Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 18 Gru, 2012
Zakup lustra nikon d90 / d7000 czy sony a65
Autor Wiadomość
Marta_a 
Nowy

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   Zakup lustra nikon d90 / d7000 czy sony a65

Witam serdecznie,

Zacznę może od początku obecnie pracuję z sony A200 z obiektywem kitowym i minoltą 70-210 f 4. Czas przesiąść się w końcu na coś nowszego. Nie dokupowałam do tamtego obiektywów bo byłam raczej na 90% przekonana, że chce zmienić system.

Wczoraj udałam się do sklepu w celu zobaczenia oferty z nikonem D90, sprzedawca zaczął go niemalże odradzać i w jego miejsce proponować d7000 lub sony a65, bardziej skłaniał się ku sony...
Twierdził, że nikon wykupuje matryce od sony, nie wiem ile w tym prawdy bo przyznam się szczerze nie siedzę w temacie.

Aparat wykorzystuje do pracy (sprzedaż internetowa), tak więc potrzebny mi do zdjęć studyjnych (przedmioty różnej wielkości). Czasami zabieram go również na treningi i zawody agility (psy biegające przez przeszkody :twisted: ).
Jestem świadoma, że to 2 zupełnie inne sytuację, dlatego z nikonem d90 chciałam od razu kupić jakąś stałkę i coś dłuższego właśnie do sportu.

Po wizytach w 2 sklepach całkowicie zgłupiałam, wszyscy polecają sony...
Co do kwoty to myślałam tak o max 3500, ewentualnie 4000.

Zdjęcia staram się robić na manualu, także automaty/ programy raczej mnie nie interesują (widziałam, że sony sporo ma tych bajerów nowych w sobie).

Podsumowując mój długi wywód (jeśli komuś nie chciało się czytać :wink: ) potrzebuje aparatu do zdjęć w domu (najbardziej zależy mi na kolorach) + do tego zdjęcia w plenerze spacery z psami/ sporty kynologiczne.
Zastanawiam się nad:
- nikonem d90
- nikonem d7000
- sony a65

Z góry dziękuje za pomoc.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   

Marta_a napisał/a:
Wczoraj udałam się do sklepu w celu zobaczenia oferty z nikonem D90, sprzedawca zaczął go niemalże odradzać i w jego miejsce proponować d7000 lub sony a65, bardziej skłaniał się ku sony...
Fotojocker? :razz:
Marta_a napisał/a:
Twierdził, że nikon wykupuje matryce od sony
Nie "wykupuje", tylko kupuje (tak jak Pentax, Fuji i Olympus) i nie od Sony Digital Imaging (które zajmuje się aparatami), tylko od Sony Semiconductors. Zresztą póki co, wszyscy z matrycami Sony radzą sobie lepiej od samego Sony... :roll:
Marta_a napisał/a:
Aparat wykorzystuje do pracy (sprzedaż internetowa), tak więc potrzebny mi do zdjęć studyjnych (przedmioty różnej wielkości).
Błysk, czy ciągłe?
Marta_a napisał/a:
Po wizytach w 2 sklepach całkowicie zgłupiałam, wszyscy polecają sony...
Wniosek - coś z tego mają... :razz:
Marta_a napisał/a:
Co do kwoty to myślałam tak o max 3500, ewentualnie 4000.
Na korpus, czy chcesz tu jeszcze zmieścić szkła?
Marta_a napisał/a:
potrzebuje aparatu do zdjęć w domu (najbardziej zależy mi na kolorach)
Robisz JPG, czy RAW?
Marta_a napisał/a:
Zastanawiam się nad:
- nikonem d90
- nikonem d7000
- sony a65
Z pewnością najlepszym z nich jest D7000. :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Marta_a napisał/a:
Twierdził, że nikon wykupuje matryce od sony, nie wiem ile w tym prawdy bo przyznam się szczerze nie siedzę w temacie.
Jest taka firma co się nazywa "Sony Semiconductors", która to produkuje matryce na zamówienie firm Sony, Nikon, Pentax oraz ostatnio też Olympus. To w kontekście tych "dużych" matryc.
Marta_a napisał/a:
wszyscy polecają sony...
To się nazywa marketing ;)
Marta_a napisał/a:
widziałam, że sony sporo ma tych bajerów nowych w sobie
Bo Oferta Sony skierowana jest głównie dla początkujących. Dlatego tyle tym takich bajerów cenionych przez osoby, które o fotografowaniu nie mają i raczej nie chcą mieć pojęcia.
Marta_a napisał/a:
potrzebuje aparatu do zdjęć w domu (najbardziej zależy mi na kolorach)
To musisz się przeprosić z obróbką RAW oraz jakimś wzornikiem. Chyba, że pisząc "zależy na kolorach" nie masz na myśli ich prawidłowego odwzorowania, a by były "oczojeb.." ;)
Marta_a napisał/a:
Zastanawiam się nad:
Nowy wypusty Sony to aparaty SLT. Cecha charakterystyczna to wizjer elektroniczny, który nie pokazuje Ci realnego obrazu, a to co aparat będzie produkował w JPGu.
Tak czy siak sam ten wizjer jest na tyle kontrowersyjny, że tyle samo osób go uwielbia i nienawidzi - musisz sama "spróbować".
Tak czy siak do fotografii produktowej to byłby mój ostatni wybór :roll:

Może nie tylko Nikon i Sony ale Pentax?

pan.tadeusz
[Usunięty]

- nikonem d90
fajny ale już trochę leciwy.
osiągi matrycy nie powalają przy obecnych rozwiązaniach.
średni AF do sportu - a pieski lubią szybko biegać
brak odchylanego ekranu - a czworonogi fajnie jest kadrować z ich perspektywy

- nikonem d7000
prekursor obniżenia kontroli jakości w postaci chlapiących olejem luster (o dziwo nowe modele kontynuują ten trend - zerknij na newsy choćby o D600).
owiany legendą losowych problemów z celnością modu AF zwłaszcza z jasnymi stałkami.
o dziwo nigdy nie było noty serwisowej w tym względzie. problem przycichł i niektórzy wierzą że został rozwiązany. jak jest faktycznie trudno ocenić bo czasem wciąż ktoś sygnalizuje podobne kłopoty.
bez tych niewyjaśnionych wpadek to świetny aparat.
wielu jednak wolało gorsze osiągi w sprawdzonym D90.
brak odchylanego ekranu na minus.

- sony a65
brzydsza siostra A77 czyli brak magnezowego korpusu i uszczelnień (które wg mnie nie są zwykle tak istotne choć fajnie jeśli są).
brak mikroregulacji - i to jest spory minus
matryca 24MP czyli pliki które jeszcze trudniej obrabiać na słabszym kompie.
do tego szumi odrobinę mocniej niż popularne w tańszych soniakach i u konkurencji 16tki (choć wielu twierdzi, że to pomijalne)
odchylany ekran i wbudowany GPS oraz kilka innych ficzerów, które mogą okazać się całkiem użyteczne.

żaden mnie nie przekonuje - szukaj dalej ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

pan.tadeusz napisał/a:
Używałeś kiedyś tego AF-u? IMHO, do psów jest w zupełności wystarczający.
pan.tadeusz napisał/a:
Aa... I stary CDAF w LV już do tego nie jest zbyt wolny?
pan.tadeusz napisał/a:
prekursor obniżenia kontroli jakości w postaci chlapiących olejem luster
Nie "prekursor", bo wcześniej głośno było o tym choćby w jednocyfrowych Canonach i to nie "lustra" chlapią olejem... :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
owiany legendą losowych problemów z celnością modu AF zwłaszcza z jasnymi stałkami.
o dziwo nigdy nie było noty serwisowej w tym względzie. problem przycichł i niektórzy wierzą że został rozwiązany. jak jest faktycznie trudno ocenić bo czasem wciąż ktoś sygnalizuje podobne kłopoty.
Ta "legendarność", to głównie zasługa tego typu postów... :razz:
pan.tadeusz napisał/a:
do tego szumi odrobinę mocniej
Odrobinę?
http://www.dpreview.com/r...raCameraCount=0
:razz:

pan.tadeusz
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Używałeś kiedyś tego AF-u? IMHO, do psów jest w zupełności wystarczający.

na boisku piłkarskim, a ponoć psy biegają jednak szybciej niż ludzie ;)
później dostałem do ręki 40D i przeniosłem się w czasie :grin:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I zapewne teraz jest znakomicie gdy używasz tandemu SLT z heliosem? :D

I kiedy to się tak bawiłeś tym D90? Jak kupowałeś swoją pierwszą "lustrzankę" i koniec końców wybrałeś Sony SLT? Wtedy raczej nie miałeś za bardzo pojęcia co do czego w aparacie jest... Czyżbyś wracał do D90 w międzyczasie?

pan.tadeusz
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Odrobinę?
http://www.dpreview.com/r...raCameraCount=0
:razz:

hehe taa dla porównania dajmy tu k5IIs :mrgreen:
o ile dobrze pamiętam... A65 koncertowo
http://www.kamilciesla.pl...0zamkniety.html
szumofon?

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 12:54 ]
hijax_pl napisał/a:
Wtedy raczej nie miałeś za bardzo pojęcia co do czego w aparacie jest...

z całym wsparciem marnych programistów Sony nie nadrobiłbym tyle w te 2 lata :mrgreen:
ale sport lubię fotografować z tą moją pseudolustrzanką i skromną wiedzą...

Marta_a 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Fotojocker? :razz:

Taak fotojocker :) niestety innego sklepu fotograficznego u mnie raczej nie ma, a w media expert, media markt czy euro rtv agd raczej więcej mi nie powiedzą.

W Fotojokerze jest też teraz promocja, że przy zakupie sony :twisted: dają 10% rabatu na zakupy u nich. Wiec ta A65 z obiektywem 18- 135 kosztuje 3999 do tego mogłabym dokupić jeszcze stałkę, ale to muszę się zastanowić czy 35 czy 50

jaad75 napisał/a:
Nie "wykupuje", tylko kupuje (tak jak Pentax, Fuji i Olympus) i nie od Sony Digital Imaging (które zajmuje się aparatami), tylko od Sony Semiconductors. Zresztą póki co, wszyscy z matrycami Sony radzą sobie lepiej od samego Sony... :roll:

ok, dzięki za wyjaśnienie, tak jak mówiłam nie interesowałam sie tym zbytnio, a wiadomo, że sprzedawcy różne rzeczy potrafią wcisnąć.

jaad75 napisał/a:
Błysk, czy ciągłe?

do tej pory korzystałam z dodatkowej lampy błyskowej, a teraz chciałabym spróbować jednak z ciągłym.

jaad75 napisał/a:
Na korpus, czy chcesz tu jeszcze zmieścić szkła?

korpus + szkła, przede wszystkim jedno szkło ze stałym światłem

jaad75 napisał/a:
Robisz JPG, czy RAW?

idę na wygodę i raczej w JPG choć przyznam, że kilka razy próbowałam z RAWAMI, szczególnie na spacerach i fajne efekty można było uzyskać.

jaad75 napisał/a:
Z pewnością najlepszym z nich jest D7000. :roll:

i chyba najdroższy :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
Bo Oferta Sony skierowana jest głównie dla początkujących. Dlatego tyle tym takich bajerów cenionych przez osoby, które o fotografowaniu nie mają i raczej nie chcą mieć pojęcia.

Przyznam, że ja też jakoś bardzo się w to nie zagłębiam, poddałam się jak próbowałam pracować z sony...

hijax_pl napisał/a:
To musisz się przeprosić z obróbką RAW oraz jakimś wzornikiem. Chyba, że pisząc "zależy na kolorach" nie masz na myśli ich prawidłowego odwzorowania, a by były "oczojeb.." ;)

Może faktycznie będę musiałą zastanowić się nad RAW, zależy mi na odwzorowaniu prawidłowego koloru, żeby później nie było rozczarowań, a akurat dużą rolę będą odgrywać kolory w tych przedmiotach.

hijax_pl napisał/a:
Nowy wypusty Sony to aparaty SLT. Cecha charakterystyczna to wizjer elektroniczny, który nie pokazuje Ci realnego obrazu, a to co aparat będzie produkował w JPGu.
Tak czy siak sam ten wizjer jest na tyle kontrowersyjny, że tyle samo osób go uwielbia i nienawidzi - musisz sama "spróbować".
Tak czy siak do fotografii produktowej to byłby mój ostatni wybór :roll:

Wczoraj w sklepie miałam w ręku włączonego sony, kurcze ciężko coś więcej powiedzieć jak sie go mialo chwilę w ręku, nie wiem czy będę w stanie zmienić swoje upodobania standardowego wizjera do wizjera elektronicznego.

Kiedyś przed A200 miałam hybryde sony h5, tam robiłam tylko na wyświetlaczu elektronicznym i pamiętam, że całkiem dobrze mi się na tym pracowało.

hijax_pl napisał/a:
Może nie tylko Nikon i Sony ale Pentax?

Hmm wiem, że sporo osób go poleca, ale z tego co słyszałam to chyba gorzej z obiektywami do niego? jest mniejszy wybór, są droższe?

pan.tadeusz napisał/a:
- nikonem d90
fajny ale już trochę leciwy.
osiągi matrycy nie powalają przy obecnych rozwiązaniach.

- nikonem d7000
prekursor obniżenia kontroli jakości w postaci chlapiących olejem luster (o dziwo nowe modele kontynuują ten trend - zerknij na newsy choćby o D600).
bez tych niewyjaśnionych wpadek to świetny aparat.
wielu jednak wolało gorsze osiągi w sprawdzonym D90.
brak odchylanego ekranu na minus.

- sony a65
brzydsza siostra A77 czyli brak magnezowego korpusu i uszczelnień (które wg mnie nie są zwykle tak istotne choć fajnie jeśli są).
brak mikroregulacji - i to jest spory minus
do tego szumi odrobinę mocniej niż popularne w tańszych soniakach i u konkurencji 16tki (choć wielu twierdzi, że to pomijalne)
odchylany ekran i wbudowany GPS oraz kilka innych ficzerów, które mogą okazać się całkiem użyteczne.

żaden mnie nie przekonuje - szukaj dalej ;)

Dziękuje za podsumowanie. Co do zdjęć psiaków nie wyobrażam sobie robić nie z ich poziomu, także przy aparacie bez uchylnego wyświetlacza jestem przyzwyczajona do leżenia/ siedzenia na ziemi :twisted:

Powiem tak, oglądałam osiągi znajomych z różnymi aparatami. W przypadku amatorów spotkanie z nikonem zawsze kończyło się fajnymi ostrymi zdjęciami w większości przypadków, do tego dobre kolorki :roll:
kolejny amator z pentaxem zdjęcia juz tak nie powalają jak z nikona
no i moj soniacz, który niestety jest zdecydowanie za wolny do sportu, źle łapie ostrość, albo wogóle jej nie łapie.

z Nikona fajne zdjęcia mogą wyjść nawet na automacie.... :roll: a ja w swoim musiałam się trochę "namęczyć", żeby wszystko odpowiednio ustawić, żeby cokolwiek wyszło.....

siosio 
Maniak

Jeśli robisz foty tylko w jpg i nie interesuje cie wywoływanie rawów, to wiedz, że Canon i Sony są bardziej cenione pod względem kolorystyki zdjęć od Nikona (jak jest z Pentaxem to nie wiem).

Najlepsze matryce aps-c (większość lustrzanek ma matrycę o wymiarze aps-c) mają Pentaxy, potem Nikony (konkretniej matryca 16 mln pix), następnie Canony, a na końcu Sony.

Z tymże jeśli jakoś specjalnie nie obrabiasz zdjęć, to możesz tej różnicy w jakości pracy matrycy nie rozróżnić.... Może za wyjątkiem szumów przy ISO 1600 i wyższym.

Za to różnice w kolorystyce jpg można łatwiej dostrzec i np. nie być zadowolonym z Nikona....

Jest jeszcze model Sony Alpha 57 z matrycą 16mln. pix - będzie mniej szumieć niż ta 24 mln z Alphy 65.

Generalnie każdy z tych aparatów daje fajne zdjęcia - to wszystko zależy od użytkownika. Wybierz system, który najbardziej tobie pasuje pod względem wygody obsługi.

Pentaxy mają drogie obiektywy - i trudniej dostępne.

To co wyróżnia Sony Alpha to filmowanie Full HD z prędkością 50p, stabilizacja w aparacie (nie potrzebny obiektyw ze stabilizacją), elektroniczny wizjer i szybszy AF, gdy korzysta się z LCD. Dodatkowo tak jak pisałaś ma więcej bajerów - w postaci np. sweep panorama.

A osobiście polecałbym ci Canona 60D :razz: Dobra jakość pracy, łatwy w obsłudze, ładne kolory w jpg, odchylany lcd, made in japan, nic nie chlapie wewnątrz body po prostu Canon :mrgreen:

pan.tadeusz
[Usunięty]

Marta_a napisał/a:

idę na wygodę i raczej w JPG choć przyznam, że kilka razy próbowałam z RAWAMI, szczególnie na spacerach i fajne efekty można było uzyskać.

Kiedyś przed A200 miałam hybryde sony h5, tam robiłam tylko na wyświetlaczu elektronicznym i pamiętam, że całkiem dobrze mi się na tym pracowało.

przypuszczam, że szybko docenisz zalety EVF.
przede wszystkim obrazowanie zmian w ekspozycji będzie dla Ciebie dużym ułatwiem i pomoże lepiej kontrolować osiągane efekty.

Marta_a napisał/a:
Dziękuje za podsumowanie. Co do zdjęć psiaków nie wyobrażam sobie robić nie z ich poziomu, także przy aparacie bez uchylnego wyświetlacza jestem przyzwyczajona do leżenia/ siedzenia na ziemi :twisted:

zatem potrafisz sobie z całą pewnością wyobrazić ile błyskawicznej swobody w kadrowaniu uzyskasz operując takim wyświetlaczem z ręki. to moim zdaniem najbardziej niedoceniana fcja współczesnych korpusów i co zabawne - do wczoraj najbardziej popularna w sprzęcie stricte amatorskim

Marta_a napisał/a:
Powiem tak, oglądałam osiągi znajomych z różnymi aparatami. W przypadku amatorów spotkanie z nikonem zawsze kończyło się fajnymi ostrymi zdjęciami w większości przypadków, do tego dobre kolorki :roll:
kolejny amator z pentaxem zdjęcia juz tak nie powalają jak z nikona
no i moj soniacz, który niestety jest zdecydowanie za wolny do sportu, źle łapie ostrość, albo wogóle jej nie łapie.

z Nikona fajne zdjęcia mogą wyjść nawet na automacie.... :roll: a ja w swoim musiałam się trochę "namęczyć", żeby wszystko odpowiednio ustawić, żeby cokolwiek wyszło.....

bo Twoja A200 bazuje na sensorze CCD.
ma on swoje zalety, które najlepiej pokazuje na niskich czułościach.
niestety wystarczy wyjść ponad iso200 i degradacja obrazu jest tak bardzo znacząca, że na wyższych czułościach puszka staje się nieporównywalnie bezużyteczna w zestawieniu z tymi opartymi o matryce CMOS.

SLT to zupełnie inna bajka zarówno pod kątem osiągów matrycy jak i skuteczności AF, a seria jak z karabinu sprawdzi się w fotografowaniu czworonoga. po Twoich postach mam też wrażenie, że docenisz takie dodatki jak AutoHDR, poziomica i livehistogram.

rozważ A57
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Sob 15 Gru, 2012, w całości zmieniany 3 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

siosio napisał/a:
Jeśli robisz foty tylko w jpg i nie interesuje cie wywoływanie rawów, to wiedz, że Canon i Sony są bardziej cenione pod względem kolorystyki zdjęć od Nikona (jak jest z Pentaxem to nie wiem).
Każdy aparat, niezależnie od tego jaki rpoducent będzie dawał ładne zdjęcia jak się go ustawi pod własne preferencje :roll:
siosio napisał/a:
Za to różnice w kolorystyce jpg można łatwiej dostrzec i np. nie być zadowolonym z Nikona....
J.w.
Marta_a napisał/a:
Dziękuje za podsumowanie.
Naciągane podsumowanie.

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Każdy aparat, niezależnie od tego jaki rpoducent będzie dawał ładne zdjęcia jak się go ustawi pod własne preferencje :roll:

tyle, że z niektórymi po prostu pracuje się łatwiej... niektórym.
dlatego sprzęt warto dostosować do własnych możliwości/potrzeb.
Tobie z pewnością łatwiej pracowałoby się z D800 i Lightroomem... jej chyba niekoniecznie.
koleżanka wyraźnie zaznacza w swoich wypowiedziach, że liczy na automatykę aparatu bardziej niż wykresy z dxomark. weź na to poprawkę zanim znowu zaczniesz :idea:

muzyk 

Marta_a napisał/a:
- nikonem d90
- nikonem d7000
- sony a65

Z tych trzech to bezapelacyjnie d7000.

pan.tadeusz
[Usunięty]

siosio napisał/a:

Najlepsze matryce aps-c (większość lustrzanek ma matrycę o wymiarze aps-c) mają Pentaxy, potem Nikony (konkretniej matryca 16 mln pix), następnie Canony, a na końcu Sony.

Pentax i Nikon korzystają obecnie w APS-C z matryc Sony. Canon w tym rozmiarze wypada... blado?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi