Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 10 Gru, 2012 Jakie body do Tamrona 17-50 2.8 - 550D/600D/50D/D90/D5100
Witam,
w bliskim czasie planuję kupno nowego sprzętu foto. Zastąpi on mojego dobrego znajomego Olympusa E-510. Wiadomo, chce się czegoś jaśniejszego (a obiektywów do tego systemu nie ma sensu kupować), do tego nie chciałbym, żeby zdjęcia przy ISO800 wyglądały jak obraz telewizora bez sygnału, tak jak teraz.
Całkowity budżet to ok. 3000zł, kupowany sprzęt oczywiście może być używany. Początkowo plan był na body z kitem o szerokim zakresie ogniskowych, np. 18-105, a do tego popularne stałe 50mm f/1.8, w przyszłości lampa błyskowa. Po researchu zmieniłem zdanie i obrałem cel na Tamrona 17-50 f/2.8, co mam nadzieję zdoła zastąpić mi stałkę na najbliższy czas. Do tego w końcu przyda się jakieś tanie tele i lampa błyskowa, ale nie są to najważniejsze rzeczy.
Jako że obiektyw ten dostępny jest zarówno na Canona jak i Nikona, stąd nie wybrałem nawet, w który system się pakować. Po odjęciu z budżetu kwoty obiektywu zostaje ok. 2000zł na body. Oczywiście kwota ta nie musi być wykorzystana w całości, pozostałe pieniądze mogę przeznaczyć na następne rzeczy z zestawu.
Modele w tych granicach cenowych to:
Canon 550D, 600D, 50D; Nikon D90, D3200, D5100. Do 60D i D7000 brakuje
Co fotografuję? Chciałbym skupić się na portretach (dlatego na początku nastawienie na stałkę), w przyszłości imprezy (do tego Tamron chyba się sprawdzi), oczywiście również radosne latanie po mieście z aparatem w ręku i próba złapania dobrego kadru.
Nie mam doświadczenia ani z Nikonem, ani z Canonem, dlatego nie stawiam jednej marki nad drugą. A może po prostu wystarczy D5100 (lub D3200) i nie trzeba bawić się z mieszczenie się w budżecie na styk?
A tak w ogóle - czy ten Tamron to dobry wybór?
ten Tamron ponoc bywa bardzo dobry optycznie tylko warto go przetestowac pod wzgledem celnosci AF bo z tym roznie bywa. opinia obiegowa glosi, ze Nikon pod tym wzgledem sprawuje sie lepiej niz Canon
jakie to maja byc te imprezy? robie troche koncertow i rzadko mam ten komfort by moc przymknac przyslone bardziej niz f/2 a f/2.8 to juz cala dzialka ciemniej. z drugiej strony posiadajac d90 nie mam tego komfortu, ktory mialabym z d5100, by moc bezstresowo podbijac ISO powyzej 1600. w kazdym razie najczesciej zabieram ze soba 35/1.8 i 50/1.2 (obie zazwyczaj domykam do f/2) i rzadko mi brakuje zakresu powyzej czy ponizej
Jackzor [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Gru, 2012
Dzięki za odpowiedź.
Tak tak, słyszałem o problemach z celnością Tamronów, trzeba się będzie temu przyjrzeć wybierając konkretny egzemplarz. W sumie rozbieżność jakościowa tanich produktów to nic nowego
Imprezy - chodzi o miejsca i okoliczności, gdzie mogę błyskać lampą na lewo i prawo, a nawet w sufit, czyli np. kluby; nie koncerty, gdzie potrzebowałbym tak jasnego sprzętu. Oczywiście, gdybym mógł sobie na to pozwolić, od razu bym zainwestował w stałkę, ale wydaje mi się, że nie jest ona niezbędna na początek.
Widzę, że D5100 ma lepszą matrycę od D90, ale na tym kończy się jego przewaga, wybór nie jest prosty. Z drugiej strony nie wiem, czy tak często potrzebowałbym ISO powyżej 1600... Chyba najlepszy byłby D7000
A jak ma się do tego na przykład 550D?
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 21:10 ]
Po przeliczeniu funduszy i zagospodarowaniu na sprzęt kwoty 4000zł, czy sytuacja nam się zmienia? Będzie w tej cenie coś lepszego niż D7000 z Tamronem 17-50? Canony oczywiście wchodzą w grę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10