Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 18 Gru, 2012 Partyphotography, na jakich ustawieniach latać?
Witam, chciałbym zasięgnąć opinii szanownych forumowiczów jak focić na dyskotekach.
Znajomy fotograf powiedział, że flashem walić prosto ze złotym dyfuzorem (te filtry, które dodają do nikonów SB 700+) na iso 400 i przysłonie 5.6. Generalnie powiem - sprawdza się, ale może macie inne propozycje?
Najprościej odpowiedzieć - zależy jaki efekt chcemy osiągnąć...
Ville [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Gru, 2012
Sale do 20 na 20 metrów, oświetlenie lasery i inne udziwnienia punktowe, trochę dymu.
Efekt taki, żeby dobrze przedstawić grupkę, parę którą się fotografuje i uchwycić resztę tła.
ISO400 i f/5.6, zazwyczaj wymagałoby bardzo długich czasów, żeby złapać zastane w sensownej ilości. Najprostsza zasada, to tryb M i niedoświetlenie zastanego 1-2EV (jakichkolwiek parametrów by to wymagało, by dostać sensowne czasy, przy założonej GO) i lampa w TTL-u, najwygodniej na kablu (lub wyzwalaczu radiowym), trzymana w wyciągniętej ręce, zazwyczaj najlepiej z żelem CTO/CTS, choć może być i pomarańczowy Omnibounce (da efekt zbliżony do żarówki).
Kolega pisze o zastanym, domyślam się, że świetle. Z reguły wynika, że jeżeli o takowym mowa to nie używa się lampy, a ja przecież o niej napisałem? Chyba, że źle zrozumiałem wypowiedź?
Oczywiście mowa o trybie M, ale także sama lampa po założeniu bounca przechodzi mi w tryb M, bo nie reaguje już na zmianę ogniskowej, więc muszę ją regulować ręcznie, jest to normalne?
Ville, lampa oświetla Ci tylko pierwszy plan. Zastane łapiesz głównie w tle.
Jaka to lampa? Pierwsze słyszę o trybie M w przypadku odbijania. Ręcznie musisz moc ustawiać?
Ville [Usunięty]
Aha, o tło chodzi, ok rozumiem.
Tak, ręcznie muszę wszystko ustawiać, ona się przełączy z TTL na jakąś stałą ogniskową (czyli już nie reaguje na zmiany obiektywu) i muszę sam to zmieniać.
Ale zmiana ogniskowej w lampie nie ma nic wspólnego z TTL...
Wg mnie tak nie powinno być. Normalnie TTL działa bez problemu przy skierowaniu palnika w inną stronę. Ogniskowej oczywiście lampa wtedy nie zmienia, bo przy odbijaniu to nie ma sensu.
Ville, masz dwie ekspozycję na jednej klatce. Zastane kontrolujesz w M (na aparacie) i ono ma być niedoświetlone, za prawidłową ekspozycję błysku odpowiada automat (bierze pod uwagę czułość i przysłonę, którą ustawiłeś w aparacie). Co tu jest jeszcze niejasne?
Ville, tradycyjna lektura to: http://foto.jasiu.pl/ i tam jest trochę o mieszaniu światła zastanego z błyskiem. Jakbyś jeszcze napisał jaki masz aparat, to możnaby ocenić, czy to ISO 400 to nie jest czasem od czapki. ISO 400 przy f/5.6 na dyskotece to chyba tradycyjne zdjęcie z lat 70-tych i 80-tych, czyli tzn. jeleń w światłach reflektora.
Ville [Usunięty]
Niejasne drodzy koledzy było to, że wydawało mi się, że lampa po założeniu bouncea nie pracuje więcej w TTL, bo zdjęcia były źle naświetlone, zwykle prześwietlone, ale skoro piszecie, że mimo to ona działa w TTL to może złe ustawienia miałem i teraz to -1/2 EV zaczyna mieć sens.
Sprzęt to Nikon D7000, Sigma 17-50 2.8 i Nikon SB700.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10