Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie szkla na M42 do Canona Cyfra polecacie?
Autor Wiadomość
Smola 
Maniak

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008   Jakie szkla na M42 do Canona Cyfra polecacie?

Jakie szkla na M42 do Canona Cyfra polecacie?

Mam na mysli szkla o wylacznie najlepszej jakosci. Bez kompromisów.

Chodzi mi o konkretny model do konkretnych zastosowan.

Standard..

Portret...

Makro ( moze byc z piercieniami )..

Bede wdzieczny za info. A potem...potem czas zaczac polowanie na okazje. Mala kasa, dobre efekty.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 14 Mar, 2008   

Smola, ale M42 to raczej jest chyba kompromis z definicji, co? Wiem, że szkła zacne, ale rozdzielczość niekoniecznie mają, powłok brakuje co przy cyfrze może mieć znaczenie, co tam jeszcze? Acha, auto-focus słaby :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pią 14 Mar, 2008   

Troszke oczytałem się na ten temat (forum e-krowy ;) ) i uznałem, że warte polecenia są tylko:

Zeissy (Flektogony nie wszystkie - 35/2.4 i ewentualnie 20/4 , Planary wszystykie, Pancolary budżetowo 50/1.8 i nie budżetowo 85/1.8 i Sonnary Distagony wszystkie :) ) <- wszystkie w najnowszej wersji MC ;)

Takumary (SMC albo Super Multi Coated) a zwłaszcza 50/1.4 i... eee... stówka do macro taka (nie pamiętam nazwy) <- no ale tak szczerze mówiąc to nie widziałem słabego zdjęcia takumarem zrobionego, więc jestem nieobiektywny :)
a i jakbyś znalazł SMC 85/1.8 w rozsądnej cenie to... zastanów się, czy nie taniej byłoby kupić wersje z AF ;)

no i manualne Tamrony (T-mount) i Tokina 300/2.8 (pod canona FD ;) )

Edit... sorka, dopiero przeczytałem, ze bez kompromisów...
Zeissa bierz:
jak szeroko to tylko Distagony (ewentualnie Flektogon 35/2.4 <- reszta ma problemy z telecentrycznością) -> taniej bedzie kupić szkła z AF

jak standard to tylko Planar 50/1.4 albo 1.7 (ponoć plastyka lepsza ;) ) <- jak nie wersja pod C/Y to taniej bedzie AF ;)

jak 85-100 to Takumary i Pancolary 85/1.8 <- ale wersja z MC kosztuje tyle, co AFy, no i oczywiście Planar... <- taniej bedzie z AF ;)

Ewentualnie Helios 80/1.5 za 700zł albo Jupiter 9 85/2 za 200zł :)

jak 135 to moim zdaniem tylko Sonnar 135/2.8 z tych powszechnych :) <- wersja 2.8 jest chyba tylko pod practice, a 3.5 to wydatek rzędu 350zł

no i potem mamy 180/2.8 pod p-sixa i 200/2.8 pod m42 :) <- 700-800zł

no i Sonnar 300/4 <- 400zł

Z cenami mogę się mylić i to czasem sporo :)

No ale tak podsumowywując: Distagony i Planary możesz brać w ciemno :)

Smola 
Maniak

Wysłany: Nie 16 Mar, 2008   

Mam w idealnym stanie - jak z fabryki. Zeiss Jena tessar 50 2.8 oraz pentacon 135 2.0 .

I zamowilem przejsciowke.

Prosze potwierdzcie mi tylko:

1. nakladam przejsciowke.
2. nic nie zaklejam - styków.
3. wkrecam szklo.
4. w szkle ustawiam na manual aby ten cycek, co niektore m42 maja, byl luzny.
5.ustawiam np. priorytet przyslony i 5.6
6. na obiektywie robie tez 5.6
7. w aparacie 5.6 nie jest konieczne ale tak dla info abym mial w exifie.
8. ustawiam ostrosc manulanie na szkle.
9. body mierzy swiatlo i samo dostosowuje czas.
9. foce

dobrze mysle czy zle ?

P.S.

jakies tipsy co do tych szkiel i ewentualnie laczenia ich z 30d - chodzi mi o parametry dla max rozdzialki ?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

W exif-ie nie będzie przysłony kolego :neutral:

mavierk 
never knows best

no jak bedziesz miał przejściówke z pomiarem światła to chyba tak :)

Smola 
Maniak

Kupuje ta zwykla z metalu za 50 zl.

nie bedzie, ok. Czyli oznacza to, ze generalnie ustwienie przyslony w body moge olac. a moze nie bedzie takiej opcji ?

prosze o odpowiedz czy punkty, które wypisalem dobrze obrazuja sprawe czy moze gdzies sie myle.

czy oznacza to ze podpinam szklo, ustawiam przyslone i mam tryb np. manual czy Av i wtedy tylko krece czasem tak by bylo ok ?

komor 
Moderator

Body będzie pokazywało przesłonę "F00", przynajmniej tak mi pokazuje 400D w trybie AV. Na obiektywie ręcznie wybierasz przesłonę jaką chcesz i focisz. Pomiar światła zadziała, plus-minus dobrze, nie do końca to rozumiem dlaczego niedokładnie, skoro robi to TTL, ale widocznie znając obiektyw o przesłonę body wprowadza jakieś korekty. No i tak jak MM napisał, w EXIF nie będzie informacji o przesłonie, ani ogniskowej, ani nazwy obiektywu.

[ Dodano: Nie 16 Mar, 2008 ]
No, jeszcze dodam, żeby było jasne, jak robisz w trybie Av, to czas ekspozycji będzie się sam ustawiał, choć przesłona "F00". Czyli tylko ostrzenie pozostaje manualne a reszta full-automata :D
W trybie Tv dzieją się u mnie cuda, bo czas można wybrać, przesłona oczywiście się nie ustawi sama, tylko pozostanie to, co ustawisz, ale drabinka ekspozycji nie pokazuje mi czy wybrany przeze mnie czas jest dobry. W trybie manualnym drabinka działa, czyli można działać swobodnie.

mrck
[Usunięty]

Wysłany: Sro 19 Gru, 2012   

Tak sobie kombinuję, czy kupić Pentacon 28mm F2.8 do Canona 600D. Jak to będzie współpracować? Zależy mi na jakości zdjęć.

muzyk 

Wysłany: Sro 19 Gru, 2012   

Smola napisał/a:
Portret...

Porst 55 1.4, Biotar 58 f2, Zeiss 135 f3.5, Zeiss 180 f2.8 - poezja, Volna 80 f2.8 (te dwa ostatnie to nie m42, ale nie ma to znaczenia, jeśli jest adapter PSix/M42).
Pentax 85 1.4 masakrycznie drogi, prawie wybitny jak Biotar 75.
Zeiss Planar 85 1.4
Biotar 75 1.5 - masakrycznie drogi, ale wybitny.
Weltblick, Porst 135 1.8
Pentax 85 1.8 bądź Takumar 85 1.8

Smola napisał/a:
Standard..

Fujinon 35 f2, albo Takumar 35 f2
Panagor 28 2.8
Smola napisał/a:
Makro ( moze byc z piercieniami )..

Biotar 58 f2, albo jego podróbka - Helios 58 f2
Volna 80 2.8

Adaptery są różne: bez dandeliona, z dandelionem i stałą wartością np. 1.4, 1.8 czy nawet 2
ze zmienną wartością - posiadam f2-4.
Bez potwierdzenia ostrości szkoda kupować, no chyba, że tylko do makro.

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Czw 20 Gru, 2012   

muzyk, witam archeologa ;P

mrck
[Usunięty]

Znalazłem to na ebay. Piszą, że adapter posiada potwierdzenie ostrości.
ebuy

Waszym zdaniem - czy jest spora różnica w jakości zdjęć wykonanych obiektywami na M42 a tymi sprzedawanymi obecnie?

A co powiecie o tych? Warte uwagi?

ebay 1

oraz

ebay 2

Wszystkie z potwierdzeniem AF.

muzyk 

mrck napisał/a:
A co powiecie o tych? Warte uwagi?

ebay 1

oraz

ebay 2

Nie. Podpowiedziałem Zeissa 135 3.5 - ponoć jest lepszy niż 70-200 2.8 L przy 135 mm :roll:

Radzę się zastanowić nad kupnem szkieł używanych i nie zbierać byle czego.
Lepiej wydać trochę więcej i mieć bdb manualne szkło (z czasem i tak się przeje i sięgniesz po podobne z Af), niż kupować ileś tam.

Tutaj masz np. adapter z potwierdzeniem "trzeciej generacji" (cokolwiek to znaczy...) i stałej przysłonie 1.4
Tutaj jest wartość 0.0 przysłony ustawiona

W końcu pełny opis... - adapter z programowalnym chipem od f1 do 64... "czwartej generacji" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez muzyk Czw 20 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

mrck
[Usunięty]

Ok. Dzięki za linka i cenne uwagi.
Zainteresowałem się obiektywami na m42 bo można fajnego coś trafić - a na razie tylko manual mnie nie zraża. Tylko będę musiał jak już patrzeć coś ze dwie półki wyżej. W porównaniu z obecnymi obiektywami z podobnymi parametrami i tak wychodzą o wiele taniej. Tylko jak wychodzą zdjęcia? Masz porównanie czy jest duża różnica?

Jivul 
Bywalec

Hmm... 135mm trochę się różni od 28mm ;) Jupiter MC37A 135/3.5 moje wszystkie stare zoomy bije na głowę.
28-80 usm v nie jest aż tak stary - 1999 - ale jest szczególnie bity przez Jupitera :D Przeglądam kilkaset zdjęć i nagle patrzę "o, to fajne, ostre, ciekawe jakie parametry... <otwieram exif> hmm... f1.4... czyli Jupiter".
Czy będzie lepszy? to zależy z czym współczesnym porównasz jaki egzemplarz M42.

Odpowiedz do tematu