Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
bez wstepu ...
zakładając, że live view jest faktycznie niepotrzebny, ale jesli już kupujemy z 'livem" to chyba lepiej z odchylanym wyswietlaczem;
pomijając fakt, że fotografowanie z uzyciem wyswietlacza wyglada mało profesjonalnie, to jednak w niektórych sytuacjach się przydaje (szczególnie odchylanym), tak myślę, więc chyba nie kupowanie tylko ze względu na live view, jest pozowaniem na profesjonalistę i również dyskredytowanie innych firm oprócz "jedynie słusznych" jest "pozerstwem", bardziej niż uleganie domniemanemu wpływowi reklamy, bo ja np. nie mam telewizora a w sieci chyba widziałem więcej reklam Nikona niż Sony.
Piszę tak dlatego, że wiekszośc odpowiedzi na forach sprowadza się do utarczek między uzytkownikami określonych firm, przy czym Sony atakuje trochę z pozycji niedowartosciowanego młodszego brata, natomiast C i N, szczególnie C, traktują innych z góry, w ich postach jest jakby strach przed utratą tego statusu i niestety ich wypowiedzi sa częściej pozbawione szacunku
Chyba trochę widać, że zainteresowałem się alfą
Zamierzam kupić pierwsza lustrzankę cyfrową, na razie nie myslę o dokupywaniu akcesoriów...
chyba czas na pytanie (jeżeli się da to bez zwracania uwagi na firmę, na system):
zestaw kitowy Canon 450D i zestaw kitowy alfa 350 (lub 300), którym sprzętem można bardziej bawić się fotografią (tzn. ja to tak widzę ), fajne zdjęcia w ruchu, zamrożenia ruchu, trudne warunki, panoramy, portrety, ptaki, bańki, krople deszczu, fale, słonce .....
którym sprzętem można bardziej bawić się fotografią (tzn. ja to tak widzę ), fajne zdjęcia w ruchu, zamrożenia ruchu, trudne warunki, panoramy, portrety, ptaki, bańki, krople deszczu, fale, słonce .....
Napiszę Ci tak:
( zdjęcia w ruchu ,zamrożenie ruchu ) = dobry obiektyw z dobrym światłem które pozwala na skracanie czasu otwarcia migawki.
(trudne warunki) = powiedzmy ,że użyteczne iso i mniejsze szumy ( tutaj Canon bije na głowę Sony)
panoramy = dobry statyw i szerokie szkło. Chociaż to drugie nie jest konieczne.
portrety = dobre szkło portretowe np. C 85 /1.8
ptaki = dobre tele do zastosowań amatorskich bardziej bo do profesjonalnych to stałki od 300m w górę ze stałym światłem których cena jest kosmiczna.
bańki, krople deszczu ,fale ,słońce to można zrobić w gruncie rzeczy wszystkim ,a co wybierzesz to zależy od jakości jaką chcesz osiągnąć.
To tak po krótce z pominięciem wielu innych aspektów . Musisz mieć świadomość ,że sama lustrzanka zdjęcia nie zrobi .
Widzisz ,że decydując się na lustrzankę i mając takie wymagania moim zdaniem w sumie musisz liczyć się z kolejnymi kosztami .
Za canonem ponadto przemawia lepsza jakość wykonania . Plastik jest lepszej jakości.
Stanowczo Canon - ma przede wszystkim dużo przyjemniejsze szumy - drobnoziarniste, które po progamowym odszumianiu wyglądają jak monochromatyczne ziarno filmu. Sony ma inną filozofię - szum jest kolorowy i plackowaty co praktycznie wyklucza korzystanie z wysokich ISO. popatrz na szum alfy350 http://www.dcresource.com...iew/index.shtml i szum 400D http://www.dcresource.com...iew/index.shtml (450 zachowuje się bardzo podobnie a może i lepiej)
sprawdź zdjęcia panoramy nocnej
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Cze, 2008
kolejny zainteresowany zakupem między eosem a alfą. Jak tak naprawdę chcesz kupić puszkę co bdzię pykać w trudnych warunkach to skup się na jasnym obiektywie a nie na puszce. Mniemam, ze masz jakis budżet na to , pewnie do 3,5 tysia. To nieważne jaki system wybierzesz jak bedziesz odbitki robić 13x18. Lepiej zastanów sie nad eosem 400 (czyli niżej niż chciałeś-450-) albo nawet 350D z lepszym obiektywem np. tamron 17-50 mm f/2.8. Ta sama sytuacja z Sony, lepiej sie szarpnij na A200 z lepszym szkłem( w sensie jaśniejszym). Nie patrz na te bajery (no chyba, że juz rozwodzisz sie nad szybkostrzelnością, szumach na iso 800, inegerencji w rawy i ogladasz piksele na +200% w szopie). Patrz na optykę, która proponuje ci system ewentualnie zamienniki( w sensie inne firmy: sigma, tamron itp.) Nie daj sie omamić głupim reklamą.....
----------------------------------------------
oWłOSiony pępek team !!!
Piszę tak dlatego, że wiekszośc odpowiedzi na forach sprowadza się do utarczek między uzytkownikami określonych firm, przy czym Sony atakuje trochę z pozycji niedowartosciowanego młodszego brata, natomiast C i N, szczególnie C, traktują innych z góry, w ich postach jest jakby strach przed utratą tego statusu
ehh... a jak myślisz, czy ci ludzie naprawde żyją okłamując samych siebie i wolą kupić puchę z napisem Canon czy Nikon tylko dla tej nazwy? wybierają to co gorsze żeby tylko nie mieć Soniaka? to było by bez sensu, więc sam widzisz chyba mają inny powód...
Piszę tak dlatego, że wiekszośc odpowiedzi na forach sprowadza się do utarczek między uzytkownikami określonych firm, przy czym Sony atakuje trochę z pozycji niedowartosciowanego młodszego brata, natomiast C i N, szczególnie C, traktują innych z góry, w ich postach jest jakby strach przed utratą tego statusu
ehh... a jak myślisz, czy ci ludzie naprawde żyją okłamując samych siebie i wolą kupić puchę z napisem Canon czy Nikon tylko dla tej nazwy? wybierają to co gorsze żeby tylko nie mieć Soniaka? to było by bez sensu, więc sam widzisz chyba mają inny powód...
Nie to nie jest tak. Ja myślę, że niektórzy po prostu ulegają propagandzie Sony. Ale jak ktoś nie analizuje tylko bezmyślnie ulega to takie bzdury później wypisuje. Sony the best - niezła propaganda , ale daleka od prawdy. Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim Sony dorówna do czołówki.
Nie to nie jest tak. Ja myślę, że niektórzy po prostu ulegają propagandzie Sony. Ale jak ktoś nie analizuje tylko bezmyślnie ulega to takie bzdury później wypisuje. Sony the best - niezła propaganda , ale daleka od prawdy. Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim Sony dorówna do czołówki.
Właśnie to miałem na myśli. widocznie wyraziłem sie malo zrozumiale
To znaczy wg Ciebie wszystkie lustra z tkz entry level'u są na takim samym poziomie i robią takiej samej jakości zdjęcia?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Cze, 2008
imho jak wyrzucisz z litanii trudne warunki to do zabawy a300 będzie bardzo fajna i postąpisz zgodnie z reklamą która ci się podoba i przekonaniami.
panowie - nie nalezy patrzec tylko przez pryzmat własnych zainteresowań. kolega pisze o "zabawie fotografią" do tego sony jest "fajne".
Do zarabiania chyba tego nikt nie próbuje używać? 450d chyba zreszta tez nie
krisv740 napisał/a:
i postąpisz zgodnie z reklamą która ci się podoba i przekonaniami.
Nie widziałem żadnej. Serio. O, sorry, Kanona w prasie.
krisv740 napisał/a:
panowie - nie nalezy patrzec tylko przez pryzmat własnych zainteresowań. kolega pisze o "zabawie fotografią" do tego sony jest "fajne".
Ja nie o Sony, tylko o wszystkich. 450d też do tego jest fajne
[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 17:08 ]
Ostegolectric napisał/a:
no dobra przy załozeniu że wywołamy te zdjecia w formacie 9x13
eeee format bez róznicy, obawiam sie że raczej przy zalozeniu że nie ograniczamy się do surowych jotpegów. Nota bene niskie alfy robia naprawdę ładne jotpegi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10