Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
dyfuzor typu LIGHTSPHERE
Autor Wiadomość
grzesiuesiu1 
Nowy

Wysłany: Sro 04 Lut, 2009   dyfuzor typu LIGHTSPHERE

Witam. Otóż niedawno zakupiłem do swojego canona400d lampę 430EX, jestem z niej bardzo zadowolony. Tylko pojawia się problem z cieniami za fotografowanym obiektem. Nie zawsze mam pod ręką sufit czy coś od czego można odbić błysk. Postanowiłem rozejrzeć się za dyfuzorami i znalazłem coś takiego

http://www.allegro.pl/ite...i_chrom_c2.html

http://store.garyfonginc.com/licl.html

Jeżeli ktoś tego używa lub miał z tym kontakt to proszę o odpowiedź.
Przerażają mnie trochę wymiary tego wynalazku ale na to nic nie poradzę :)

Jest również dołączony filmik jak to wygląda w rzeczywistości, ale czy tak jest?? i czy warto kupić?? czy może doradzicie coś innego. Liczę na waszą fachową pomoc. Pozdrawiam

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 05 Lut, 2009   

Ten pierwszy kupiłem na Allegro taniej (na tej aukcji), ale z mniejszą ilością tych kolorowych końcówek, więc w sumie cena porównywalna. Nie bardzo miałem okazję do porównania działania w kontekście cieni za postacią, ale wczoraj z kolegą think_different pobawiliśmy się trochę wieczorem w biurze w portrety i ten dyfuzor sprawdził się jako rozproszenie dla lampy przy portretach na tle czarnej ściany, w zaciemnionym pokoju.
Bez dyfuzora lampa 580EX II dawała dość ostre światło i na twarzy wyłaziły jakieś ostre cienie itd. Po założeniu dyfuzora światło „zmiękło” i pomimo braku makijażu na naszych męskich twarzach :D rezultaty były znacznie lepsze.
W wersji z żółtą końcówką pewnie można spróbować mieszać światło błyskowe ze stałym światłem jakichś zwykłych lampek nocnych, których znieśliśmy całą baterię, ale na ten eksperyment nie starczyło już nam czasu. :neutral:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

lightsphere można zrobić z cake po płytach, folii aluminiowej i pergaminu :]

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

mavierk, zrób i wrzuć tutka. :mrgreen:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009   

http://www.cyberfoto.pl/t...-w-10-minut.htm

:)

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2009   

mavierk napisał/a:
http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/81499-zrob-sobie-lightsphere-w-10-minut.htm

:)

Wow :) Ale jak sobie zrobię na rzepy bo to się w pale nie mieści żeby porządny fotoamator nie miał rzepów na lampie :)

viola
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2009   

komor napisał/a:

W wersji z żółtą końcówką pewnie można spróbować mieszać światło błyskowe ze stałym światłem jakichś zwykłych lampek nocnych, których znieśliśmy całą baterię, ale na ten eksperyment nie starczyło już nam czasu. :neutral:

żółta końcówka pewnie ma za zdanie zmniejszyć temperaturę barwową i działać jak żółty filtr, którym uzyskujemy światło sztuczne zakładając je na lampę błyskową, która daje światło dzienne 5600K. trzeba by zrobić test z różnym WB, to by sie okazało czy faktycznie działa jak filtr ;)

szuman 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Gru, 2012   

Odkopałem ten post, bo kilka godzin wcześniej odkopałem taki dyfuzor. Kupiłem go kiedyś w komplecie z lampą. Lampa od razu trafiła do torby w miejsce zepsutej, a dyfuzor poszedł do szafy.

Te wszystkie historie o pozytywnym działaniu Lightsphere nie są wyssane z palca. Światło faktycznie mięknie, i to nie troszeczkę, ale niczym nogi nastolatek na widok Christiano Ronaldo (czy tam Justina Bibera - nie wiem, który lepiej rozmiękcza ;) )

Minus jest taki, że siłę błysku trzeba "podkręcić" o ~1 EV (podkręcam + 0,7, gdy głowicę lampy ustawiam w sufit i 1,3, gdy pochylam), a co za tym idzie, akumulatory/baterie szybciej wyziewają ducha.

viola napisał/a:
żółta końcówka pewnie ma za zdanie zmniejszyć temperaturę barwową i działać jak żółty filtr, którym uzyskujemy światło sztuczne zakładając je na lampę błyskową, która daje światło dzienne 5600K. trzeba by zrobić test z różnym WB, to by sie okazało czy faktycznie działa jak filtr ;)

W rzeczy samej. I w zasadzie działa (tj. wyrównuje temperaturę światła). Z takim małym ale: w przypadku światła żarowego pozostaje czerwonawa poświata (np. na białej ścianie), natomiast w przypadku świetlówek owe zabarwienie jest zielonkawe (taki szpitalny kolor). Ale te zafarby jest o wiele łatwiej zgasić w postprodukcji, niż wyrównywać chłodny błysk lampy z pomarańczowym światłem żarówek.

Jeśli będziecie zainteresowani zdjęciami, to na dniach przetestuję dokładniej i coś wrzucę. Obecnie dysponuję zdjęciami mojej krzywej gęby, której widoku Wam oszczędzę ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

szuman napisał/a:
Te wszystkie historie o pozytywnym działaniu Lightsphere nie są wyssane z palca. Światło faktycznie mięknie, i to nie troszeczkę, ale niczym nogi nastolatek na widok Christiano Ronaldo
Większość zainteresowanych raczej jednak wie jak działa i do czego służy Lightsphere... Ten temat zresztą był już kilka razy wałkowany. Nie każdy jest zadowolony z bezkierunkowego i dość mdłego oświetlenia jakie dają tego typu dyfuzory (gdy działają).
szuman napisał/a:
Z takim małym ale: w przypadku światła żarowego pozostaje czerwonawa poświata (np. na białej ścianie)
Czyli źle dobrano kolor plastiku. Tyle, że prawidłowe dobranie jest mało możliwe, bo i żarowe jest różne (o tym, jak różną temperaturę i spektrum potrafią mieć świetlówki energooszczędne "warm", czy LED-y, nawet szkoda mówić), a do tego abażury, czy choćby kolory ścian robią swoje, no i nie należy zapomnieć, że poszczególne lampy też dają nieco inną temperaturę barwową. Na pewno jednak zawsze lepiej mieć coś kalibrowanego na lampie (CTO, CTS), niż jakieś przypadkowe plastiki.
szuman napisał/a:
natomiast w przypadku świetlówek owe zabarwienie jest zielonkawe (taki szpitalny kolor).
Też nic niezwykłego, zwłaszcza w przypadku starszych świetlówek "warm" - by zniwelować ten efekt używa się dodatkowo na lampie żelu PlusGreen i balansuje do świetlówek w postprocesie.

pan.tadeusz
[Usunięty]

szuman napisał/a:

Jeśli będziecie zainteresowani zdjęciami, to na dniach przetestuję dokładniej i coś wrzucę. Obecnie dysponuję zdjęciami mojej krzywej gęby, której widoku Wam oszczędzę ;)

możesz też porównać sobie taki awaryjny patent ;)
http://www.instructables....ng-Lightsphere/

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   

Czy to ma sens? Po co tracić światło lecące do tyłu i na boki? Rozumiem, że to ma służyć w sytuacji, gdy nie ma od czego odbijać.

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sob 15 Gru, 2012   

Ma sens wg niektórych

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Nie 16 Gru, 2012   

candy, ale to nie są zastosowania, o których mowa. Z góry przepraszam, ale nie przeczytałem tego tekstu - może tam coś się kryje ;)

candy 
Maniak
óć

Się kryje :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Dla mnie to dyfuzor do jednego, konkretnego efektu. I do niczego więcej ;)

Odpowiedz do tematu