Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak bdb obiektywem m42 czy P-Six czy jakimkolwiek innym zaadoptowanym na "cyfrę" - to rezultaty są dobre. Problem pojawia się najczęściej z pracą pod światło. Tutaj ponoć powłoki EBC Fujinonów są świetne.
Poza tym, jakość zdjęcia zależy w 99% od Ciebie.
mrck napisał/a:
Masz porównanie czy jest duża różnica?
Hmm... osobiście nie robiłem testów obiektywów manualnych i "automatycznych" o takich samych ogniskowych, jednak w necie można znaleźć sporo porównań (np. jak takie), opinii na temat zwłaszcza tych najciekawszych wśród manualnych.
Moimi faworytami są Zeissy:
58 f2, 135 f3.5, 180 f2.8 a także 300 f4, choć w mniejszym stopniu.
Nie są to tanie szkła, jak na manualne, ale warto je mieć, zwłaszcza pierwsze trzy.
Mam na razie tylko Canona 50mm/1.4, więc obydwa by się przydały
muzyk napisał/a:
58 f2, 135 f3.5, 180 f2.8 a także 300 f4, choć w mniejszym stopniu.
Nie są to tanie szkła, jak na manualne, ale warto je mieć, zwłaszcza pierwsze trzy.
180/2.8 mnie zainteresowało - ale swoje też kosztuje
Hmmm z doświadczeń własnych. Moje ulubione M42 (wprawdzie nie do Canona ale do Sony ) to Jupiter Jupiter 21M 200mm f/4.
Kawał dobrego szkła którym zrobimy zdjęcie lub użyjemy do samoobrony Praktycznie igła od pełnej dziury. Ostrzenie nim to czysta przyjemność (mając nieco wprawy można łapać nim bardziej dynamiczne kadry). Ps gratulacje dla ruskich za pomysłowość. Po co robić dokręcaną osłonę przeciwsłoneczną jeśli można zrobić po prostu taką co się wysuwa
Druga propozycja po której jestem w małym szoku to: HELIOS-44-2 58mm f/2
Mój 3 helios jaki mam w rękach. Kupiony za arcy śmieszne pieniądze. Git z tym że listki ma uwalone w oleju (za to optyka czysta jak łza). To co on potrafi, sprawia że nigdy go nie sprzedam. Kolejny plusik to preselekcyjna, bez stopniowa przysłoną, dzięki której samemu można operować GO w ramach potrzeby. Przydaje się zwłaszcza tam gdzie jest mniej światła i potwierdzenie ostrości czasem zawodzi. Otwierasz obiektyw do maksymalnego otworu, potwierdza ostrość, przymykasz do potrzebnej wartości i cyk
No właśnie ja myślałem że nie, ale jak kolega ma ... "w idealnym stanie - jak z fabryki." to chciałbym zobaczyć chociaż jego fotkę i jeśli takie są, to będę szukał kupić dla siebie. Jak znam życie, to tylko 4-centymetrowa pomyłka na klawiaturze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9