Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kreescher, a jak zakładasz osłonę przeciwsłoneczną?
Cytat:
Umożliwia stosowanie telekonwerterów ( np. DMW-LT55, DMW-LW55 ), 58mm filtrów, pierścieni redukcyjnych oraz soczewek makro w aparatach Panasonic LUMIX DMC-FZ18 oraz DMC-FZ28.
Materiał - aluminium
Jest dla fz18, nie wiem jak z jej długością. Orientuje się ktoś?
Jesli znowu będę zamawiać coś w necie to zadam od razu pytanie. Warto kupić jakiś tańszy filtr? W gratisie do 250 dostałem foxa 10D. Jeśli tak wygląda jakość za niską cenę to chyba obędę się bez filtra. Ale jeśli nie... Wziąść tani UV, Skylight, Polar? Do 50 złotych max.
Np taki http://allegro.pl/item994...ratis_w_wa.html
Przyda się? Ważne by nie zepsuł jakości.
pozdrawiam.
EDIT:
A zapytam raz jeszcze i zdam się na wasze doświadczenie. Jakie filtry najczęściej się przydają? Może zamiast polara kupić szary albo IR? Każdy z nich można kupić do 50 zł. Nie będzie to strata kasy? Który mieć zawsze przy sobie?
myślę że nawet jakość obrazu powinna się zwiększyć.
rozmawiałem już z wieloma osobami na ten temat którzy w makro siedzą już od dłuższego czasu, ale wszyscy z nich właśnie korzystali z tulejki a nie z redukcji.
spróbuję w sierpniu zakupić tą redukcję to będę mógł jakieś testy wrzucić, ale nic nie obiecuję.
[ Dodano: Czw 08 Sty, 2009 16:34 ]
dodam tylko że redukcji nigdy nie zakupiłem, ale podpiąłem Raynoxa pod Canona, więc sam Raynox nie zmienia pozycji co do obiektywu,
teraz myślę że redukcja (zamiast tulejki) byłaby lepsza, jednakże jak już mówiłem, odstawiłem FZ18 na bok, więc w niego już nie inwestuje
Zastosowalem redukcje 46mm na 43mm + RaynoxDCR150. Wyglada ze dziala bez problemow. Obawialem sie troche, ze DCR150 za bardzo obciazy naped obiektywu i nie bedzie chcial jezdzic. Plusem tez jest, ze nie wypelniam dodatkowymi pierscieniami torby a redukcja zostaje zamocowana na DCR150. Teraz musze pojsc w plener i porobic troche zdjec.
8szymon8 [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Sie, 2010
Witam po raz pierwszy
Mój problem/zapytanie dotyczy raynoxa ale qc-303 (szeroki kąt/rybie oko). Czy przy tym konwerterze lepiej będzie przykręcić ją do korpusu, czy obiektywu. Aaa bym zapomniał o najważniejszym - aparat Lumix fz38.
Oo i jeżeli jest ktoś kto używa w/w sprzętu mógłby przykładowe foty pokazać ?
Dzięki i pozdrawiam
faktem jest ze nie przeczytałem wszystkich postów w tym temacie...
faktem jest również ze moja 38`ka ma gwint na obiektywie (46mm) i nie radze zakładać filtru na obudowę... (56?58?mm) problem z zoom-owaniem, lub winietowaniem, lub nadmierna kombinatoryka. mam nadzieje ze 18 i 28 maja również gwint bezpośrednio na ruchomym obiektywie.
będąc laikiem i przeczytawszy sporooo w sieci na ten temat kupiłem HOYA HMC 46mm CIR-POL
Witam
Chciałbym zakupić osłonę DMW-LMC52 oraz inne akcesoria do FZ150, lecz ceny zwalają z nóg np telekonwertera. Czy są jakieś zamienniki do Panasonica?
Dodam iż nie jestem oblatany w temacie akcesoriów w sensie co pasuje a co nie, dlatego pytam bardziej doświadczonych forumowiczów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10