Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
azsxd, to juz lepiej doplacic do Nikona d90, duzo wygodniejszy w obsludze niz korpusy entry-level (d5100, d3200, 550d, 600d), z lepszym wizjerem a i z silnikiem AF problemow nie bedzie bo go posiada. widze na skapcu, ze chodzi w podobnej cenie co 600d. albo pozostac przy Pentaksie i wziac k-30
panowie pentaxa nie chcę na pewno wystarczy wejść na allegro i sprawdzić ile używanych jest 50mm z AF już odpowiadam 1 szt:) naprawdę wolę mieć spory wybór szkieł, a nie bić się o jeden obiektyw i płacić duże sumy. Nikon d90 odpada ponieważ ma już sporo latek i jednak wolałbym już coś nowszego ze względu na to, że robią aparaty pod amatorów i jest tam dużo przydatnych opcji jak np. retusz postaci itp itd, a ja tez nie zawsze mam czas siedzieć przy kompie i bawić się w ps:) więc zapytam jeszcze raz co wybrać d3100/3200, d5100 czy c500,550d, a może jednak faktycznie coś z sony?
panowie pentaxa nie chcę na pewno wystarczy wejść na allegro i sprawdzić ile używanych jest 50mm z AF już odpowiadam 1 szt:) naprawdę wolę mieć spory wybór szkieł, a nie bić się o jeden obiektyw i płacić duże sumy.
Tak jak kiepskawy 500D, nad którym się jednak zastanawiałeś... Tu przynajmniej dostajesz niezły aparat, a nie entrylevelową wydmuszkę.
azsxd napisał/a:
robią aparaty pod amatorów i jest tam dużo przydatnych opcji jak np. retusz postaci itp itd
Nie do wiary...
azsxd napisał/a:
więc zapytam jeszcze raz co wybrać d3100/3200, d5100 czy c500,550d, a może jednak faktycznie coś z sony?
Jeszcze raz powtórzę, że D5100 jest z nich najlepszy ze względu na matrycę, tyle, że jak widzę, to i tak nie będzie miało znaczenia... Myślę, że jesteś doskonałym materiałem na klienta Sony... Chociaż ze wzgledu na brak pieniędzy jeszcze raz polecę Samsungi NX...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a:
Pentax "zaświecił" modelem k-30 i serią k-5, a teraz po Photokinie'2012 oczekujemy na pojawienie się w sklepach pełnej klatki k-3. No ale cóż, każdy ma prawo wyboru.
Pentax już od dawna robił bardzo udane korpusy. Jednym z nich długo był przywołany w temacie K-x.
Zdajesz sobie sprawę, że patrząc na możliwości matrycy wygrywa z nowszym korpusem, który sam niedawno wybrałeś? o stabilizacji w korpusie (z każdym szkłem) nie wspomnę...
60D/K-x
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 00:38 ]
jaad75 napisał/a:
Myślę, że jesteś doskonałym materiałem na klienta Sony...
że niby tanio i masa szkieł? tylko w Canonie i Nikonie
Nie rozumiem, po co Ci spory wybór? Jeśli masz upatrzone szkła w konkretnym systemie to takie kupujesz i basta, a reszta Cię nie interesuje. Chyba, że chcesz wiecznie dokupywać.
azsxd napisał/a:
robią aparaty pod amatorów i jest tam dużo przydatnych opcji jak np. retusz postaci itp itd
To iPhone 5 czy jakiś Galaxy sobie kup i zaaplikuj app'y. Serio.
Jeśli kupujesz lustrzankę pod kątem np. retuszu postaci, to absolutnie szkoda kasy. Lepiej jakiś kompakt z takimi funkcjami, filtrami. Wszak chodzi Tobie o robienie zdjęć jpg. Prawda?
A powiedzmy, ze wzialbym taki zestaw d5100+ 18-105,50/1.8 z afs czy zostawil kx sprzedal 55-300 kupil sigme lub tamrona 18-200 i dolozyl do 50/1.8 z af? Skoro nikon jest nowszy o kilka lat to nie powinien byc lepszy? Juz nie mowa o szumach, ale dodatki do niego wezcie pod uwage, ze nie jestem takom zapalencem jak wy:-D nie bede nigdy rozbudowywal aparatu o jakies drogie szkla czy lampy, pentaxa losiadam ponad 2 lata i nawet nie pomyslalem o lampie zew. A taki odchylany ekranik w nikonie czy jakos lcd przyda sie
W takim razie bierz Sony. To jest właśnie firma, która produkuje sprzet dla takich osób jak Ty. Prosty aparat ale z bajerami i obiektywem przyspawanym na lata...
Dlaczego zawsze smieja sie z tej marki i pisza ze sony nie ma pojeciao lustach?
Bo taka jest prawda. Miało lustra i nie potrafiło z niego efektywnie skorzystać. W temacie serii z AF było w tyle za innymi. Problem ten rozwiązali dość typowo jak dla firmy która nie ma pojęcia o mechanice a zna się wyśmienicie na elektronice - usunęli mechanikę, czyli wyrzucili kłapiące lustro co oczywiście spowodowało, że musieli też wyrzucić optyczny wizjer i wstawić zamiast niego marnej jakości telewizorek. I to spowodowało zgrzyt większości fotografów.
Dziś te telewizorki są już lepsze (ale w tych topowych SLT a nie EL) ale nadal ustępują mocno wizjerom optycznym. Faktem jednak jest to, że EVF potrafi "zaśmiecić" kadr milionem informacji, co dla pewnych osób jest ciekawą cechą (przypomnę, że wizjer służy do obserwowania sceny tak by wybrać najlepszy kadr)
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a:
Cytat:
Bo taka jest prawda. Miało lustra i nie potrafiło z niego efektywnie skorzystać.
jak zwykle masz najwięcej do powiedzenia w kwestii używalności aparatów tej marki
zapraszam do dyskusji z osobami, które realnie korzystają z tych rozwiązań.
takich sceptyków jak Ty była cała masa wśród użytkowników systemu Sony/Minolta.
wielu z nich przesiadło się na SLT i... okazuje się że jest dobrze, a nawet na tyle wygodniej, że po jakimś chwilowym powrocie do tradycyjnych rozwiązań często pojawiają się opinie, że jednak brakuje telewizorka.
jeśli ktoś szuka opinii realnych użytkowników to znajdzie tego całą masę na klubkm.pl
jęki kończą się najczęściej po zakupie
hijax_pl napisał/a:
Cytat:
Dziś te telewizorki są już lepsze (ale w tych topowych SLT a nie EL) ale nadal ustępują mocno wizjerom optycznym. Faktem jednak jest to, że EVF potrafi "zaśmiecić" kadr milionem informacji, co dla pewnych osób jest ciekawą cechą (przypomnę, że wizjer służy do obserwowania sceny tak by wybrać najlepszy kadr)
cała rzecz w tym, że Twój marketing dostrzega tylko najsłabsze strony EVF.
tymczasem oprócz swoich wad współczesne elektroniczne wizjery mają również spore zalety.
jedną z nich jest własnie to, że można swobodnie przełączać się pomiędzy różnymi informacjami nakładanymi na obraz (siatki, poziomice, histogram itd) oraz powiększać wybrane fragmenty kadru. Ty próbujesz z tej cechy (która jest ewidentną zaletą) zrobić wadę i piszesz marketingowe farmazony o jakimś "śmieceniu milionem informacji"
efekt ostatniego szkolenia w dziale marketingu Nikona?
sorry ale to się nie trzyma kupy
przesiadka z bagnetu K na A bo brakuje szklarni... jest pomysłem trochę dziwnym
jeśli ktoś czuje się ograniczony liczbą szkieł to faktycznie C i N mają znacznie więcej do zaoferowania (zwłaszcza na rynku wtórnym).
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Pon 17 Gru, 2012, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9