Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wielka lorneta
Autor Wiadomość
piotrekguzik 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Gru, 2012   Wielka lorneta

Witam,

Od wielu lat marzy mi się wielka lorneta i powoli chyba zbliża się ten czas, że swoje marzenia (przynajmniej w tej kwestii) zrealizuję.

Lornetę zamierzam używać głównie do obserwacji nieba (głównie komety i tzw. obiekty głębokiego nieba) i z tego powodu szukam czegoś co zapewni duży zasięg. Sporadycznie pewnie będę też korzystał z niej przy obserwacjach przyrody (zwłaszcza ptaków), choć zdaję sobie sprawę z tego, że mobilność tego sprzętu będzie jednak ograniczona.

Idealnym rozwiązaniem wydaje mi się lorneta z kątowymi, wymiennymi okularami (45 stopni). Wstępnie myślałem o TS 100mm APO - 45°, takiej jak tu:

http://www.teleskop-expre...-eyepieces.html

Czy ktoś z forumowiczów miał może z nią styczność?

A może lepszym rozwiązaniem byłaby: APM 100mm ED APO binocular 45°:

http://www.teleskop-expre...-eyepieces.html

Oczywiście do takiej lornety pewnie musiałbym dokupić jakieś okulary. W szczególności marzyłoby mi się coś, co mogłoby mi dać z nią ponad 3 stopnie pola widzenia, choć to przy standardzie 1.25" pewnie będzie trudne, o ile w ogóle możliwe.
W przypadku APM (której ogniskowa wg producenta wynosi 500 mm), użycie takich okularów:

http://astromarket.pl/akc...-1-25-cala.html

powinno dać dokładnie 3 stopnie pola widzenia. Co do TS, to nie mogę znaleźć informacji na temat ogniskowej (na podstawie strony chińskiego producenta lornetek podejrzewam, że może to być 560 mm, ale pewności jednak nie mam).

Zastanawiam się też, jak wygląda sprawa kolimacji tych lornetek. Swoją pewnie często będę woził w samochodzie (często po słabej jakości drogach), przez co prędzej czy później pewnie będzie trzeba pomyśleć o kolimacji.

A może lepiej kupić "zwykłą" lornetę bez wymiennych okularów, np. TS Marine 28x110?

Pozdrawiam
Piotrek Guzik

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 27 Gru, 2012   

Ja tylko napiszę, że musisz uważać z nastawianiem się na jeden rodzaj okularów. Przerobiłem ten temat w swojej lunecie, dla której chciałem dobrać okular szerokokątny 1.25 cala. Trzeba przewalić ich kilkanaście-kilkadziesiąt i organoleptycznie wybrać najlepsze. No i się nie nastawiać na jakiś model, bo w praktyce okazywało się, że drogie wymiatacze o uznanej renomie w światku astro akurat z moją lunetą współpracowały słabo. Przykładowo, tak wychwalane naglery czy Explore Scientific poniosły spektakularną porażkę, a Baadery Hyperion nie ogniskowały na nieskończoność. Skończyłem z klasykiem czyli Vixenem LVW.

Dlatego krok pierwszy to wybór lornetki, a krok drugi to wycieczka z nią do sklepu, który ma na półce kilkadziesiąt modeli okularów dostępnych od ręki do wypróbowania.

piotrekguzik 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Gru, 2012   

Arek napisał/a:

Dlatego krok pierwszy to wybór lornetki, a krok drugi to wycieczka z nią do sklepu, który ma na półce kilkadziesiąt modeli okularów dostępnych od ręki do wypróbowania.

Tego się niestety spodziewam... Bynajmniej nie nastawiam się na konkretny model. Nastawiam się raczej na parametry - okular w miarę szerokokątny o długiej ogniskowej. Wiem, wiem - to się niestety mocno gryzie ze standardem 1.25".

Generalnie moim wymarzonym zestawem (do lornety 100 mm) byłyby okulary:

a) o powiększeniu rzędu 14-20 razy i polu widzenia nie mniejszym niż 3 stopnie.
b) o powiększeniu rzędu 30 razy i polu widzenia rzędu 2 stopni.
c) o powiększeniu rzędu 40-50 razy i polu widzenia rzędu 1.2 - 1.5 stopnia.

Obawiam się, że wybór okularów spełniających te kryteria, a nie rujnujących mojego budżetu i dostępnych w którymś z pobliskich mi sklepów będzie marny, jeśli w ogóle będzie...

Dlatego też na początku prawdopodobnie skończy się na lornecie ze standardowym zestawem okularów, a kolejne pojawią się w bliżej nieokreślonej przyszłości.
Sprawa problemu z doborem optymalnych okularów sprawia też, że nie odrzucam w zupełności opcji kupna lornety bez wymiennych okularów.

Jeszcze jedna sprawa. Taka lorneta z pewnością będzie wymagać odpowiedniego statywu. Czy macie w tej kwestii jakieś rady?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pią 28 Gru, 2012   

Moim marzeniem, czysto teoretycznym na razie, jest podobny sprzęt. czarny to mój faworyt, choć ciężki... W TS bardzo b. rzeczowo polecają okulary, jak i montaż. TS WA i TS Planetenokular HR. Z reguły wiedzą co mówią.

Jeśli chodzi o optykę szerokokątną to Aspectem wymiata (40x80, 90stopni), choć ma swoje wady, poczynając od ceny....
http://www.teleskop-expre...he&filter_id=79

Jest też gorący Vixen 20x125 na ebay, ale chyba niewymienny:
http://www.ebay.de/itm/NE...c#ht_3788wt_932

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 28 Gru, 2012   

Ja także przechodziłem przez dylemat wyboru dużej lornety do astro. Ponieważ nie chciałem zbyt dużo wydawać, kupiłem TS 25x100 i jestem z niej niezykle zadowolony. W dziedzinie ostrości obrazu i zasięgu w głębokim niebie daje mi dokładnie to, czego oczekiwałem. "Większym kalibrem jest u mnie Sky Watcher 120/5 z dobrym diagonalem i zestawem okularów (głównie Meade i Vixen) od 6 do 30mm.
Paradoksalnie jeśli zamierzasz w lornetce przekroczyć średnicę 100mm, najtaniej i najwszechstronniej jest kupić DWA takie refraktory, 4 diagonale (by rozstaw źrenic mieć na poziomie 65mm) i dwa zestawy w zasadzie dowolnych okularów ze średniej półki.
Cenowo wyjdzie nieco więcej niż prosta lornetka 28x110, za to komfort podczas obserwacji nieba ogromny

Odpowiedz do tematu