Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012 Metz 58 AF-2 ustawienia do pstrykania w studio
Witam serdecznie
Mam dość poważny problem odnośnie lampy metz 58 af-2, nie moge po prostu wstrzelić się w siłę błysku tej lampy, wiadomo w trybie P-TTL jakoś to idzie ale jak używam wyzwalacza radiowego youngnuo RF-602 to muszę działać w trybie manualnym i tu jest problem, foce głównie w studio które zrobiłem i każde zdjęcie jest po prostu prześwietlone, kombinuje z ustawieniami i nie zdaje to egzaminu, po prostu nie ogarniam. Podam kilka przykładów:
Iso ustawiam 400, na moim Pentaxie K-5 rowniez 400
F45 czyli 0,7m wychodzi
mzoom ustawiam rownież około 1m
P1/16 - ta opcja jest mi zupełnie obca ale ustawiam na 1,1 metra - mam nadzieję że ktoś mi ta funkcje rozjaśni.
Proszę o pomoc wszystkie foty sa robione w granicach 0,7 - 1,5 m
Być może ustawienia w body są w ogole nie odpowiednie? 120-180, iso w zaleznosci 400-1600.
Z góry dziekuje za wszystkie wskazówki.
Wurcel, a w tym Metzu nie ma po prostu opcji manualnego ustawiania energii błysku, np. w zakresie między 1/128 a 1/1? Jeśli jest, to nie patrz na żadne ISO czy inne metry, tylko eksperymentalnie dobierz energię taką, żeby zdjęcie było naświetlone tak, jak chcesz. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne. Kąt rozsyłu palnika ustaw tak, jak potrzebujesz do oświetlenia sceny lub w zależności od założonego modyfikatora.
Co do ogólnych zasad robienia zdjęć studyjnych, to raczej staraj się trzymać ISO bazowego (100 czy 200), choć czasem ze względu na warunki używa się i wyższego.
Jak się nie mylę to jest i po przestawieniu tego reszta rowniez zmieia sie automatycznie, oczywiście można ingerować osobiscie, mam dośc duży problem z tym ..
Popatrzyłem na wygląd tego Metza i interfejs ma taki sobie, guzików mało, ale ze specyfikacji wynika, że ma możliwość ręcznego ustawiania mocy: Manual flash mode with 25 partial lighting levels więc nic Ci się samo nie powinno przestawiać. Przejdź do trybu manualnego w aparacie i w lampie, ustaw odpowiednie parametry i próbuj. Naprawdę nie jest trudno dojść do w miarę przyzwoitego naświetlenia, a w każdym razie nic się samo nie zmienia i jak nie będziesz regulował więcej niż jednego parametr naraz, to nie powinieneś się pogubić.
foce głównie w studio które zrobiłem i każde zdjęcie jest po prostu prześwietlone, kombinuje z ustawieniami i nie zdaje to egzaminu, po prostu nie ogarniam.
1) lampa w tryb M, patrzysz w jego metryczkę i sprawdzasz jaką ma liczbę przewodnią dla ustawionego kąta odbłyśnika. Dzielisz tę liczbę przez odległość jaki musi przebyć światło by dotrzeć do motywu - w wyniku otrzymasz liczbę przesłona, którą ustawisz na aparacie
2) aparat w M, czas 1/125, ISO100, przysłona taka jak wyliczona w poprzednim kroku,
Ot i cała filozofia.
Teraz cześć trudniejsza - jeśli po drodze masz jakieś modyfikatory, jak parasolki, softboxy itd - one tłumią światło lampy. By to skompensować musisz na aparacie skorygować ekspozycję o 1 czy 2 EV. Ale poprzez podnoszenie ISO albo większe otwieranie przysłony.
Tu już musisz się pobawić...
Takie jakie ustawienie Ci wyjdzie takie możesz uznać za "referencyjne" dla takiego ustawienia lampy. Nie powinno się zmieniać w czasie...
jeśli po drodze masz jakieś modyfikatory, jak parasolki, softboxy itd - one tłumią światło lampy. By to skompensować musisz na aparacie skorygować ekspozycję o 1 czy 2 EV. Ale poprzez podnoszenie ISO albo większe otwieranie przysłony.
Bo założyłem, że sprawdzamy LP maksymalne, czyli dla pełnej "mocy"
A wtedy możemy jedynie, podnieść iso, otworzyć bardziej przysłonę lub przybliżyć lampę
nie moge po prostu wstrzelić się w siłę błysku tej lampy
Dziwne. Ta lampa posiada tryb M, więc... wypróbuj.
Poza tym, jest i ustawienie pod matrycę APSc czy FF, kąt i takie tam rzeczy.
Masa tego jest - rzekłbym- za dużo wręcz - trzeba trochę się pobawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10