Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jaad75, Do czego niby w 1983r [KA] byłaby potrzebna informacja z obiektywu o dystansie?
Na logikę, do niczego...
dcs napisał/a:
Dystans szacuje pewnie z ilości powracającego światła na dane pole, tak jak starsze systemy konkurencji.
Wadą takiego rozwiązania jest to że działa tylko wtedy gdy palnik jest na wprost -nie można odbijać światła.
Ależ można, to nie działa w ten sposób - nie dystans jest tu decydujący, a właśnie ilość światła wysyłanego-powracającego. Dystans, to tylko informacja pomocnicza. Przecież w trybie "trystorowym" (automatyce własnej lampy), też bez problemu możesz odbijać, ba, czasem ten tryb działa stabilniej i pewniej niż przedbłyskowy TTL, a informacji o odległości nie ma tam żadnej.
[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 21:19 ]
dcs napisał/a:
Ale informacja o odległości to nie "tylko kwestia ignorowania ewentualnych przepaleń na pierwszym planie."
A niby co jeszcze? Chyba przeceniasz "inteligencję" systemów przedbłyskowych...
Dystans szacuje pewnie z ilości powracającego światła na dane pole, tak jak starsze systemy konkurencji.
Wadą takiego rozwiązania jest to że działa tylko wtedy gdy palnik jest na wprost -nie można odbijać światła. Szacunki te były obarczone dużym błędem. -tak działa E-TTL
Cytat:
Pomimo że odległość ostrzenia jest ważnym czynnikiem w sposobie działania E-TTL II nie jest warunkiem koniecznym w celu posiadania zysku z nowego systemu. Są sytuacje kiedy informacja o odległości nie może być brana pod uwagę, bo nie ma to sensu. W tych sytuacjach E-TTL II wciąż daje zysk w postaci nowych algorytmów pomiaru światła oraz porównywania światła zastanego w stosunku do światła odbitego po przedbłysku.
Odległość obiektu od aparatu jest ignorowana w każdym przypadku kiedy droga światła lampy jest inna niż droga światła z punktu AF.
W praktyce jest to każdy przypadek kiedy lampa nie oświetla kadru bezpośrednio (nie jest ustawiona "na wprost" i nie znajduje się na stopce aparatu). Wszelkie odbicia od sufitu czy nakładek na lampę wymuszających inną pozycję lampy niż "na wprost" powodują ignorowanie przez system informacji o odległości. Czujnik w lampie informuje body o ustawieniu palnika w pozycji innej niż "na wprost".
Czyli pomiar odległości nie jest w ogóle brany pod uwage przy odbijaniu...
bo nie ma wtedy żadnej wartości. sterowanie na zasadzie GN ma sens tylko na wprost, z flashem na aparacie.
w sony ADI jest realizowany z obiektywami z koderem odległości (D), ale także z pozostałymi szkłami systemowymi. aparat wtedy liczy obroty śrubokręta po własnej stronie, acz podobno z mniejszą precyzją. no i musi to być szkło zgodne z informacją w ROMie obiektywu (a nie udająca je sigma).
mam sunpaka, który nie ma czujnika podniesienia (dziękuję ci sunpak) i body, w którym nie da się wymusić zejścia na zwykły TTL (czyli ten gorszy, dziękuję ci sony) i w efekcie całość działa sensownie tylko na wprost. reszta to loteria.
bo nie ma wtedy żadnej wartości. sterowanie na zasadzie GN ma sens tylko na wprost, z flashem na aparacie.
Wiem, dcs najwyraźniej twierdził inaczej, albo nie bardzo się zrozumieliśmy...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Gru, 2012
Dlaczego miałoby nie mieć sensu?
-Przedbłysk jest realizowany tylko częścią mocy i potrzebna moc jest wyliczana.
Jak odbijasz od czegoś, to masz określony współczynnik odbicia i odpowiednie zwiększenie energii błysku dla dobrej ekspozycji też można wyliczyć.
Aż jestem zdziwiony, w Stanach czułem się zdecydowanie bardziej elitarnie...
Czas przywyknac. Strategia Pentaxa to chyba "lykniecie" jak najwieszej czesci rynku amatorskiego. I chyba sie sprawdza, bo tutaj, na optycznych, tez jest polecany. To dobry trend, im wiecej uzytkownikow tym wieksza szansa ze sprzet stanieje.
U nas za wiele tego rynku nie łyknie, zawsze był firmą niszową, pamiętam te czasy gdy rządziły trzy firmy na rynku lustrzanek, C, N, Minolta, a daleko na czwartym miejscu Pentax. Teraz tylko Minoltę zmieniło Sony, a reszta dalej tak samo
Ale Pentax to chyba nigdzie nie ma normalnej sieci sprzedaży. Mieszkam w UK. Zwiedziłem kilka ościennych, miast dookoła szukając salonu lub sklepu z ich produktami.
Na stronie Pentaxa, szukając dealera, wyskakuje cała lista i tak: opcja 1 Argos ... buehehehehe nieźle się uśmiałem. 4 obiektywy i tona kompaktów, baterie, torby lornetki Opcja 2 Jessops - "na miejscu nie ma... niestety tylko można kupić/zamówić online". Opcja 3 PC World ... tu mnie ubawili... może lekko przerysuję: "Pentax.. Pentax.. (drapie się po głowie, podchodzi do komputera)... a Pentax, no nie wiedziałem, że coś takiego sprzedajemy" Nie muszę dodawać, że w sklepie brak śladów tej marki. Opcja 4 Currys... tu się tylko uśmiechnąłem bo to to samo co PC World i kilka innych sieci handlowych w UK. Potem opcje się powtarzają, zmienia się tylko odległość i jest na miejscu entym super hiper Pro Centre Pentax jedynie 12km... jadę... drałuję z kilometr od parkingu bo w centrum albo zakaz albo brak miejsc... zimno, wieje, psa by z domu nie wygonił... Po długich poszukiwaniach i wielokrotnym przejściu ulicy znajduję jednak napis Pentax, ... zamknięte
Po powrocie nie zostało mi nic innego jak napić się ... dobrej gorącej herbatki
Wojmistrz, w UK z dostępnością w fizycznych sklepach jest kiepsko, na DPreview też się zawsze skarżą, natomiast we Francji, czy w Niemczech ponoć bardzo dobrze. W Stanach (a właściwie w NYC, bo o całych Stanach trudno mi mówić) też trzeba było wiedzieć gdzie pytać o Pentaksa, żeby nie zaczęli wciskać Ci Canona, czy Sony...:razz: Choć w tych bardziej znanych sklepach foto (z wyjątkiem może Calumet) zawsze trochę sprzętu było...
Ponoć UK jeszcze za czasu lustrzankowej kolaboracji Pentaksa i Samsunga zostało oddane temu ostatniemu, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9