Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To może podsumować aparaty pod kątem potrzeb naturalwater. Ja krótko opiszę jak widzę G1X.
wakacje, podróże - G1X jest większy i jak na kompakt ciężki, ale solidny. Dobry obiektyw, czyli dobre zdjęcia. Do zdjęć wakacyjnych dużym plusem jest możliwość zakładania filtrów.
dzieci - autofokus nie jest szybki, będzie problem z dziećmi w ruchu.
portrety - jeżeli rozumieć portret jako twarzyczkę z rozmytym tłem, to generalnie kompakty marnie widzę w tej konkurencji.
sport - G1X dobrze robi zdjęcia z wysokim ISO. Moim zdaniem, z klasy kompaktów, to jeden z lepszych wyborów.
zdjęcia w półmroku - nie mam zastrzeżeń. AF może nie jest szybki, ale jest dokładny i dobrze sobie radzi nawet w kiepskim oświetleniu. Ja np. nie używam lampki wspomagania AF. Tylko trzeba mu znaleźć pionową linię, dość kontrastową i po problemie.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Gru, 2012
Zoom napisał/a:
portrety - jeżeli rozumieć portret jako twarzyczkę z rozmytym tłem, to generalnie kompakty marnie widzę w tej konkurencji.
G1x ma matrycę aps-c
G1x to idealny aparat wakacyjny jeśli komuś zależy na kompaktowości.
jak pisałem, niewielki, solidny, dobre high iso, niezły obiektyw o rozsądnie uniwersalnym
zakresie ogniskowych, wizjer optyczny - szybciej i dokładniej można tak wykadrować niż w trybie zombie przez lcd.
[ Dodano: Pią 28 Gru, 2012 22:40 ]
rx100 ma małą matrycę jednocześnie dużo pixeli..
nie ma wizjera optycznego, do tego to jest Sony
Mniejszy, poręczniejszy, lżejszy.. Parametry matrycy i obiektywu w zasadzie bardzo podobne. Oczywiście matryca G1X trochę mniej szumi, ale jak się nie będzie focić na ISO1600 cały czas to nie powinien to być problem.
Mniejszy, poręczniejszy, lżejszy.. Parametry matrycy i obiektywu w zasadzie bardzo podobne. Oczywiście matryca G1X trochę mniej szumi, ale jak się nie będzie focić na ISO1600 cały czas to nie powinien to być problem.
Tutaj czasami mam odmienne zdanie.
Mniejszy, lżejszy - bezdyskusyjnie.
Poręczniejszy - trzymałem RX100 i ja bym moje wrażenia opisał, że RX100 jest jeszcze bardziej niewygodny niż G1X. Ergonomię obsługi też oceniam wyżej w G1X, zwłaszcza bezpośredni dostęp do korekcji ekspozycji.
Robiąc zdjęcia w mieszkaniu, przy normalnym, domowym oświetleniu, zawsze wybiera mi ISO1600 i jest to maksymalna wartość dla Auto ISO.
Proponuję zmieniać nastawy nad dużym obrazkiem zmieniając między JPEG i RAW oraz zmieniając ISO. Dodatkowo można poprzesuwać prostokącik na dużym obrazku.
A jaki dostęp do korekcji ekspozycji jest w RX100? Co do DPR i ich testów obrazka mam wyrobione zdanie. Negatywne. No ale fakt, ze tym ich gadżetem sie ładnie porównuje...
Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz - szybkosc autofokusa
Lubie robic spontaniczne zdjecia dzieciom, ktory z nich bedzie lepszy? Czytalem, ze RX100 jest szybszy, ale jak to sie ma w praktyce? Czy roznica jest znaczaca?
Jeśli chodzi o porównanie AF to polecam sprawdzić filmy na YT pokazujące działanie AF zarówno RX100 jak i G1X.
Canon nie jest megapowolny aczkolwiek wg mnie różnica jest spora na korzyść Sony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9