Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 14 Gru, 2012
JAKA LUSTRZANKĘ WYBRAĆ NIKON D90 CZY SONY A57
Autor Wiadomość
Masakren 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   JAKA LUSTRZANKĘ WYBRAĆ NIKON D90 CZY SONY A57

Witam. Jestem początkujący i chcę sobie kupić aparat. Polecono mi te 2 aparaty i zastanawiam sie który wybrać. Zdjęcia które chcę robić to ( portrety , trochę krajobrazu ).W każdym innym sklepie każdy mi doradza co innego lecz postanowiłem kupić coś z tych 2 modeli.
BARDZO PROSZĘ O POMOC PONIEWAŻ NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA KTÓRY Z NICH WYBRAĆ.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   

Chcesz filmować - bierz A57.
Chcesz robić zdjęcia - bierz D90.

pan.tadeusz
[Usunięty]

oba aparaty robią świetne zdjęcia.

A57 ma trochę więcej ficzerów w postaci np. panoramy i HDR z puszki, które mogą okazać się wygodnym rozwiązaniem dla mniej wymagającego amatora.

D90 to jeden z najchętniej kupowanych korpusów, zwłaszcza przez bardziej zaawansowanych.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
które mogą okazać się wygodnym rozwiązaniem dla mniej wymagającego amatora.
Dla takiego człowieka lustrzanka to pomyłka. Powinien sobie kupić jakiś zaawansowany kompakt. Ostatecznie jakiegoś CSC...

pan.tadeusz
[Usunięty]

patrząc tutaj na zdjęcia niektórych mam zupełnie inne wrażenia...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Masz rację. Patrząc na dokonania takiego jednego nowego użytkownika A57 stwierdzam, że ten zakup to była pomyłka...

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Masz rację. Patrząc na dokonania takiego jednego nowego użytkownika A57 stwierdzam, że ten zakup to była pomyłka...

z tego co kojarzę jest zadowolony z zakupu....a że forumowa loża szyderców wydrwiła jego wybór...więc wyszło jak zwykle tzn on się zacietrzewił i będzie teraz trolował ku radości całej gawiedzi :zalamany:
z samym sprzętem nie ma to nic wspólnego.

z całą pewnością jakikolwiek padnie wybór pomiędzy tymi korpusami - nie ograniczy autora wątku.

zresztą whisper chyba niespełna półtora roku temu na swoją pierwszą lustrzankę wybrał A55 i tak dziś wyglądają jego prace - http://www.fotoferia.pl/u/whisper

ja d90 nie wybrałbym choćby z uwagi na brak uchylnego ekranu.
ktoś inny nie wybrałby A57 z uwagi na brak drugiego pokrętła.

można tak jeszcze długo i było wiele razy... dlatego opuszczam ten temat ;)

dreptacz 
Początkujący

Nikon D90 to już przeszłość , a Sony SLT A57 jest nowsze i naprawdę robi bardzo dobre zdjęcia, a przy okazji można nagrać też dobre filmy.
Oczywiście wszyscy zwolennicy Nikonów i Canonów zaraz to odpowiednio zdestruują , ale to jest już normalne i nie należy się tym przejmować.
Od 2 lat robię zdjęcia Sony SLT 55 i jestem z niego bardzo zadowolony , ale przy okazji należy pamiętać o tym , że samo body to nie wszystko, ale dobry też dobry obiektyw. Ja do swojego Sony używam Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) ,Konica Minolta AF 35-105 mm f/3.5-4.5 ,Konica Minolta AF 100-200 mm f/4.5 oraz Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5.
Wcześniej używałem Nikona 60 , Canon 60i po przejściu na Sony 55 nareszcie jestem zadowolony.
Też miałem problem przy wyborze , ale nie żałuję.
Najważniejsze ,żeby samemu być zadowolonym z wyboru i zrobionych zdjęć.
Nie ważne logo - ważny ten kto robi.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Ja bym zakończył dywagacje na temat Sony vs reszta świata zdaniem:
W amatorskich lustrzankach nie jest aż tak ważne czym robimy zdjęcia, przede wszystkim dotyczy to korpusu, bo jak ktoś ma pojęcie to z każdej puszki wyciśnie przyzwoity obrazek :)

Tylko nie piszcie proszę czegoś takiego:
dreptacz napisał/a:
Sony SLT A57 jest nowsze i naprawdę robi bardzo dobre zdjęcia

a raczej tak:
dreptacz napisał/a:
Nie ważne logo - ważny ten kto robi.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Żaden z tych. Pentax K-30. Połączenie fotograficznych cech D90 (dwie rolki, pentapryzmatyczny wizjer, sterowanie lampami z wbudowanej itd.) z bardzo dobrą matrycą zastosowaną w A57, tyle, że lepiej oprogramowaną.

pan.tadeusz
[Usunięty]

pioroon napisał/a:

Tylko nie piszcie proszę czegoś takiego:
dreptacz napisał/a:
Sony SLT A57 jest nowsze i naprawdę robi bardzo dobre zdjęcia

nie ma w tym stwierdzeniu nic niestosownego i nieprawdziwego.
chyba, że dobre słowo o Sony można tylko szeptem...?

[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 20:20 ]
jaad75 napisał/a:
Pentax K-30.

no fajny fajny
ale panuje opinia, że ten system trzeba wybrać w pełni świadomie choćby z uwagi na ceny i dostępność obiektywów ;)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

pan.tadeusz, po prostu czasem ludzie się wysławiają tak, że już nie wiesz czy człowiek jest potrzebny do robienia zdjęć. Tak samo bym to wypomniał gdyby tam było napisane "...Canon...", także nie bądź taki przewrażliwiony ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

pan.tadeusz napisał/a:
ale panuje opinia, że ten system trzeba wybrać w pełni świadomie choćby z uwagi na ceny i dostępność obiektywów ;)
Sam jestem zwolenikiem tej opinii, tyle, że jak zauważyłem i tak większość jedzie potem na Sigmach i Tamronach (w najlepszym razie), więc na jedno wychodzi. Zresztą, oferta szkieł jest conajmniej porównywalna z Sony, więc jeśli ktoś mysli o Sony, to równie dobrze może zastanowić się nad Pentaksem, zyskując lepsze body.

pan.tadeusz
[Usunięty]

pewnie masz rację - nie znam szklarni Pentaxa więc nie zaprzeczę

rafisko 
Rozmowny
ignorant

W sony bedziesz mógł podpiac maturalne szkło i ustawić ostrość z pomocą peakingu. Ceny manualnych, kultowych szkieł są naprawdę warte rozważenia zakupu a57:-)

Odpowiedz do tematu