Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Marta_a, a jesteś w stanie dostrzec różnicę między nimi?
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Gru, 2012
Marta_a napisał/a:
Czy mogłabym Was prosić o wypisanie takich najważniejszych plusów i minusów D90 i A65 (nie patrząc na filmy, przydać się przyda, ale nie jest to jakieś musowe).
Przeglądam różne testy/ fora i wczoraj gdzieś czytałam o dużych szumach A65 nawet na niskim ISO nie wiem co o tym sądzić....
przewagą A65 nad A57 jest wizjer OLED zamiast LCD i wbudowany GPS.
jest różnica w szumach pomiędzy tą 16tką a 24ką.
dlatego optowałbym za tańszym korpusem.
ten wizjer z A57 jest naprawdę ok.
używam bardzo podobnego i nie odczuwam potrzeby przesiadki na OLED choć miewam A77 w ręku i faktycznie jest lepszy.
wg mnie powinnaś rozważyć własnie A57.
możesz kupić w jakiejś sieciówce typu RTV AGD przez internet (tylko pamiętaj aby płacić przelewem a nie na miejscu przy odbiorze w salonie).
potestujesz sobie przez tydzień i jak stwierdzisz, że to nie to - niesiesz do salonu i oddają kasę
wg ustawy masz na to aż 10 dni
D90 to świetny korpus ale
kurcze mnie się wydaje, że ten ruchomy wyświetlacz i takie hdr z puchy to sa bardzo fajne bajery z których Ty akurat skorzystasz.
D5100? sam nie wiem.
jaad podsunął tu K-30 i powinnaś się nad nim poważnie zastanowić
Zależy co nazywasz "ficzerami podobnymi do Sony" - ma stabilizację matrycy i peaking, czy sterowanie lampami z wbudowanej, także trochę wspólnych rzeczy się znajdzie, ale czy to są ficzery charakteryzujące tylko Sony?... K-30 jest przede wszystkim do bólu tradycyjną lustrzanką...
Marta_a, a jesteś w stanie dostrzec różnicę między nimi?
chodziło mi o ostrość i szybkość, reszty pewnie nie zauważę.
Jeśli chodzi o Pentaxa K-30 to mogę go gdzieś w sklepie obejrzeć?? nie chciałabym w ciemno brać, a niestety w fotojokerze nie ma pentaxów, w media expercie też ich nie widziałam, a nie wiem jak w rtv euro agd?? (ewentualnie media markt, ale do niego mam ok 70km)
Właśnie w przypadku Sony bardzo zastanawiają mnie te wszystkie ficzery... Przekonuję się coraz bardziej do sony, ale za chwile czytam coś o tych szumach, potem że ostrość słaba w porównaniu do konkurencji itp
Wiem, że to wszystko zależy od osoby która obsługuje aparat, ale jeden sprzęt może to ułatwiać, a drugi hmm no z drugim może być troszkę gorzej
...kurcze mnie się wydaje, że ten ruchomy wyświetlacz [...] to sa bardzo fajne bajery...
Kiedyś ktoś mi powiedział, że nie ma problemu z tym, aby rzucić się na ziemię, aby coś sfotografować. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie. Wziąłem sobie to do serca i podczas jakiejś wycieczki w górach, kiedy sweter na łokciach zaczął nasiąkać mi wilgocią, poczułem coś takiego.. to trudno wytłumaczyć. Czasem pewne niewygody nadają jakiś inny sens temu co się robi.
Ale nie dlatego unikam odchylanego wyświetlacza. Mam wrażenie, ze korpus jest bardziej zwarty, bardziej tradycyjny. Wiem, że wygodniej z odchylanym, ale nie tęsknię za tym wynalazkiem.
pan.tadeusz [Usunięty]
Marta_a napisał/a:
Wiem, że to wszystko zależy od osoby która obsługuje aparat, ale jeden sprzęt może to ułatwiać, a drugi hmm no z drugim może być troszkę gorzej
z tym ułatwianiem to tez różnie...
bardziej doświadczeni użytkownicy wolą tradycjonalizm i mniej dodatkowych fcji - traktują je często jako niepotrzebne utrudnienie.
dla przykładu wolą sami wykonać kilka różnych ekspozycji tego samego kadru, zrzucić na komputer i korzystając ze specjalnego oprogramowania złożyć to w jedno ujęcie rozciągając dynamikę. chcą kontrolować ten proces i dzięki temu osiągają pożądany efekt.
wymaga to jednak czasu i jakiegoś tam pojęcia o tym co robimy.
nie są to żadne czary i średnio rozgarnięta osoba jest w stanie odrawiać i przeklikać takie składaki.
część współczesnych aparatów oferuje takie fcje wbudowane w aparat.
jesteśmy zdani na jakiś tam automat więc słabiej kontrolujemy osiągane efekty.
jednak w praktyce jest to tak szybkie i wygodne, a do tego przewidywalne, że przyjemnie korzysta się z takiego dodatku. mam wiele zdjęć które nie powstałyby w sposób bardziej złożony bo po prostu nie znalazłbym czasu na składanie tego z kilku ujęć.
skoro mnie wydało się to bardzo wygodnym rozwiązaniem... w podobnym tonie pisała o tym tutaj agat1.
czytam Twoje posty Marto i sądzę, że wykorzystasz takie własnie dodatki
zamów A57 przez net, podepnij stare obiektywy i pobaw się przez kilka dni.
sama najlepiej ocenisz na ile Ci to przydatne
Tutejszyn napisał/a:
Czasem pewne niewygody nadają jakiś inny sens temu co się robi.
Ale nie dlatego unikam odchylanego wyświetlacza. Mam wrażenie, ze korpus jest bardziej zwarty, bardziej tradycyjny. Wiem, że wygodniej z odchylanym, ale nie tęsknię za tym wynalazkiem.
nie masz, nie używasz więc szukasz sobie uzasadnień dla takiego stanu rzeczy.
ja też lubię po górach...
rozważ sytuację w której zamiast wilgotnej ziemi miałbyś tam błotko i 5h marszu w najbliższej perspektywie. poza tym odchylany wyświetlacz nie pozbawia Cię przecież tej możliwości obcowania z podłożem - nie musisz go odchylać i swobodnie możesz położyć się na ziemi jeśli masz takie duchowe potrzeby.
z reguły ten wyświetlacz można też odwrócić na czas transportu - chroniąc w ten sposób LCD przed zarysowaniem.
kiedyś na Dniach NATO miałem taką sytuację, że tłum szczelnie zasłonił błonia na których odbywał się pokaz jednostek zmechanizowanych. nie było szans aby przecisnąć się choćby na jeden kadr. stałem metr za tym zgromadzeniem gapiów i mogłem spokojnie kadrować nad ich głowami
http://tiny.pl/hkvbq
tak bardzo przyzwyczaiłem się do odchylanego ekranu, że już nie kupiłbym aparatu bez tej fcji. rozumiem jednak, że są osoby które traktują to jak egzotykę
Ostatnio zmieniony przez pan.tadeusz Pon 17 Gru, 2012, w całości zmieniany 3 razy
jak na złość zmienili oferte w FJ. Jeszcze do wczoraj było 10% zniżki na zakupy jeśli kupiło się, któryś z aparatów Sony, a od dzisiaj jest 10%, ale wcześniej trzeba kupić ZESTAW A65 lub A77
A chciałam kupić samo body + 35 f/1,8. Teraz tak się zastanawiam, jeśli zdecyduję się na A65 to kupic go z kitem + stałka? Czy kupić body + stałka,
a te 10% (ok 400zł) wykorzystać na kartę/ statyw lub futerał (choć pewnie te rzeczy zdecydowanie taniej na allegro dostanę)
pan.tadeusz [Usunięty]
kiciak 18-55 jest bardzo przyzwoity więc warto go mieć jeśli nie masz szkieł w tych ogniskowych.
jednak na rynku wtórnym kupisz go poniżej 200 zł więc rozważ czy warto dopłacać.
16-50 na rynku używek praktycznie się nie pojawia, a nawet jeśli to jego cena nie schodzi poniżej 2200 zł. jest świetnym szkłem i jeśli Cię stać to warto brać go w zestawie z body.
18-135 zbiera dobre recenzje jak na ciemny ale wygodny spacerzoomiak do wszystkiego.
jest przy tym dosyć tani i na tyle nowy, że używki jeszcze nie widziałem w ofertach.
możesz wziąć go pod uwagę jeśli szukasz czegoś w rodzaju 18-105 Nikona.
jeszcze raz zastanów się czy zamiast A65 nie lepiej wybrać A57. ja osobiście wybrałbym ten drugi właśnie z uwagi na matrycę, która mniej szumi i produkuje mniejsze pliki - jeśli obrabiasz ich większe ilości to jest znacznie wygodniej (szybciej).
Łatwo policzyć, czy samo body jest tańsze od zestawu z 10% procentową obniżką. Jeśli zestaw z obniżką jest droższy, to co to za interes kupować droższej, z niepotrzebnym obiektywem..
dcs [Usunięty]
Marta_a,
Cały budżet przeznaczyć na aparat ze standardowym zoomem? -Bez sensu.
Pisałaś:
"Aparat wykorzystuje do pracy (sprzedaż internetowa), tak więc potrzebny mi do zdjęć studyjnych (przedmioty różnej wielkości). Czasami zabieram go również na treningi i zawody agility (psy biegające przez przeszkody ). "
Do tych drugich średnio się będą nadawały: twój Soligor 70-210, czy 18- 135.
Ostatnio zmieniony przez dcs Pon 17 Gru, 2012, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10