Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dyletanta pytanie o parametry
Autor Wiadomość
potvoor 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Gru, 2012   Dyletanta pytanie o parametry

Nie chcąc zaśmiecać forum tematem, jakiemu podobnych widzę kilkadziesiąt, chciałem "podczepić" się pod któryś z nich, wszelako nie wyszło - zagadnienie marki i wynikającej z niej ceny muszę rozpatrzeć sam.

Jako do doświadczonych, zwracam, się do Was z pytaniem o parametry. Otóż chciałbym nabyć, co zrozumiałe, lornetkę dająca dobrą widoczność, wnioskuję więc, że z najsilniejszym powiększeniem (czyli8 8xileś będzie lepsze od 7xileś, 10xrazy ileś od niego, 16x... jeszcze lepiej i tak dalej). Chciałbym jednak spytać, jak szerokość szkła (owo "ileś") ma się do widoczności. Bardziej poręczną byłaby mi tzw. lornetka kompaktowa, czyli, niezależnie od siły powiększenia, mniejsza, ale o automatycznie już mniejszych okularach. Czy jednak wpływa to na jakość obrazu? Widoczność? Czy np. 22x42 będzie w istocie silniejsze (mam na myśli obserwacje amatorskie: pejzaże ze wzgórza, ptaszki za rozlewiskiem, drzewa po drugiej stronie doliny, oprychów naparzających się po drugiej sronie ulicy) od dajmy na to 7 czy 8x50?
Druga sprawa to pierwszy parametr, czyli moc powiększenia. Napisałem, że kieruję się jego wysokością, ale zarazem chciałbym lornetkę w miarę uniwersalną, czyli pozwalającą na obserwację, ale niebędącą już sprzętem (pod względem parametrów, nie mówię o marce) specjalistycznym. Czy 20x czy 30x nie jest już cyfrą zbyt dużą, ograniczającą obserwacje, hmm, bardziej typowe, amatorskie? Tzn. zobaczę ucho przechodnia z wieżowca, ale wróbla na pobliskim drzewie nie, bo za blisko?

Pewnie dla obeznanych pytania powyższe będą komiczne, ale jestem zupełnym laikiem, na zakupie jednak mi zależy.

Reklama

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 28 Gru, 2012   

Dobór powięszenia i dobór "ileś" czyli średnicy obiektywów to niejako dwie różne bajki, ale ze sobą ściśle powiązane.
Kierując się doborem lornetki, należy ją dobrać tak, by jak najwięcej zobaczyć, co wcale nie znaczy "przy jak nawiększym powiększeniu".
JEśli chcesz zachować mobilność lornetki, a więc obserwować "z ręki" (bez statywu), w żadnym razie nie przekraczaj powiększenia 12x. Dla lornetek uniwersalnych, najfajniesze powiększenie to 8x lub 10x. Pamiętaj, że im mniejsze powięszenie, tym:
- większe pole widzenia
- jaśniejszy obraz w lornetce
- mniej problemów z ustawianiem ostrości.

Teraz to "ileś" czyli średnica obiektywów. Im większa tym oczywiście lornetka da jaśniejsze obrazy, ale też będzie większa, cieższa, droższa.
Dla przykładu lornetka 10x30 da Ci 4x ciemniejszy obraz niż lornetka 10x60. Pierwsza będzie idealna na dzienne wycieczki, druga doskonała do obserwacji nocnego nieba.
Optymalna lornetka dla większości osób to 8-10x33-50 czyli wszystko, co się tu mieści, od 8x32, 10x32, 8x36, 10x36, 8x42, 10x42, 10x50 to lornetki bardzo uniwersalne. O wyborze konkretnego modelu decydują Twoje priorytety:
- jakość optyki
- masa
- pole widzenia
- wodoszczelność
- jasność obrazu
- porrowatość / dochowatość
- grubość potrfela. Można kupić coś za 300 zł, można za 8000 zł

Rzuć okiem tu
-> www.sportoptics.pl
Ostatnio zmieniony przez goornik Pią 28 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Dale 
Rozmowny

Wysłany: Pią 28 Gru, 2012   Re: Dyletanta pytanie o parametry

Przepraszam, post do usunięcia :oops:

potvoor 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Gru, 2012   Re: Dyletanta pytanie o parametry

Dziękuję, goornik.
Rozważałem różne, ale większą wagę przykładając do powiększenia, przymierzałem się do liczb rzędu 20x lub więcej (a przynajmniej tak opisanych...) - użytkować zamierzając bez statywu, przede wszytskim "z ręki" (stąd dylemat "kompaktowości"). Dlatego też dopytałem: obawiając się, czy zbyt duże powiększenie obrazu nie zmąci.
Wiem już jednak, że mniejsze modele nie będą dla mnie gorsze: użytkować zamierzam w dzień.
Bardzo mi pomogłeś. Raz wtóry dziękuję.

Dale napisał/a:
Przepraszam, post do usunięcia :oops:

Zali wżdy?

goornik 
Optyczny

Jeśli tylko w dzień i napierasz na duże powiększenie to coś klasy 12x50 byłoby OK
Nikon 12x50 SE to najlpepsze, co da się kupić poniżej 5000 zł
Nikon 12x50 Action EX to absolutne minimum
Nikon 12x56 Monarch też jest ciekawą propozycją

Aha, jeszcze jedno: lornetki z zoomem (wszystkie bez wyjątku) omijaj szerokim łukiem...

potvoor 
Nowy

Będę omijał.
Na Nikony (z tego, co sprawdzałem) mam zbyt mały budżet, poszukam czegoś rosyjskiego (chyba).
No i bardzo mi pomogłeś z kwestią jasności obrazu - nie zależy mi na niej bardzo, więc poszperam za czymś (o ile jakość i parametry będą odpowiednie) z mniejszą średnicą obiektywu.

Andrzej_X 
Bywalec

A jaki masz budżet? Przyjrzyj się lornetkom Delta Optical serii Titanium, myślę że dla Ciebie parametry 10x42 będą odpowiednie. Pozdr.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 29 Gru, 2012   

Jeśli szukasz tanio to polecam Nikona VII. Najtańsze Delty Voyager polecam niechętnie ale w swojej ultrabudżetowej cenie dają radę. Generalnie najtańsza przyzwoita lornetka powinna kosztować 250zł. Ceny niższe to albo okazje z rynku wtórnego lub sprzęt który zapewne długo nie posłuży.

septimanus79 
Bywalec

Wysłany: Sob 29 Gru, 2012   

jeśli ograniczenia budżetowe są istotne to zawsze można zainwestować, w którąś z lornetek serii Nikon Action VII. Ceny w zależności od modelu od 185 zł wzwyż.

Odpowiedz do tematu