Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Poza tym nie ma jak przekonać się na własnej skórze, że fotografia to nie jest tanie hobby.
Nie istnieje coś takiego jak tanie hobby. Są koszty pośrednie lub bezpośrednie, ale każde jest drogie, tylko jest to zazwyczaj kwestia czasu. W jednych hobby musisz wydać dużo na start, a w innych coraz więcej płacisz z czasem. Jak w powiedzeniu "w miarę jedzenia apetyt rośnie". Po prostu każdy powinien wiedzieć gdzie leży jego granica finansowa i nie dać się zwariować. Z drugiej strony trzeba mieć cele w życiu, bo bez nich życie staje się złe i ponure.
Gdybym to było moje hobby, a nie praca i miałbym zmieć system, bo "w moim są za drogie obiektywy z AF" to bym sam sobie popukał w czoło przed lustrem.
już postanowiłem, chcę inny aparat, nowszy z większą ilością bajerów:) np obrotowy wyświetlacz, lepsza jakość wyświetlacza LCD i większa ilość dostępnych używanych obiektywów, bo chyba przyznacie mi rację, że do pentaxa jest mały wybór:) Poczytam o tym D5100 i chyba wybór panie na ten model:) Ewentualnie d5000 albo d3100/3200
d5100 to sredni wybor jesli chodzi o ten duzy wybor uzywanych obiektywow bo z Nikkorami AF i AF-D nie bedziesz mial autofocusa, tylko z obiektywami AF-I (rzadkie i juz nie produkowane) i AF-S (to obecnie i od ladnych kilku lat juz standard). co oczywiscie nie oznacza, ze nie da sie ich uzywac, ostrzyc mozna recznie
Ostatnio zmieniony przez moronica Nie 16 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz
już postanowiłem, chcę inny aparat, nowszy z większą ilością bajerów:) np obrotowy wyświetlacz, lepsza jakość wyświetlacza LCD
Trzeba było tak od razu
azsxd napisał/a:
i większa ilość dostępnych używanych obiektywów
A to zweryfikuje życie i Twoje finanse
azsxd napisał/a:
, bo chyba przyznacie mi rację, że do pentaxa jest mały wybór:)
To zależy. Tani chłam pozostanie tanim chłamem niezaleznie od systemu, a porządnych szkieł nie kupisz za bezcen.
Mam wrażenie, że patrzysz cały czas pod kątem tej plasticzanej 50ki Canona jakby to była jakaś norma i przy okazji reszta szkieł będzie pewnie równie taniutka.
azsxd napisał/a:
Poczytam o tym D5100 i chyba wybór panie na ten model:) Ewentualnie d5000 albo d3100/3200
Czemu nie. Tylko kupno korpusu EL Nikona pod kątem używania starszych, tańszych szkieł, np. 50/1.8D to nie najlepszy pomysł. To nie Pentax z manią kompatybilności wstecznej
Chyba, że zapolujesz na używane nowsze wersje AF-S.
Pewna część użytkowników, gdyby mogła bezstratne finansowo przesiąść się na Pentaxa, pewnie by to zrobiła. Pentax "zaświecił" modelem k-30 i serią k-5, a teraz po Photokinie'2012 oczekujemy na pojawienie się w sklepach pełnej klatki k-3. No ale cóż, każdy ma prawo wyboru.
moronica o co dokładnie ci chodzi z tymi obiektywami? bo wlaśnie chce kupować obiektywy w których nie będę musial ostrzyc manualnie:/ jak d5100 średni wybór to już teraz nie wiem co wziąć:(
azsxd, korpusy d90, d7000 i modele z wyzszych polek maja wbudowany silnik AF (tzn srubokret) dzieki ktoremu mozliwe jest automatyczne ustawianie ostrosci ze starszymi obiektywami. nizsze modele tego silnika w korpusie nie posiadaja i dlatego automatyczne ustawianie ostrosci mozliwe jest tylko z obiektywami, ktore sa wyposazone we wlasny silnik (wszystkie Nikkory AF-S oraz wszystkie nowsze modele obiektywow producentow niezaleznych jak Sigma, Tamron czy Tokina). to nie znaczy, ze te obiektywy sa jakies super drogie, zazwyczaj sa drozsze od swoich odpowiednikow niewyposazonych w silnik po prostu dlatego, ze sa nowsze i lepsze optycznie. przykladowo AF-S 50mm f/1.8 jest lepszy od wersji AF-D a wcale nie kosztuje majatku. tak samo jak bardzo fajny obiektyw 35mm f/1.8. wszelkie 18-55mm, 18-105mm i inne tanie plastikowe obiektywy sa wyposazone w silnik wiec nie beda stanowily problemu. wszystko zalezy od tego, co w przyszlosci bedziesz chcial kupic, ale kto wie, moze fotografia cie nie wciagnie a moze wciagnie tak, ze za 2 lata bedziesz sie przesiadal na bardziej zaawansowany korpus. ja nie martwilabym sie tym na zapas
Wojmistrz, mistrz rzucania wyuczonymi haselkami
co dla jednych jest wada systemu dla innych jest zaleta. ja sie bardzo ciesze, ze Nikon nie zrobil rewolucji i nie zmienil mocowania bo dzieki temu mam okazje bawic sie systemowymi manualami i kombinowac z roznymi technikami makro (pierscien przyslony to niesamowicie przydatna rzecz)
Nie chodzi o jakieś slogany. Po prostu każdemu systemowi czegoś brakuje, a EOS okazał się strzałem w dziesiątkę. Szkoda, że dziś Canon "schodzi na psy" ze swoimi tanimi korpusami i tyle.
moronica napisał/a:
pierscien przyslony to niesamowicie przydatna rzecz
Masz słuszność, to jest bardzo przydatna rzecz z której korzystam nagminnie ale tylko w szkłach z M42 i t2 Jeszcze lepiej sprawuje się podwójny pierścień przysłony, z tym że nie przeszkadza mi to w obiektywach systemowych. We wszystkich korpusach Canona jakie posiadam, dzięki temu właśnie rozwiązaniu mogę zmienić przysłonę korzystając tylko z jednej ręki.
Wojmistrz, nie chodzi tylko o latwosc zmiany wartosci przyslony, chodzi rowniez o mozliwosc ostrzenia na pelnej dziurze podczas gdy przyslona przymyka sie tylko podczas wykonywania zdjecia. ale mniejsza o to, azsxd przyszedl tu po porade, dopytuje o szczegoly, jak wjezdzasz z takim haselkiem bez zadnego wytlumaczenia to tylko namieszasz mu w glowie zamiast pomoc. ci, ktorzy zrozumieja o co ci chodzilo, nie potrzebuja porady w tej materii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10