Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wczoraj zakupiłem Canona 600D. Długo się zastanawiałem nad obiektywem, i w końcu wybrałem stałkę Canona 50/1.4. Czy waszym zdaniem to dobre połączenie? Wyboru dokonałem myśląc o tym, co będę fotografował - chciałbym zacząć robić zdjęcia nocne(głównie nieba), oraz do fotografii codziennej - trochę w domu, plenerze. I właśnie chodzi mi o to drugie.czy w domu zda egzamin? Pewnie za niedługo się przekonam sam - na razie muszę poczekać na dostawę - ale jestem ciekaw waszych opinii o takim połączeniu.
Och, zacne połączenie i gratuluję odwagi. Powinno zdać egzamin o ile nauczysz się tym fotografować bo nie wszystko wyjdzie tak jak byś tego na początku chciał. W przeliczeniu dla twojego korpusu to jak 80mm. Liczę, że zbierasz już pieniążki na inne szkła. Jeśli masz ambicje na obiektywy stało-ogniskowe, to "u cioci na imieninach" bez takiego 24mm może być ci ciężko.
Do cioci na imieniny zawsze mogę wziąć starego Olympusa SP570, którego do tej pory używałem. Tylko już dawno przestał mi wystarczać, dlatego po kilku podejściach w końcu udał się zakup lustrzanki.
W sumie w domu chodziło mi bardziej nie o to, aby ogarnąć pół pokoju, tylko raczej jakiś jego wycinek - foto dziecka, 2-3 osób, jakieś "scenki sytuacyjne", portrety, itp... I o to się pytałem czy zda egzamin, czy jednak za wąski? Bo na razie zakup innego szkła raczej nie wchodzi w grę.
Kiedyś miałem dylemat - zoom czy stały obiektyw. Ale taraz jak szukałem to w sumie tylko stałki. Troche dlatego, że chciałem dobre światło, a trochę z sentymentu, bo kiedyś będac dzieckiem ojciec pokazywał mi wszystko to, co związane z fotografią, podstawy robienia zdjęć, wywoływanie filmu, powiększalnik, naświetlanie, odczynniki, itp... Więc kiedyś zoomów nie było i zdjęcia fajne się robiło. Tylko teraz analog a cyfrówka to nie to samo, a to moja pierwsza cyfrówka. Dlatego pytam. Mam nadzieję, że obiektyw się sprawdzi w pomieszczeniach.
Nic prostszego. Ustaw swojego SP570 na jakieś 14-15mm i będziesz miał taką samą ogniskową dla porównania. Co do światełka to uważam, że zrobiłeś bardzo dobrze.
Mieszkam w UK, kiedyś mieszkałem w Mansfield i Nottingham i do Worksop jeździłem do pracy
Wczoraj zakupiłem Canona 600D. Długo się zastanawiałem nad obiektywem, i w końcu wybrałem stałkę Canona 50/1.4. Czy waszym zdaniem to dobre połączenie? Wyboru dokonałem myśląc o tym, co będę fotografował - chciałbym zacząć robić zdjęcia nocne(głównie nieba), oraz do fotografii codziennej - trochę w domu, plenerze. I właśnie chodzi mi o to drugie.czy w domu zda egzamin? Pewnie za niedługo się przekonam sam - na razie muszę poczekać na dostawę - ale jestem ciekaw waszych opinii o takim połączeniu.
Obiektyw 50mm na matrycy aparatu 600D, jako jedyny, to według mnie kompletne nieporozumienie do fotografii w domku.
Zupełnie nie wiem jak to zrobiłeś.
Wiesz jaka jest różnica pomiędzy miarą kątową, a liniową?
Hmm. Ten mi tu zaraz z geometrią...
Chodzi pół żartem, pół serio o to, że oddalając się 50-tką też uchwycisz dany kadr, co bardziej szerokim z bliższej odległości, czy nie?
mrck [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012
W domu, jak już pisałem, nie zależy mi na objęciu większej powierzchni tylko jakiegoś tam wycinka. Ale jak piszecie że i z tym może być marnie... to marnie:( Będę testować i zobaczymy czy taki wystarczy czy zbierać na następny.
Ja za dużego domku nie mam, ale najczęściej w nim robię właśnie 50, z tym, że mam się czym posiłkować jak potrzebuję coś szerszego. Koledze zawsze pozostaje Olympus SP570
mrck [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012
Znalazłem ciekawy kalkulator kątów i pola widzenia. I przy tym obiektywie i matrycy wychodzi pole widzenia 0.9 na 0.6m z 2 metrów . Hmmm... Marnie rzeczywiście do domu. Ale w sumie to nie tylko po to go kupiłem, bo chcę też zacząć robić zdjęcia nocne i zdjęcia nieba nocą - to tu chyba będzie lepiej się do tego nadawać. No i też sporo na zewnątrz. Ale fakt - do domu to chyba z czasem trzeba będzie coś dokupić.
@Wojmistrz - poczytałem o Sigmie 50mm/1.4 i chyba lepsze od Canona? Różnica w cenie ok. 50 funtów. Jakoś nie trafiłem na nie wcześniej - choć w moim przypadku, jako że zaczynam z cyfrówkami, to Canon chyba w zupełności wystarczy.
I pierwsza myśl i nauka, jaka się nasuwa z rozmowy z wami - 50mm na analogu i na lustrzance to nie to samo
I pierwsza myśl i nauka, jaka się nasuwa z rozmowy z wami - 50mm na analogu i na lustrzance to nie to samo
aparaty analogowe to aparaty na film (i inne materialy swiatloczule) a ten moze miec rozne formaty. wsrod aparatow analogowych rowniez sa lustrzanki. lustrzanki cyfrowe rwniez maja matryce roznych rozmiarow. tak wiec te wnioski jeszcze wymagaja dopracowania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14