Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
papilotka, do makro wystarczy, ze dokupisz pierscien odwrotnego mocowania za kilka zl i uzyjesz tej 50tki. tyle ze w Canonie niestety szkla nie maja pierscienia przyslony, co komplikuje sprawe
Jeśli zamiast zooma na początek wolisz pięćdziesiątkę (mam nadzieję, że jesteś pewna, że tego chcesz) to wybór masz pomiędzy Canonem 50/1.4 a Sigmą 50/1.4. Obie opcje mają swoich zwolenników, wybór firmowego Canona jest, jak przeważnie, bezpieczniejszy, natomiast dobrze wybrana Sigma odwdzięczy się lepszą ostrością i ładniejszym (to subiektywne) rozmyciem. Źle dobrana Sigma może odwdzięczyć się źle działającym AF lub mydlanym obrazem. W przypadku Canona te dwie przypadłości też mogą się przydarzyć, ale prawdopodobieństwo jest sporo mniejsze.
Przerabiałem to na własnej skórze, więc się wypowiem.
IMO dobierać warto zarówno canona jak i sigmę.
Różnice polegają na tym, że:
1.Dobrego canona łatwiej znaleźć i taki egzemplarz pozostaje dobry na innych puszkach/ja np. mam dwie/.
2.Dobrą sigmę zdecydowanie trudniej znaleźć i odkrycie dobrego egzemplarza na jednej puszce nie gwarantuje jego równie dobrego działania na innych puszkach.
3.Dobry egzemplarz sigmy jest na tej samej puszce lepszy od dobrego egzemplarza canona.
Do "puli wyborów" doszedł jeszcze Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II LD Aspherical IF.
Raczej ze względu na cenę się tym zainteresowałam i jasnością obiektywu. 18-135 kusi zoomen, natomiast właśnie martwię się tym, że to ciemne szkło.
Puszka już jest - 60D
Teraz czekam na zamówione szkiełko - Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II LD Aspherical IF, mam nadzieję, że na początek dla mnie wystarczy.
Później na pewno stałka Canona o której wspominałam i jakiś zoom.
I moje pytanie - jaki zoom byście polecali? W granicach cenowych do 2000zł; jeśli coś rozsądnego za mniej, tym lepiej.
A w przyszłości jakieś makro, ale na to niestety więcej kasy trzeba. Więc wszystko zależy od tego jak się "wciągnę".
Mam nadzieję, że mój wybór okaże się słuszny i na razie połączenie 60d z tamronem będzie ok.
I moje pytanie - jaki zoom byście polecali? W granicach cenowych do 2000zł; jeśli coś rozsądnego za mniej, tym lepiej.
Jednego już zamówiłaś. Do czego kolejny miałby być?
papilotka napisał/a:
A w przyszłości jakieś makro, ale na to niestety więcej kasy trzeba. Więc wszystko zależy od tego jak się "wciągnę".
Możesz zacząć od Raynoxa DCR250. Tanie a wystarczające by sprawdzić czy się wciągnie czy nie...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sob 15 Gru, 2012
papilotka napisał/a:
Byłam w sklepie, przymierzyłam się i do 60d i do 550d. Ten, który wybrałam wydaje się solidniejszy, dobrze mi leży w łapie (w porównaniu np. ze starym Nikonem d90).
a to ciekawe bo często gani się ten dwucyfrowy korpus Canona właśnie za wykonanie (przy czym rzadko robią to tutaj jego faktyczni użytkownicy).
możesz porównać ergonomię pracy D60 z D90? jestem po prostu ciekaw
[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 13:46 ]
papilotka napisał/a:
C 70-200/4 chyba, że szukasz czegoś bardziej kompaktowego. może komor podpowie coś rozsądniejszego bo ma lepsze rozeznanie w tym systemie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11