Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Makro - co dalej? Jaka lampa błyskowa do tego?
Autor Wiadomość
mitch 
Nowy

Wysłany: Nie 09 Gru, 2012   Makro - co dalej? Jaka lampa błyskowa do tego?

Hej.

Moja ładniejsza połówka zasmakowała w robieniu zdjęć z bliska, może to i pod makro nawet podchodzi. Najczęściej kombinujemy razem, bo trochę przy tym zabawy (zarówno w sensie upierdliwości i jak i rozrywki) jest. Krople wody, bąbelki z wody gazowanej, etc, czasem zdjęcia jakiś kwiatków i żyjątek wszelakich. Zaczynaliśmy z tamronem 90 mm f/2.8 potem po poczytaniu tego i owego dołożyliśmy do warsztatu canona 50 mm 1.4. Do tego mamy pierścienie pośrednie kenko. Moja cierpliwość i dwie lewe ręce zostały wystawione na ciężką próbę podczas konstruowania dyfuzora na wbudowaną lampę, ale w końcu się udało i nawet względnie ludzko wygląda :)

Mam też wersję mini do c 50 mm. Oczywiście, w trakcie akcji całość jest na statywie i odpalana wężykiem, bo ręce nam się za bardzo trzęsą ;) Dobra, do sedna.

Chcemy uzyskać większe makro. Z tego co widzę, moja połówka dąży do robienia zdjęć oczu owadów, ale są pewne granice (zwłaszcza finansowe). Czy kupno Raynoxa 250 coś zmieni w kwestii większego zbliżenia? Do obiektywów jakimi dysponujemy możemy dorzucić c 17-40 L, 70-200 L f/4 (100-400 L to już chyba od czapy?). Kupno kolejnego obiektywu chwilowo odpada, akceptowalny deficyt budżetowy mamy przekroczony do co najmniej 2014 :mrgreen: Nie mam możliwości przetestowania tego, więc muszę znać tylko odpowiedź na pytanie, czy większe odwzorowanie osiągnę za pomocą moich pierścieni czy Raynoxem?

Jak nam deficyt spadnie, mieliśmy plan sprzedać tamrona 90mm i dołożyć do nowego obiektywu makro, ale z drugiej strony brak nam pomysłu, co można w zamian kupić. Rozsądna kwota nowego to do 2500, co znacznie ogranicza wybór. Tak czy inaczej to plan na dalszą przyszłość.

Ponadto, od ponad roku mam chęć na kupno lampy błyskowej. Lampa ma być w miarę uniwersalna, czyli tak trochę do wszystkiego, byle nie była do d... Głównie do makro by się przydała. Oryginalne lampy Canona rozbrajają mnie cenami, stąd zacząłem się przyglądać na ebay lampom YongNuo. Tylko teraz mam zgryz, jaki model. YN-560 II w przeliczeniu za jakieś 250 pln z pełną świadomością, że to manual i o ile w makro ustawię 1/32 mocy albo i mniej i ładnie zamrożę ruch, o tyle poza makro bez TTLa pochlastam się (nie będę tego umiał przestawiać i ustawiać w rozsądnym czasie, nie, bo nie i już). Czy może YN-565EX, gdzie za blisko 500 pln będzie już "wszystkomający" flash? Ostatnio wpadłem na YN-568EX który ma HSS. I już kompletnie zgłupiałem. Skłaniam się ku 565EX, bo nie wiem, czy HSS do czegokolwiek wykorzystam.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 09 Gru, 2012   

mitch, obejrzyj ten klip http://www.youtube.com/wa...B&v=wqRn3at0H60 swietny przyklad jak uzyskac dobre efekty niskim kosztem - zewnetrzna lampa z domowej roboty dyfuzorem, komplet pierscieni i odwrocona stalka szerokokatna. poczytaj rowniez o focus stacking, rowniez bedzie o tym tu wspomniane

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 10 Gru, 2012   

Lampa bez ttl ciezko uzywac jako "reporterskiej", da sie ale faktycznie mozna sie pochlastac. HSS napewno sie kiedys przyda, wiec jak masz kase to lepiej brac YN568.

h.s.
Rozmowny

Wejdź tutaj
http://www.makropasja.pl/

mitch 
Nowy

Dzięki za (p)odpowiedzi :) Z tego wynika, że muszę się rozejrzeć za pierścieniem odwrotnego mocowania. U siebie na strychu widziałem gdzieś starego zenita, albo bóg jeden wie co to było, ale może ma jakieś sensowne szkło. Jak nie znajdę, to się rozejrzę za czymś innym.
Jak już coś znajdę i złożę do kupy, to dam znać co z tego wyszło.

moronica 

mitch, za takim pierscieniem to nie ma sie co za duzo rozgladac, masa tego na ebayu. rozejrzyj sie natomiast za stalka 20-pare mm z pierscieniem przyslony, moze nawet nie byc pod mocowanie Canona, uzyskasz dzieki niej duzo lepsze powiekszenie niz przy pomocy tego Tamrona (wszystkie inne obecnie dostepne obiektywy do makro rowniez oferuja jedynie 1:1 albo nawet i mniej, wyjatkiem jest tylko Canon PM-E 65mm). jednak zanim to zrobisz to zacznij od tej 50tki, ktora juz masz, sama "gola" odwrocona juz powinna ci dac cos kolo 1:1 a z pierscieniami sporo wiecej (wyjdzie cos kolo 2.5:1 choc to zalezy od dlugosci tego zestawu pierscieni). zobaczysz, czy bedzie ci w ogole pasowalo pracowac na pelnym manualu. problemem bedzie brak pierscienia przyslony ale sa zdaje sie jakies triki na zablokowanie jej na okreslonej wartosci

mozer 
bo Pentax

moronica napisał/a:
ale sa zdaje sie jakies triki na zablokowanie jej na okreslonej wartosci

Trzeba wcisnąć przycisk podglądu GO i wykręcić obiektyw.

mitch 
Nowy

moronica napisał/a:
mitchjednak zanim to zrobisz to zacznij od tej 50tki, ktora juz masz, sama "gola" odwrocona juz powinna ci dac cos kolo 1:1 a z pierscieniami sporo wiecej (wyjdzie cos kolo 2.5:1 choc to zalezy od dlugosci tego zestawu pierscieni). zobaczysz, czy bedzie ci w ogole pasowalo pracowac na pelnym manualu.

1:1 to ja już mam w tamronie 90mm ;) Raz robimy na c50mm, a raz na tamronie - co pierwsze się wyjmie z torby. Przy założonych pierścieniach i tak pracuję w manualu i ustawiam ostrość na live view na powiększeniu. AF mi wtedy nie działa prawidłowo.

Przyjrzeć się muszę tym pierścieniom, bo średnio rozumiem ideę odwrotnego mocowania szkła - tj. jakiej średnicy mam kupić tą przejściówkę do tej 50? 58 mm? A z drugiej strony tą przejściówkę zakładam na body?

moronica 

z jednej strony pierscienia masz bagnet pasujacy do twojego aparatu a z drugiej gwint pasujacy do gwintu twojego obiektywu. jesli ta 50tka ma gwint 58mm to taki gwint powinien posiadac rowniez ten pierscien

a w zacytowanym tekscie zauwaz, ze podkreslam ze gola 50tka juz ci da tyle co tamron a jak jeszcze dodasz pierscienie czy dokupisz mieszek to da duzo wiecej

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Wto 11 Gru, 2012   

Do zooma 70-200 przyłóż odwrotnie 50kę ustawioną na nieskończoność, zoom na 200mm /możesz przykleić taśmą/ i masz powiększenie 4:1. Kropla zajmie Ci całą matrycę, gorzej z głębią ostrości, trzeba by stockować. Ale to możesz się dowiedzieć pod adresem jaki podałem wyżej.

moronica 

h.s., opcja z tele i odwrocona 50tka z pewnoscia bedzie drozsza niz stalka 28mm i pierscienie, ktore juz posiada, a dadza mniej wiecej to samo jesli chodzi o odwzorowanie, z mojego doswiadczenia 28mm nawet ciut wiecej

stackowac

h.s.
Rozmowny

Jasne, nie doczytałem, że 70-200 może dopiero dokupić. Ale można spróbować z 90ką, skala 2:1

mitch 
Nowy

Dobra, pierścienie kupione, czekam na przesyłkę. A 70-200 mam, więc jak dojdzie przesyłka, to na pewno przetestuję wszelkie możliwe konfiguracje :) Dzięki za pomoc.

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 01 Sty, 2013   

Matko Boska, Kolega ZACZYNA od Tamrona Macro 90 mm, który jest uznawany za jeden z najlepszych obiektywów macro a Wy proponujecie zooma...

Skale odwzorowania większe niż 1:1 najłatwiej uzyskać właśnie przez "couple ring" i przykręcenie drugiego obiektywu z przodu.
Ale można tez użyć (w trybie całkowicie manualnym) pierścienia odwrotnego mocowania obiektywu (STAŁKI!), uzyskując od razu skalę odwzorowania rzędu 4:1.
Przy takich skalach nawet stosowanie lampy pierścieniowej powoduje problemy z oświetlaniem, częściej stosuje się studyjne pomoce oświetleniowe, pozwalające na oświetlanie obiektu światłem rozproszonym ze wszystkich stron.
Lampa błyskowa umieszczona w pewnej odległości od aparatu jest tu niezbędna.

Skoro zacząłeś od kupienia specjalistycznego obiektywu macro (zaiste - dziwna kolejność ale powszechna) to teraz POCZYTAJ.
Wyguglanie stosownych adresów sieciowych przyniesie dużo więcej korzyści niż kontynuowanie tego wątku.
W czasopismach fotograficznych też jest sporo tekstów o makrofotografii, można pójść do bibloteki...

Jeśli to zbyt pracochłonne - proponuję darować sobie oczy owadów.
Zrobiłem na pewno parę tysięcy zdjęć macro a dobrych oczu owadzich jeszcze nie mam. No i nie mam tego wspaniałego Tamrona.

moronica 

Wysłany: Wto 01 Sty, 2013   

cygnus napisał/a:
Ale można tez użyć (w trybie całkowicie manualnym) pierścienia odwrotnego mocowania obiektywu (STAŁKI!), uzyskując od razu skalę odwzorowania rzędu 4:1.

jakiej stalki?

Odpowiedz do tematu