Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 19 Gru, 2012
Canon 17-40 vs 24-105
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pią 21 Gru, 2012   

siosio napisał/a:
Po co mi pół roku gwarancji skoro mam 1 rok na niezgodność towaru z umową przy zakupie używanego sprzętu w... sklepie, bądź komisie?

Jeżeli strony uzgodnią przy zakupie, to ten okres można zmniejszyć. Większość sklepów zaznacza pół roku co najwyżej.

Reklama

siosio 
Maniak

Etkrol napisał/a:

Na 24-70 f/2.8L II na pewno mnie nie stać. :evil:

Używki są w okolicy 3500 z tymże to dotyczy 24-70 f/2.8L I

A jest jeszcze 28-70 f/2.8L........ za około 3 tysiące.

17-55 f/2.8 jest ostrzejszy nawet od 24-70 f/2.8 I L. Tylko obudowę ma znacznie gorszą od eLek, zasysa kurz i IS mu się podobno dosyć często psuje.

Jakby wybrać obiektyw nowy pod względem najlepszej ceny z tych, które cię interesują, to obecnie najlepszą cenę ma 24-105 - około 3100 - zwykle kosztował ponad 3500, cena jego wyraźnie spadła.

Ale żeby mieć szeroki kąt na aps-c, to nie masz wyboru i musisz brać coś z 17mm - a w tym wypadku najlepszym wyborem jest ef 17-55 is f/2.8 .

[ Dodano: Pią 21 Gru, 2012 09:44 ]
mozer napisał/a:
siosio napisał/a:
Po co mi pół roku gwarancji skoro mam 1 rok na niezgodność towaru z umową przy zakupie używanego sprzętu w... sklepie, bądź komisie?

Jeżeli strony uzgodnią przy zakupie, to ten okres można zmniejszyć. Większość sklepów zaznacza pół roku co najwyżej.

Ale zwykle się nic nie uzgadnia tylko paragon się dostaje - a jak nie to trzeba się upomnieć :razz:

Niezgodność towaru z umową to nie jest gwarancja. Mogę sobie mieć tą gwarancję na pół roku i wciąż mam możliwość reklamacji na niezgodność towaru z umową na 1 rok:)

Nie spotkałem się, żeby jakiś komis podpisywał z klientem umowę, w której uzgadniane by było skrócenie okresu na niezgodność towaru z umową poniżej 1 roku. Wydaje mi się nawet, że takie działanie byłoby sprzeczne z prawem - ale to musiałbym zajrzeć do ustawy, aby mieć pewność.

Masz tu:

USTAWA
z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

Art. 10.
1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie
w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru
kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli
przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić,
jednakże nie poniżej jednego roku.
- dobre, bo itak zwykle się nie skraca tego okresu więc ma się 2lata możliwości reklamacji za niezgodność towaru z umową nawet gdy się kupuje używkę z komisu.... :mrgreen:

A to, że sprzedawca daje gwarancję - to jest dodatek - woli dać gwarancję na pół roku, żeby mu klienci po np. 8miu miesiącach nie przyłazili z reklamacją.... A klient zwykle nie wie, że ma rok, a nawet 2lata gdy nie skrócił ze sprzedawcą tego okresu do roku, aby móc reklamować na niezgodność towaru z umową używanego sprzętu.

Ale pierwsze pół roku daje domniemanie:

Art. 4.
1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili
jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności
przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała
ona w chwili wydania.

Z tymże i tak można reklamować 2 lata od daty zakupu, albo rok od daty zakupu używanego sprzętu, gdy ze sprzedawcą uzgodniliśmy, że skracamy ten okres do roku.

[ Dodano: Pią 21 Gru, 2012 10:11 ]
Sprzedawcy swoje półroczne gwarancje mogą sobie w d.... wsadzić :razz: Zasadniczo ....

krzysztoff77 
Bywalec

Z tego co wiem na terenie UE mamy 2 lata okresu gwarancyjnego (jakkolwiek by tej ochrony nie nazwać) i choćby nie wiem jak producenci krzyczeli tylko o roku odpowiedzialności to nie mają racji i tyle!

fatman 
Optyczny

mozer napisał/a:
Dekielek jednak jest tańszy, nawet firmowy ;)

Dekielek też zakladam. Na filter. :mrgreen: :mrgreen:

pawkon 
Uczestnik
Canonik

Etkrol

A nie myślałeś o szkłach np. Tamrona :?:
http://fotozakupy.pl/obie...ncji,6674s,379d
lub
http://fotozakupy.pl/obie...rba,10084s,379d

Dużo taniej niż C 17-55 ale masz to samo światło :mrgreen:

Etkrol 
Początkujący

Boję się, że kosztem jakości. Mogą się wypowiedzieć eksperci, którzy polecają 17-55 Canona? ;)

muzyk 

krzysztoff77 napisał/a:
Z tego co wiem na terenie UE mamy 2 lata okresu gwarancyjnego (jakkolwiek by tej ochrony nie nazwać) i choćby nie wiem jak producenci krzyczeli tylko o roku odpowiedzialności to nie mają racji i tyle!

Jak już, to rok gwarancji i rok rękojmi.
Np. Apple w Niemczech ma rok gwarancji... i co po roku? Możesz się powoływać na UE do woli.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 22 Gru, 2012   

krzysztoff77, gwarancja jest producenta a on moze dać powiedzmy 3 miechy tylko i mu nikt nie podskoczy...
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 22 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Sob 22 Gru, 2012   

Cytat:

Jak już, to rok gwarancji i rok rękojmi.

Nie, 2 lata "gwarancji" na zgodnosc towaru z umowa. Gwarancja jest niepotrzebna - odpowiada sprzedawca.

siosio 
Maniak

Wysłany: Nie 23 Gru, 2012   

Gwarancja zależy od gwaranta - może nim być zarówno producent jak i sprzedawca. Gwarancje - jej zasady - reguluje gwarant.

Rękojmia jest roczna i aktualnie przeznaczona wyłącznie dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Reguluje ją kodeks cywilny.

Natomiast reklamacja na niegodność towaru z umową jest przeznaczona dla każdego konsumenta (osoby prywatnej) i trwa 2 lata gdy kupujemy nową rzecz oraz od 2 do 1 roku gdy kupujemy używaną rzecz. Jest uregulowana przede wszystkim w ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

krzysztoff77 
Bywalec

siosio, właśnie o to mi chodziło.

mozer 
bo Pentax

krzysztoff77, ale napisałeś o odpowiedzialności producenta, a to nie jest prawda.

krzysztoff77 
Bywalec

Wysłany: Pon 24 Gru, 2012   

No dobrze skoro producent nie jest odpowiedzialny, to do kogo mam się zwrócić po roku gwarancji jeżeli stwierdzę, że "towar jest niezgodny z umową"? Rozumiem, że do sprzedającego.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

krzysztoff77 napisał/a:
to do kogo mam się zwrócić po roku gwarancji jeżeli stwierdzę, że "towar jest niezgodny z umową"?
Dwa pojęcia mylisz. Gwarancja i niezgodność z umową. Gwarancja jest ogólnie mówiąc producenta. To on twierdzi, że urządzenie jest bez wad i będzie działać np 3 miesiące albo 5 lat... I on jest odpowiedzialny za jego sprawne działanie skoro się tego podejmuje.
A niezgodność? Umowę kupna sprzedaży nie zawierasz z producentem bezpośrednio (w szczególnych przypadkach jest to możliwe) ale z handlowcem. Pośrednikiem. Umawiacie się, że ona przekazuje Ci sprawny towar wg pewnej specyfikacji a Ty mu płacisz. Jeśli się okazało, że po jakimś czasie jest coś nie tak, np aparat nie robi zdjęć uznajesz, że ten produkt jest niezgodny z umową, bowiem umawiałeś się na aparat, który robi zdjęcia (chyba, że producent i sprzedawca zarzekli się, że aparat może ale nie musi robić zdjęć - wtedy jest zgodność ;) )

Niezgodność z umową to specyfika prawa unijnego mającemu zapobiec dowolności praktyk producentów w sprawie gwarancji. To dość "skomplikowane" prawo - nie jest wymienne z gwarancją. Poczytaj sobie: http://sprzedaz.konsumencka.edu.pl/niezgodny.html

krzysztoff77 
Bywalec

Nie, nie mylę tych pojęć. Gdy się kończy gwarancja producenta to po tym okresie startuję z reklamacją do sprzedawcy. Ogólnie rzecz biorąc chyba mam rację?

Odpowiedz do tematu