdecydowałam - 60d. Byłam w sklepie, przymierzyłam się i do 60d i do 550d. Ten, który wybrałam wydaje się solidniejszy, dobrze mi leży w łapie (w porównaniu np. ze starym Nikonem d90).
Teraz pozostaje tylko kwestia wyboru szkła.
Na razie chciałabym coś w miarę uniwersalnego, co da ostre zdjęcia, głównie portrety. I dlatego zastanawiam się nad tą 50tką 1.4
Ale wiem, że chciałabym też mieć jakiegoś zooma, który przyda się na wyjazdach - czyli fotografowanie krajobrazów itp.
W przyszłości chciałabym pobawić się z fotografią macro. Jednak na razie nie stać mnie na obiektywy do tego.
Przy wyborze droższej puszki mogę sobie teraz pozwolić na jeden obiektyw w granicach 1500 zł. Jakieś porady?
Dzięki za wcześniejsze sugestie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9