Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 08 Gru, 2012 Odszumienie zdjęć - 2012
Wszystko się zmienia, dlatego dałem odnośnik do roku.
Przeczytałem kilka wątków o odszumianiu i obróbce zdjęć i niestety nie potrafię sobie wyrobić opinii o dostępnych programach.
Ponieważ zaczynam zabawę z plikami RAW, więc uważam się za początkującego.
Od kilku lat do zarządzania zdjęciami używam ACDSee. Obecnie wersja Pro 6. W tej sytuacji raczej nie mam zamiaru kupować LR. Tutaj za ok. 100 zł/rok mam zawsze aktualną wersję. Niestety, odszumianie w ACDSee moim zdaniem działa tragicznie. W wersji 6 działa nawet gorzej niż w wersji 5.
Do zabawy z HDR chcę kupić Machinery HDR. Nie jest drogi, można się pobawić.
Problem jest z odszumianiem. Obecnie używam DPP Canona. Jak napisałem LR odpada. Chyba, że stwierdzicie, że ten program nie ma konkurencji. Do LR jeszcze mnie zraża konieczność kupowania nowego programu przy przejściu na wyższą wersję. Nie znalazłem czegoś takiego jak update za np. 30% ceny.
Znalazłem Noiseware, Neat Image i kilka innych.
Co byście panowie polecili?
I jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje program, który umożliwia redukcję szumu przy użyciu kilku klatek? Automat w Canonie to potrafi, a czy istnieje coś na komputer?
A ja odwrotnie. Uważam, że właśnie zarządzanie zdjęć w LR jest jego najmocniejszą stroną przy okazji będąc też bardzo dobrą wywoływarką RAWów. Albo na odwrót...
Co ważniejsze w LR zapamiętuje tylko sposób obróbki plików - nie marnuje się miejsca na n+1 JPGów/TIFFów...
Zoom napisał/a:
Do LR jeszcze mnie zraża konieczność kupowania nowego programu przy przejściu na wyższą wersję. Nie znalazłem czegoś takiego jak update za np. 30% ceny.
Źle szukałeś...
Zoom napisał/a:
Co byście panowie polecili?
Zależy do czego. Dfine2 moim zdaniem jest najlepszy...
Zoom napisał/a:
Czy istnieje program, który umożliwia redukcję szumu przy użyciu kilku klatek?
Np PhotoAcute jak chcesz mieć specjalizowany program, albo na warstwach w Photoshopie - jak chcesz się pobawić sam.
Zoom, Mówisz o tym szumie, jakby to był główny Twój problem, z jakim się spotykasz. Nie wiem jak jest, być może rzeczywiście... Odszumianie pogarsza ostrość fotografii, więc praktycznie nie stosuję, jednak gdybyś przyglądnął się cenom LR, zobaczyłbyś, że to już nie jest 1000 złotych, jak mówisz. Są też uaktualnienia. Myślę, że nie ma nic lepszego od LR, do obróbki zdjęć sesyjnych.
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 13:27 ]
hijax_pl napisał/a:
..Uważam, że właśnie zarządzanie zdjęć w LR jest jego najmocniejszą stroną przy okazji będąc też bardzo dobrą wywoływarką RAWów. Albo na odwrót...
Zarzadzanie, to też oglądanie efektów swoich prac. To wycieczki do dawnych zbiorów i... takie tam.
Czy można w LR oglądać zdjęcia w opcji "full screen"? Czy można oglądać fotografie w dużym powiększeniu i potem jeszcze większym i jeszcze większym?
Nie jest to główny problem. Raczej próba zrobienia czegoś lepiej niż aparat. Ot, zabawa fotografią i techniką fotograficzną. Ponieważ jednak nie znalazłem w necie aktualnych informacji na ten temat, to postawiłem takie pytanie.
Inna sprawa, że komputer domowy służy mi też do pracy-techniki 3D - potwornie żrą zasoby kompa. Toteż nie lubię instalować zbędnych, dublujących się programów, czy nawet instalować coś na próbę. Zasadę mam: przemyśleć, wybrać, zainstalować, używać.
LR można kupić za ok 500 zł, tylko jak od ok. 3 lat mam wszystko poukładane w ACDSee, to średni widzę sens przekatalogowania tego wszystkiego. Jeżeli chodzi o przeglądanie i prostą edycję zdjęć, to nie mam zastrzeżeń do ACDSee.
Tak informacyjnie. Moduł Develop w ACDSee też zapisuje tylko sposób obróbki, bez zapisywania dodatkowych plików zdjęcia.
..Inna sprawa, że komputer domowy służy mi też do pracy-techniki 3D - potwornie żrą zasoby kompa..
Program zajmuje tylko miejsce na dysku. Nieuruchomiony nie wpływa na szybkość renderowania, higienę na dysku można zachować przywracając system z imidzu (polecam)..
Zarzadzanie, to też oglądanie efektów swoich prac. To wycieczki do dawnych zbiorów i... takie tam.
No i?
No i z tym mam problem w LR. Mam poskanowane dokumenty, rysunki techniczne, mapy turystyczne, szkolenia, tekstury.. Przy innych zadaniach, jakiś obraz "żyje" jedynie kilka sekund. Rzut okiem - "aha, ok" i kosz. Niczego nie musze importować, tagować. To tylko wycinek zastosowań, przy których ACDSee sprawdza się doskonale.
Nie bardzo wiem, co miałeś na myśli mówiąc, że "w LR nic nie trzeba przekatalogowywać". Archiwa fotograficzne na dysku trzymam w porządku chronologicznym, tylko za chiny bym się w tym nie połapał i nie umiał niczego znaleźć. Dlatego korzystyam z albumów (linki do fizycznego położenia fotografii), w których zachowuję jakąś tam logikę, w której poruszam się już swobodnie. Nie zmieniam nazw katalogów, jeśli to miałeś na myśli. Być może w LR jest podobnie, ale dla mnie w tej kwestii LR ma taką krowiastą bezwładność. Zanim LR się otworzy, to ACDsee już zamykam, po wykonaniu tego, co chciałem zrobić (zobaczyć).
W LR obrabiam fotografie. Być może to się zmieni, ale teraz nie potrafię się przekonać do zarządczych (ale to zabrzmiało.. ) funkcji tego programu.
Moje zajmowanie się 3D sprowadza się do programów Autodesku, pakietu Inventora i dodatkowo Ansys. Nie jest więc to grafika artystyczna, ale techniczna .
Zasobożerność tych programów jest duża, zwłaszcza Ansysa.
Nieprawdą jest, że program na dysku nie zabiera zasobów. Zainstalowanie jakiegokolwiek programu wprowadza zmiany do rejestru. Jeżeli instalujemy na próbę, to te zmiany stają się zwykłymi śmieciami, a przy każdym starcie kompa cały rejestr jest wczytywany. Inną sprawą jest to, że wiele programów instaluje dodatkowe usługi, które pracują w tle. Choćby program do profilowania myszy, czy program dostępowy do zdalnego pobierania licencji. Po każdej instalacji należy przejrzeć listę usług, w czym też nowy program próbuje nam "ułatwić" życie i w większości przypadków to wyciąć. W tym momencie, tylko po uruchomieniu komputera, mam zajęte 2,6 GB pamięci.
Wracając do tematu.
Czytam same pochwały o LR i nawet w nie wierzą. Może kiedyś dojrzeję do tak radykalnego kroku. Jednak obecnie oceniam, że katalogowanie wszystkich moich zdjęć i obrazków w nowym programie, to przynajmniej tydzień siedzenia i przeglądania. Za leniwy jestem . W obecnej chwili jedynym powodem do zakupu LR byłoby stwierdzenie, że LR lepiej odszumia niż Noiseware.
Z odszumiaczy, wybrałem Noiseware. Jeszcze Neat Image kusi (z powodu profili aparatów), ale trzeba wybrać jeden. Teraz jeszcze tylko list do Św. Mikołaja i już niedługo będzie można się pobawić.
ednak obecnie oceniam, że katalogowanie wszystkich moich zdjęć i obrazków w nowym programie, to przynajmniej tydzień siedzenia i przeglądania. Za leniwy jestem
A na czym polega katalogowanie u Ciebie? Masz jeden worek ze zdjęciami i w programie każde zdjęcie otagowane by odpowiednio grupować je czy po prostu na dysku masz zrobioną strukturę katalogów?
Zoom napisał/a:
Jeszcze Neat Image kusi (z powodu profili aparatów)
Noiseware sam sobie sampluje strukturę szumu z obrazka. Jak będzie miał problemy możesz mu wskazać (najlepiej neutralny) obszar.
Dla mnie wadą jest właśnie brak tego co jaad zaznaczył - korekcji lokalnej. Dla mnie na dziś to najistotniejsza cecha.
Zdjęcia na dysku są ułożone chronologicznie w katalogach miesięcznych. Jednak w ACDS mam pogrupowane np w grupę święta, wakacje z podgrupami lat.
Są jeszcze zdjęcia, zwykle ściągnięte z netu, z samolotami. Tutaj jest więcej kategorii. Za to na dysku są w jednym katalogu.
Także miałbym co robić
Nie mam prywatnie Ansysa, a bardzo chciałbym. Ansysa mam w pracy na zasdzie "floating license", czyli można pobierać i oddawać zdalnie licencję. Łączność z serwerem firmy przez VPN, co też cały czas zabiera trochę pamięci. Mam jednak na dysku oczywiście program Ansys, który zawsze wczytuje te swoje rzeczy z rejestru i adresy portów.
Zdjęcia na dysku są ułożone chronologicznie w katalogach miesięcznych.
To LR łyknąłby bez problemu.
Zoom napisał/a:
ednak w ACDS mam pogrupowane np w grupę święta, wakacje z podgrupami lat.
To w zasadzie też - wystarczy, że trzymasz te info (keywoardy, tagi inne) w danych IPTC. Wtedy LR też je zobaczy i będzie potrafił użyć.
Zoom napisał/a:
Tutaj jest więcej kategorii. Za to na dysku są w jednym katalogu.
J.w.
Zoom napisał/a:
Ansysa mam w pracy na zasdzie "floating license", czyli można pobierać i oddawać zdalnie licencję
IMHO lepszy jest zdalny dostęp do serwera obliczeniowego (np z domu do centrum komp politechniki). No ale to może zależy od tego, kto jakiego mesza robi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10