Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Obecnie posiadam Canona 550d oraz Zenita E, który jest uszkodzony. Chciałbym kupić lustrzankę analogową. Zastanawiałem się nad Canonem EOS 300. Wart zakupu?
Wiem właśnie, że na początku '00 można było coś tym już popstrykać, ale pojawia się pytanei czy obecnie się opłaca kupno tej machiny.
Macie jakieś lepsze propozycje?
Powiem tak, plastik fantastik, ale jak się co nieco ogarnia, to da się wycisnąć dobry obrazek.
Cyfrowy trochę go wyparł, jednak cały czas w użytkowaniu i daje radę
Miałem okazję też użytkować 5tkę, który był z wyższej półki jednak delikatnie mówiąc się "rozleciał" (nie z jego winy), także pozostałem teraz przy 300V. Jeżeli nie są dla Ciebie problemem jego ograniczenia, to warto rozważyć taki zakup.
Wybacz, że spytam - pewnie jak noob. Ograniczenia? Jakie?
Co prawda czasy pupci nie urywają. 1/90s z lampą to żadne szaleństwo, ale gdy czytałem specyfikację to nic nie uderzyło mnie prosto w twarz i właśnie stąd moje pytanie jakie ograniczenia masz na mysli
Używałbym oczywiście czysto hobbistycznie, bo wiadomo, że to analog i każda klatka się liczy.
Mam tego EOS-a 300 i naprawdę nie czas pracy z lampą jest tutaj ograniczeniem. Za dużo patrzysz na cyferki specyfikacji. Zobacz sobie czy wystarczy Ci taki pomiar światła, wizjer, wielkość korpusu (ja kupiłem gripa za grosze i jadę na normalnych aku).
Za MM, przede wszystkim pomiar światła, wizjer. Dorzuciłbym jeszcze wybieranie AF. Ale jak nie przesiadasz się z wyższego modelu i będziesz używał czysto hobbystycznie, to możesz o ww zapomnieć
Także skupiłbym się w tym przypadku na ergonomii. Od 550d jest znacznie lżejszy, mniejszy ... i ten plastyk trochę może razić. Niemniej do takich celów raczej żałować nie będziesz.
Nie wiem jakie masz szkła do tej 550tki, ale po zapięciu do analoga wszystko wydaje się piękniejsze
Mam tego EOS-a 300 i naprawdę nie czas pracy z lampą jest tutaj ograniczeniem. Za dużo patrzysz na cyferki specyfikacji. Zobacz sobie czy wystarczy Ci taki pomiar światła, wizjer, wielkość korpusu (ja kupiłem gripa za grosze i jadę na normalnych aku).
patrzę na cyferki, bo tylko tyle znalazłem i dlatego też pytam tutaj o opinie i porady
pioroon napisał/a:
Także skupiłbym się w tym przypadku na ergonomii. Od 550d jest znacznie lżejszy, mniejszy ... i ten plastyk trochę może razić. Niemniej do takich celów raczej żałować nie będziesz.
Nie wiem jakie masz szkła do tej 550tki, ale po zapięciu do analoga wszystko wydaje się piękniejsze
szkła niestety tylko kity(18-55 i 55-250) pod EF-S. Mam też Heliosa 44-2. Szału ni ma niestety
Offtop: Jakieś dobre tanie szkło EF?
sztorm94, ja kupiłem kilka lat temu mojego Canona EOS 3000 z obiektywem 35-80 na eBayu i szkło pogoniłem drożej niż kupiłem ten zestaw. Często warto na coś takiego polować, szału nie ma ale jak dobrze poszukasz to masz za darmo analoga. Fakt że mieszkam w UK i mam nieco inne realia, ale przyznam, że jak teraz patrzę na eBay, to za bezcen można kupić mnóstwo świetnych puszek ze szkłem EF.
http://allegro.pl/aparat-...2843908586.html cena niska, ale wygląda w porządku. Co sądzicie?
Zależy za ile pójdzie
Co do szkła to mi się jeszcze to 28-80 gdzieś pałęta. Porównując jakość obrazka z 18-55 na cyfrze, bardziej mi się podoba ten z analoga. Na początek na standard ujdzie. Później 50/1.8 jak już MM wspomniał (400pln) i można coś zrobić
Za jakieś 50 zł pewnie tak. I jeśli nie będziesz nim focił przy wykorzystaniu szkieł manualnych plus adapter bez potwierdzenia - nie ma dioptrii.
Z 300 tek najlepszy jest 300X, po nim 300V.
Z kolei na 300 działają takie szkła jak 24 2.8 i 400 5.6 Sigmy.
Nie ma podnoszenia lustra.
sztorm94 napisał/a:
Wiem o tym, dlatego spytałem o jakieś szkła jakie polecacie
A co tu polecać? Jakie tam masz canońskie EF, najlepiej te jasne i sprawdzone, np. 85 1.8, czy 50 1.4.
Robiłem też kilka fotek Tokiną 100 - były to pierwsze zdjęcia na analogu.
Po wydrukowaniu ... hmmm, efekt przerósł moje oczekiwania, ale to nie zasługa aparatu, a filmu.
sztorm94 napisał/a:
Mam też Heliosa 44-2.
Jeśli masz adapter z potwierdzeniem, to i od bidy bez dioptrii da radę.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Czw 13 Gru, 2012
mogę polecić Canona ae-1, bardzo ok światłomierz, w tych aparatach światłomierze
były bardzo proste, ale ten z Canona wyraźnie lepiej działał niż z analogowej minolty x300
poza tym bardzo dobry wizjer.. wada to migawka max 1/1000
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9