Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy zostawil kx sprzedal 55-300 kupil sigme lub tamrona 18-200 i dolozyl do 50/1.8 z af?
Jak już, to kup sobie Sigmę 17-70 - zyskujesz na świetle, szerokości, odległości ostrzenia... A zamiast nowego DA50/1.8 możesz mieć używany FA50/1.4...
azsxd napisał/a:
Skoro nikon jest nowszy o kilka lat to nie powinien byc lepszy?
Jest lepszy, przede wszystkim jeśli chodzi o lepszą matrycę (tę samą której używa Pentax w K-5, K-30, czy K-01), ma też lepszy tryb filmowy.
azsxd napisał/a:
A taki odchylany ekranik w nikonie czy jakos lcd przyda sie
Może się przydać - jak często robisz zdjęcia w LV?
jak zwykle masz najwięcej do powiedzenia w kwestii używalności aparatów tej marki
zapraszam do dyskusji z osobami, które realnie korzystają z tych rozwiązań.
Ależ korzystam z elektronicznego wizjera - nie jest to oczywiście SLT Sony, ale EVF to EVF
Dla mnie to ten nadmiar informacji nie jest czymś do czego tęsknię. Musisz w końcu zrozumieć, że są też tacy ludzie jak ja
pan.tadeusz napisał/a:
cała rzecz w tym, że Twój marketing dostrzega tylko najsłabsze strony EVF.
Ależ skąd. Nie czytasz całościowo moich postów
pan.tadeusz napisał/a:
jedną z nich jest własnie to, że można swobodnie przełączać się pomiędzy różnymi informacjami nakładanymi na obraz (siatki, poziomice, histogram itd) oraz powiększać wybrane fragmenty kadru.
Linie kadrowania czy poziomica to nie jest domena tylko i wyłącznie EVF. W OVF też się da...
Histogram - tak, przydatna rzecz szczególnie jak się ma możliwość zastosowania UniWB i fotografowaniu technika ETTR. Tylko, że przy takich ustawieniu warto by było by obraz w wizjerze był z AWB, a histogram z wybranego ręcznie WB. Rozumiem, że dziś można już takie coś uzyskać? (jak ostatnio się bawiłem to nie było można lub nie potrafiłem się przez gąszcz ustawień przebić)
Powiększenie? Też przydatne. Moja praktyka mówi mi jednak, że bardziej przydatne jak się ma aparat na statywie (ale wtedy mogę przełączyć na LV i mam też powiększenie) no chyba, że to powiększenie jest koło 1,2x... Już dużo bardziej dla mnie przydatny był peaking od tego powiększenia. Przy okazji tandem peakingu i powiększenie to pomyłka. Opisywałem już to co się wtedy dzieje (zachowanie sprawdzana m.in na NEX7).
Niestety sam peaking tez nieraz daje ciała, no ale nie ma idealnego rozwiązania i na pewne kompromisy trzeba się pogodzić...
Podsumowując - tak: EVF ma zalety. M.in powiększenie obrazu, histogram czy peaking.
Trzeba jednak wiedzieć, że te zalety nie są idealne i nie sprawdzają się w każdych warunkach. A ja wolę wskazywać te sytuacje, kiedy się nie przyda niż to przemilczać i koloryzować jaki to świat jest piękny. Piękny bo pomarańczowy.
Czyli jak mialbym brac sony to slt ? Nie np a580? Z teo co czytalem w slt podczas filmowania potrafi sie wylaczyc bo sie zbyt szybko przegrzewa co prawda filmikow duzo nie krece ale zdarza sie i chcialbym miec taka funkcje w aparacie;-) z ekranika uchylanego chcialbym uzywac na koncertach czy np robiac zdjecia z ziemi, albo ze statywu. Kolego podales mi sigme za 1700zl naprawde ja nie potrzebuje takiego sprzetu;-)
Z teo co czytalem w slt podczas filmowania potrafi sie wylaczyc bo sie zbyt szybko przegrzewa
Wyłącz stabilizację i po problemie. Z drugiej strony w nowszych konstrukcjach nie jest to takie częste.
Inna sprawa po kiedy takie długie ujęcia?
azsxd napisał/a:
z ekranika uchylanego chcialbym uzywac na koncertach czy np robiac zdjecia z ziemi, albo ze statywu.
Tym bardziej SLT - w takiej konfiguracji AF będzie działał zdecydowanie szybciej w porównaniu do konkurencji. A to chyba ważniejsze niż nauczenie się jak można robić zdjęcia aparatem bez AF
azsxd napisał/a:
Kolego podales mi sigme za 1700zl
W kategorii obiektywów to raczej niska cena. Średni poziom ociera się o 7 tysięcy. Oczywiście mówimy o nowych konstrukcjach ze sklepu.
Tylko patrzac na serie slt jest jakas mala, wyglada jak hybryda(tak wiem ze wydziwiam):-D dodam jeszcze, kolejny powod zmiany to brak wyswietlanka na wijerze punktw gdzie lapana jest ostrosc, oraz brak wspomagania czerwonego swiatelka fotografujac w nocy:-D wiec prosze mi sie nie dziwic, ale kx moze i jest dobrym lustrem, ale dla kogos kto sie naprawde zna na fotografi. Slt a 37 spelni moje oczekiwania? Widze ze kosztuje nowy 2500 z obiektywem 18-135
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a:
Ależ korzystam z elektronicznego wizjera - nie jest to oczywiście SLT Sony, ale EVF to EVF
zgodnie z tym twierdzeniem OVF w D700 jest tak samo użyteczny jak ten z D3000...
hijax_pl napisał/a:
Dla mnie to ten nadmiar informacji nie jest czymś do czego tęsknię. Musisz w końcu zrozumieć, że są też tacy ludzie jak ja
ależ ja to rozumiem i akceptuję. nie neguję zalet wizjera optycznego.
rozumiem również, że wiele osób po prostu woli takie rozwiązanie bez względu na bilans walorów. to Ty zawsze negujesz EVF i forsujesz jego wady. prawda jest taka, że w najpopularniejszej klasie EL wizjer elektroniczny znacząco podnosi standard do rozmiarów znanych z takich korpusów jak 5d. alternatywą są optyczne tuneliki - super!
nadmiar informacji... jeden klik i mam czyściutki kadr w EVF - zero dodatkowych informacji
hijax_pl napisał/a:
Linie kadrowania czy poziomica to nie jest domena tylko i wyłącznie EVF. W OVF też się da...
o tak, zabawa w matówki i te wspaniałe podświetlania.
ktoś nawet ostatnio linkował w temacie 6d
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3350948
poza tym w sytuacjach kiedy te elementy nie są aktywne...
czy taki stęskniony fan niezaśmieconego kadru potrafi zupełnie ich nie dostrzegać?
bo w EVF wyłączam i znikają zupełnie
hijax_pl napisał/a:
Powiększenie? Też przydatne. Moja praktyka mówi mi jednak, że bardziej przydatne jak się ma aparat na statywie (ale wtedy mogę przełączyć na LV i mam też powiększenie) no chyba, że to powiększenie jest koło 1,2x... Już dużo bardziej dla mnie przydatny był peaking od tego powiększenia. Przy okazji tandem peakingu i powiększenie to pomyłka.
to zależy od kontrastowości sceny.
peaking jest dosyć szybkim narzędziem ale nie zawsze są warunki aby z niego skorzystać.
z powiększenia można z powodzeniem korzystać w każdej sytuacji i... u mnie się sprawdza.
korzystam z niego najczęściej własnie z ręki.... głównie z Sammym 85/1.4
bez tej funkcji użyteczność takiego szkła spadłaby znacząco.
z EVF to bajka... i sam fakt, że za ~700 zł można cieszyć się użytkowaniem szkła o takiej plastyce - to jest naprawdę super sprawa.
hijax_pl napisał/a:
A ja wolę wskazywać te sytuacje, kiedy się nie przyda niż to przemilczać i koloryzować jaki to świat jest piękny. Piękny bo pomarańczowy.
nie, to mi nie przeszkadza - wskazuj.
ale niech to ma odbicie w rzeczywistości.
bo Ty skupiasz się często na jakichś ekstremalnych sytuacjach i robisz z nich ogólniki.
własnie to jest dla mnie takie koloryzowane...
te wizjery mają swoje wady i pewnie będzie coraz lepiej.
ale naprawdę od dwóch lat nie miałem sytuacji w której skomplikowałby mi pracę.
rzekłbym, że nawet przestałem zauważać jego elektroniczność.
co ważniejsze - z zalet korzystam całkiem często.
najczęściej powiększenie, poziomica, linie siatki i histogram....
to wszystko jest tak banalne, że samo się prosi
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 11:40 ]
azsxd napisał/a:
Slt a 37 spelni moje oczekiwania? Widze ze kosztuje nowy 2500 z obiektywem 18-135
nie sądzę.
specyficzny mały korpus.
do tego A37 to bardzo budżetowa wersja - kiepskie plastiki i smużący wyświetlacz z kiepskim kątem.
naprawdę nie bierzesz pod uwagę K-30?
trochę z zazdrością patrzę na ten korpus
dobre szkła pod bagnet A wcale tanie nie są.
sądziłem, że koronnym argumentem jest rozbudowana systemowa szklarnia.
tu C i N mają więcej do zaoferowania niż Sony
zgodnie z tym twierdzeniem OVF w D700 jest tak samo użyteczny jak ten z D3000...
Zależy do czego. Jak zwykle..
pan.tadeusz napisał/a:
jeden klik i mam czyściutki kadr w EVF - zero dodatkowych informacji
No i super.
pan.tadeusz napisał/a:
o tak, zabawa w matówki i te wspaniałe podświetlania.
ktoś nawet ostatnio linkował w temacie 6d
No cóż... Nie mam 6D i nie będę o nim pisał. A w swoim żadnej matówki nie wymieniałem by mieć dostę do linii kadrowania, poziomicy czy zakrywania nieaktywnego obszaru kadru
pan.tadeusz napisał/a:
to zależy od kontrastowości sceny.
Też, ale to połowiczna prawda. Rozchodzi się o to jaki strumień danych jest wpakowywany w algorytm filtru górnoprzepustowego.
pan.tadeusz napisał/a:
z EVF to bajka... i sam fakt, że za ~700 zł można cieszyć się użytkowaniem szkła o takiej plastyce - to jest naprawdę super sprawa.
To się zgadza - dlatego tak bardzo podoba mi się NEX6 - fajny aparacik do zabawy Industrarami i Meoptami
pan.tadeusz napisał/a:
bo Ty skupiasz się często na jakichś ekstremalnych sytuacjach i robisz z nich ogólniki.
Skupiam się na tym do czego wykorzystuję aparat. Postrzegam go przez własne zastosowanie. Ale równie dobrze mogę piać nad EVF dopisując, że to nie dla mnie.
pan.tadeusz napisał/a:
te wizjery mają swoje wady i pewnie będzie coraz lepiej.
Dokładnie tak. Jeszcze ze dwie generacje i będą godnym następcą OVF.
pan.tadeusz napisał/a:
rzekłbym, że nawet przestałem zauważać jego elektroniczność.
Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Pytanie tylko dlaczego nieraz musi się to ocierać o uprzykrzanie sobie życia?... Faktycznie jednak zauważą to osoby, które wiedzą, że może być lepiej
pan.tadeusz napisał/a:
co ważniejsze - z zalet korzystam całkiem często.
najczęściej powiększenie, poziomica, linie siatki i histogram....
to wszystko jest tak banalne, że samo się prosi
Odrzućmy poziomice i siatkę i załóżmy, że masz tylko "normalne", firmowe, porządne szkła. Z szybkim i celnym AF. Też korzystasz z peakingu i powiększania?
azsxd napisał/a:
kolejny powod zmiany to brak wyswietlanka na wijerze punktw gdzie lapana jest ostrosc
Znany problem Kx. W Kr już to poprawili.
azsxd napisał/a:
ale dla kogos kto sie naprawde zna na fotografi
Nie.
azsxd napisał/a:
Slt a 37 spelni moje oczekiwania?
Tak.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a:
azsxd napisał/a:
Slt a 37 spelni moje oczekiwania?
Tak.
hijax_pl tj mina
miałeś go w ręku? ja miałem i trochę się przeraziłem tą karykaturą A55
Nie no jakos nie mam przekonania do tego sony wezme jednak d5100 z 18-105vr i za jakis czas dokupie 50 mam nadzieje, ze nie bede zalowal;-) dziekuje wszystkim za rady pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11