Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 19 Gru, 2012 Święta i Pierwszy aparat... - NIKON + Obiektywy 18-105 itd.
Witajcie,
chciałbym kupić aparat - mam do wyboru kilka zestawów w podobnej cenie...
ale jednocześnie problem z podjęciem decyzji...
Dodam, że zaczynam zabawę z fotografią, z zainteresowaniem lecz bez przekonania, że mnie pochłonie...
Potrzebuję aparatu głównie do fotografowania moich dzieci, czy też imprez rodzinnych, wyjazdów wakacyjnych...
- a moje zawieszenie jest na jednym z 3 ch poniższych zestawów
1.) NIKON D3200 + OBIEKTYW NIKKOR 18-55 VR + 55-200 VR
2.) NIKON D90 + OBIEKTYW NIKKOR 18-55 VR + 55-200 VR
3.) NIKON D5100 + OBIEKTYW NIKKOR 18-55 VR+ 55-300 VR
A czemu akurat ten zestaw, no i czemu D3200 ?
Ze wględu na [mln pikseli] czy też ze względu na HD (video)?
no i na koniec czemu ten obiektyw, a nie w zestawie z dwoma powyższymi o których pisałem w pierwszym poście ?
ps. z tym "bez przekonania"... to miałem bardziej na myśli, że nie wykluczam
Moim zdaniem powinieneś kupić zwykły kompakt. Nie wywoływać znowu dyskusji na piętnaście stron o wyższości jednego aparatu nad drugim. Skoro nie wiesz, czy Cię to pochłonie, to kup kompakt za kilka stówek, porób zdjęcia i zobaczysz, czy to lubisz, czy rzucisz w kąt. Nie od razu Kraków zbudowano, a pierwszy pojazd to raczej hulajnoga.
toomaas, bo po co masz wydawac wiecej skoro nie jestes przekonany. Obiektywnie najepszy obraz da 5100, ale trzeba umiec to wykorzystac. Jak potrzebujesz tele to mozesz wziac i 2 obiektywy - po prostu 18-105 daje lepsza jakosc i uniwersalnosc bez zmiany szkla.
Na megapiksele nie patrz - to nie ma znaczenia.
A ja jednak opcjuje za D5100+18-105VR.
Jest on jednak trochę większy gabarytowo od D3100(3200) co może mieć znaczenie dla dłoni faceta, kobiecie poleciłbym mniejsze body.
Moja żona obrzydzenia dostaje biorąc do ręki coś typu 650D, D5100. Zresztą jeśli chodzi o D5100, to mi on w ręku wybitnie źle leżał. Już bym wolał właśnie D3200.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Gru, 2012
Tutejszyn napisał/a:
Moim zdaniem powinieneś kupić zwykły kompakt.
podbijam
RX100, LX7, względnie PEN, NEX lub Samsung NX
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 19 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Moim zdaniem powinieneś kupić zwykły kompakt. Nie wywoływać znowu dyskusji na piętnaście stron o wyższości jednego aparatu nad drugim. Skoro nie wiesz, czy Cię to pochłonie, to kup kompakt za kilka stówek, porób zdjęcia i zobaczysz, czy to lubisz, czy rzucisz w kąt. Nie od razu Kraków zbudowano, a pierwszy pojazd to raczej hulajnoga.
Sorry, ale nikt chyba nie wie, zanim nie zacznie, czy będzie zapalonym fotografem szukającym każdej okazji do fotografowania wszystkiego dookoł o różnych orach dnia i nocy....
a zwykły kompakt (w sensie jeden z lumix-ów - szumnie nazywany kiedyś super zoom...) już mam... i zupełnie nie spełnia moich oczekiwań, bowiem zdjęcia sensowne robi tylko ... w lecie, w ciągu dnia... i koniecznie przy dużej ilości światła (czytaj słońca)... w każdych innych warunkach... to jest dno, dna... - niestety...
ani ostrości, ani jakości, cała masa zdjęć poruszonych... etc...
toomaas, sorry, to w końcu zacząłeś fotografować, czy nie? Masz aparat, robisz zdjęcia i nadal nie wiesz, czy to lubisz, czy nie?
Skoro potrzebujesz wskazania konkretnego modelu, odpowiedz sobie na pytania:
Dlaczego wybrałeś Nikona? Dlaczego wziąłeś pod uwagę akurat te trzy modele? Czego brakuje Ci do podjęcia decyzji? Tak naprawdę wszystko już wiesz, tylko... no właśnie, tylko co?
ani ostrości, ani jakości, cała masa zdjęć poruszonych... etc...
Słaba ostrość i poruszenie obawiam się, że nie są winą aparatu.
Fotorgafa czy też obiektywu ?
Pytam o Twoje zdanie...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Gru, 2012
wcale nie szukasz lustrzanki tylko aparatu, który będzie lepiej sobie radził na wyższych czułościach od tego obecnie posiadanego. zgaduję, że dobrze gdyby miał tryby tematyczne i dobre Auto bo Lumix klasy zoom pewnie oferował preselekcję przysłony i czasu ale z tego co piszesz nie przyswoiłeś tych zagadnień. naprawdę zakup kompaktu nie jest ujmą ale często rozsądniejszym wyborem - przede wszystkim wygodniejszym w użytkowaniu dla kogoś na tym poziomie wtajemniczenia
toomaas, sorry, to w końcu zacząłeś fotografować, czy nie? Masz aparat, robisz zdjęcia i nadal nie wiesz, czy to lubisz, czy nie?
Skoro potrzebujesz wskazania konkretnego modelu, odpowiedz sobie na pytania:
Dlaczego wybrałeś Nikona? Dlaczego wziąłeś pod uwagę akurat te trzy modele? Czego brakuje Ci do podjęcia decyzji? Tak naprawdę wszystko już wiesz, tylko... no właśnie, tylko co?
Tutejszyn, sorry może nie wyraziłem się wystarczająco jasno... ale wydawało mi się dosyć oczywiste to, że każdy robi jakieś zdjęcia... czymkolwiek... nawet telefonem.
A co do wyboru, to Nikon - ze względu na to co znalazłem w sieci, czy też próbowałem "cykać" na aparatach znajomych... głównie na d90.
Do decyzji brakuje mi chyba tak naprawdę... "porady osób zdecydowanie bardziej doświadczonych niż ja "pospolity cykacz" zdjęć"... bowiem z jednej strony patrząc na podstawowe parametry tych aparatów, wydają się na pierwszy rzut oka praktycznie takie same... może z wyjątkiem pikseli (na które już wiem, że nie mam patrzeć) no i z wyjątkiem HD (d90) czy Full HD (vs reszta)...
Stąd moje pytanie było podyktowane było tym, czy jest może coś czego nie widać w opisach sprzętu, a z Waszego doświadczenia wynika, że jest istotne i ważne do podjęcia tego typu decyzji...Poprostu nie chciałbym wydac ca.2500-3000 i być rozczarowanym...
mając w głowie sterotypy, że:
d90 - jest starym już modelem (bardziej dla półprofesjonalisty niż amatora)
d5100 - jest niby uboższą wersją d90 ( uboższą niż powyższa)
d3200 - jest nowością... ale rzekomo najsłabszą...
Oczywiście nie mam pojęcia co z tego jest prawdą, a co nie... stąd moje pytanie do Was...
[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 14:05 ]
pan.tadeusz napisał/a:
wcale nie szukasz lustrzanki tylko aparatu, który będzie lepiej sobie radził na wyższych czułościach od tego obecnie posiadanego. zgaduję, że dobrze gdyby miał tryby tematyczne i dobre Auto bo Lumix klasy zoom pewnie oferował preselekcję przysłony i czasu ale z tego co piszesz nie przyswoiłeś tych zagadnień. naprawdę zakup kompaktu nie jest ujmą ale często rozsądniejszym wyborem - przede wszystkim wygodniejszym w użytkowaniu dla kogoś na tym poziomie wtajemniczenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10