Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kupiłem a57 i jestem zachwycony. Do alfy350 nie ma czego porównywać. Zdjęcia nie ustępują jakością d5100 mega szybki autofocus i celny, ergonomiczny korpus, niskie szumy na wyższych iso. Niczego więcej nie potrzebuję do szczęścia.
Ważne, żeby ludzie nie ufali tym naciąganym teoriom które wypisujesz.
Ja tylko nie pozwolę na wciskanie ludziom głupot o S
Zieeew.
Proponuję taką kolejność: czytanie, próba ogarnięcia, pisanie. Moze Ci się udać.
Zacznij czytanie np. od definicji teorii i empirii /możesz skorzystać z prezydenckiej encyklopedii/
Zdjęcia to praktyka, teoria to Twoje przemyślenia /o ile można tak określic to co wychodzi spod Twoich palców/.
MM napisał/a:
Lubię was wnerwiać. Takie hobby
Wnerwiać????? Mam nieodparte wrażenie, że jedyną osobą, którą potrafisz wnerwić jest Twoja kobieta. Ty w porownaniu do takiego chociażby Jaada czy Hijaxa to jak porucznik Zubek przy Bondzie.
magda28 napisał/a:
Na tych linkach, ktore podeslal john wyraznie widac, ze najlepsza ostrosc ma Sony a57.
To nie do końca tak. A57 nie jest ostrzejsza niż D7000. Zresztą Jaad wrzucił inne fragmenty, w któtych lepeij wypada D7000. Rzecz w tym, że w 99% przypadków nie zauważysz różnicy. Chyba, że Twoje klimaty to fotografowanie murzyna kradnącego rolkę papy z budowy w ciemną bezksiężycową noc. Wtedy weź K5. A taki MM jest jak audiofil, który lepiej slyszy na wtyczce sieciwej za 200 plnów. Oczywiście jak wie, że ta wtyczka kosztuje 200.
jaad75 napisał/a:
tamten był mało miarodajny:
Bardziej miarodajne są zdjęcia tablicy kodaka? Często robisz zdjęcia tablicom? I nie zapomnij wszystkich poinformować, że Pentax odszumia rawy.
hijax_pl napisał/a:
DPR jest znane z dość luźnego podejścia do nastawy płaszczyzny ostrości / głębi ostrości przy zdjęciach testowych.
Ustal z Jaadem czy te blędy są na korzyść S czy N. Czy może w tych fragmentach Jaada omsknęli się na niekorzyść S? A w moich na niekorzyść N? A może odwrotnie. A może machali aparatami jak Angelina Jolie pistoletem /w filmie, któego tytułu nie pamiętam/?
hijax_pl napisał/a:
Rozumiem, że już nie będziesz sie rozwijać fotograficznie?
Niemniej gratuluję
Ciebie posiadanie S ograniczałoby?
Z mojej strony wyrazy współczucia
"To nie do końca tak. A57 nie jest ostrzejsza niż D7000. Zresztą Jaad wrzucił inne fragmenty, w któtych lepeij wypada D7000. Rzecz w tym, że w 99% przypadków nie zauważysz różnicy. Chyba, że Twoje klimaty to fotografowanie murzyna kradnącego rolkę papy z budowy w ciemną bezksiężycową noc. Wtedy weź K5. A taki MM jest jak audiofil, który lepiej slyszy na wtyczce sieciwej za 200 plnów. Oczywiście jak wie, że ta wtyczka kosztuje 200. "
hahaha rozwalil mnie ten tekst i genialnie podsumowuje co poniektorych uzytkownikow.
Nic dodac nic ujac.
A co do szczegolow to akurat na fragmencie ktory zalinkowales wedlug mojej subiektywnej opinii najlepiej wypadl sony, choc D7000 bardzo dobrze oddaje detale.
Bardziej miarodajne są zdjęcia tablicy kodaka? Często robisz zdjęcia tablicom?
A czy ja pokazałem zdjęcia tablicy Kodaka? Po prostu, fragmenty tej samej scenki, które są bardziej miarodajne dla oceny jakości, niż to, co zalinkowałeś wcześniej...
johndoe napisał/a:
I nie zapomnij wszystkich poinformować, że Pentax odszumia rawy.
Ustal z Jaadem czy te blędy są na korzyść S czy N. Czy może w tych fragmentach Jaada omsknęli się na niekorzyść S? A w moich na niekorzyść N? A może odwrotnie.
Możesz to z łatwością samemu ustalić, porównując ostrość fragmentów na różnych głębokościach sceny - w skrócie, jest bardzo różnie, czasami naprawdę strasznie niedbale, czasami całkiem dokładnie...
hahaha rozwalil mnie ten tekst i genialnie podsumowuje co poniektorych uzytkownikow.
Sonoindoktrynacja działa Spoko, dla mnie alfa może być najcudowniejsza na świecie - przecież taki jest cel tej firmy karmić wycukierkowanymi jotpegami, najfajniej jeszcze zrobionymi w trybie hdr lub panoramy.
Tak przy okazji ktoś wie dlaczego są sweep panoramy, panoramy 3d, ale nie ma panoram hdr? Ja wiem - bo publika tego nie żąda. Bo jest zachwycona sweeppanoramą a i hasło 3D jest teraz na czasie
Dobrze, że jak się poczyta książki i trochę pomyśli to się da robić panoramy, hadeery i trzyde aparatem, który tych funkcji nie posiada. Magia, nie?
RB napisał/a:
Czemu?
Bo jak patrzę na politykę cenową tej firmy to mnie ogarnia coraz większe zdziwienie. Spójrz na A99 czy RX1. Ja rozumiem, że to topowy sprzęt tej firmy, no ale przecież to A99 to nic innego jak poziom D600 czy 6D. To co będzie z kolejnymi wypustami? Taki RX100 weźmy. Aparacik, nic przełomowego, w środku machloje że aż trzeszczy a cena też z kosmosu. Za co płacić?
Akcje firmy od dwóch lat lecą w dół, restrukturyzacja idzie średnio, analitycy giełdowi po raz kolejny wzywają do sprzedaży akcji Sony, Panasa i Sharpa... Brak stabilnego planu rozwoju, jakieś eksperymenty tylko, w sumie to nie jest pewne czy będzie kolejna generacja SLT, czy może odkryją na nowo jakąś starą amerykę i znów podbiją ceny? Czy bagnet A przetrwa? A może E?
No chyba, że traktujemy ten sprzęt jako zabawki i co pół roku zmieniamy (bo tyle żyją te produkty) no ale jeszcze w PL nie zarabiamy tyle by tak je traktować...
Tak poza tym to chcę podkreślić, że dla nowicjuszy, albo osób które po prostu chcą mieć fajne pstrykadło, aparaty Sony to świetny wybór.
hijax, rozumiem. Zwracam uwagę, ze zamiast "rozwijać się fotograficznie" chyba powinieneś (w każdym razie moim zdaniem) napisać "kupić za jakiś czas nowy aparat tej firmy z dużo wyższej półki". Wybacz, ale to co opisałeś nie ma się nijak do robienia coraz lepszych zdjęć, a ja tak własnie rozumiem to "rozwijanie się".
Na razie używasz wytrychu emocjonalnego służącego do kończenia dyskusji.
Dla mnie rozwój jest nieodłącznie związany z zakupem / wymianą sprzętu na lepszy. Ot tak obserwuję to po znajomych - tych, którzy połknęli bakcyla...
Problem w tym, że to nie Nikony FM czy Olki OM, które potencjalnie mogłyby działać wiecznie. Żyjemy w czasach, gdy sprzęt jest projektowany by dotrwał do zakończenia gwarancji... A ktoś zacznie już robić świetne zdjęcia i mu padnie aparat i co wtedy? Gdy jeszcze nie skończył rat spłacać?
Tak wiem, jeden się rozwinie w 3 miesiące, drugiemu potrzeba 3 lat a trzeci po prosty dalej będzie wypstrykał kartę(y) na imieninach...
Jeżeli myślisz, że odpuszczę sobie takiego PR-owca Sony jak Ty to się mylisz. Nie odpuszczę. Lubię was wnerwiać. Takie hobby
Dopisz koniecznie w swojej karcie jako nowe hobby, bo jest tam tylko o lotnictwie, militariach, foto a nie ma nawet słowa o wnerwianiu.
Co do porównań żony do firmy produkującej aparaty to współczuję tylko nie wiem czy żonie czy bardziej Tobie.
I jeszcze pytanie na które mogę sobie odpowiedzieć, ale jeśli jestem w błędzie to proszę wyprowadź mnie z niego.
Dlaczego brzydzisz się Sony:
1) Byłeś ich prawcownikiem i Cię wystukali,
2) Nie przyjęli cię do pracy
3) Żona puściła Cię w rogi z pracownikiem Sony ( obym się mylił )
4) Miałeś wolkamama Sony i Ci wciągną taśmę z Bony M
Jeżeli intersujesz się lotnictwem to tylko dodam że moderuję forum z branży ( modele RC) i nie do pomyślenia jest dla mnie aby takie rzeczy tam się odbywały. Nikt nie brzydzi się sprzętem mniej profesjonalnym, wszyscy są równi bo rozumieją że każdy ma inne potrzeby i fundusze.
Proszę nie bierz tego do siebie ale strasznie mnie to ciekawi skąd u Ciebie takie obrzydzenie.
A teraz co do testów na DPR.
Zastanawia mnie dlaczego nie robią ich na takich samych obiektywach
( S 57 - 50 1,8/ S 580 50 -1,4/ Nikon D 7000- 50 1,4/ Pentax 50 2,8 Macro)
i dlaczego akurat D 7000 ma F9 a pozostałe F8. Niby nic ale mogły być takie same.
[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 22:42 ]
hijax_pl napisał/a:
Żyjemy w czasach, gdy sprzęt jest projektowany by dotrwał do zakończenia gwarancji... A ktoś zacznie już robić świetne zdjęcia i mu padnie aparat i co wtedy? Gdy jeszcze nie skończył rat spłacać?
TO w Sonym jest lepiej bo wytrzyma drugie tyle dają dwa lata a np. N 1 rok
Zastanawia mnie dlaczego nie robią ich na takich samych obiektywach
( S 57 - 50 1,8/ S 580 50 -1,4/ Nikon D 7000- 50 1,4/ Pentax 50 2,8 Macro)
i dlaczego akurat D 7000 ma F9 a pozostałe F8. Niby nic ale mogły być takie same.
Bo ich profesjonalizmy jest mizerny. No ale są na rynku już od ponad 15 lat więc "pewnie muszą być profi".
Tak poza tym to chcę podkreślić, że dla nowicjuszy, albo osób które po prostu chcą mieć fajne pstrykadło, aparaty Sony to świetny wybór.
Jak rozumiem profesjonalisci jak Ty, uzywaja wylacznie Nikon i Canon.
Sony nie pozwala sie rozwijac, bo ma wodotryski i robi cukierkowe jpeg.
Lepiej sie meczyc manualnym fokusem podczas filmowania i wylaczyc wbudowany mikrofon, bo w tedy jest sie profesjonalista. (czyt.nie trzeszczy obiektyw a reka jest szybsza od AF)
Dla mnie rozwój jest nieodłącznie związany z zakupem / wymianą sprzętu na lepszy. Ot tak obserwuję to po znajomych - tych, którzy połknęli bakcyla...
Cóż, warto o tym wspominać pisząc co napisałeś wyżej. Dla mnie nie jest. Często mam wrażenie, ze pewna część populacji zmienia aparaciki (firmy dowolnej) i robi takie same gnioty jak robiła, rozwój traktując w kategoriach stricte gadżetomanii (proszę aby ktokolwiek z Koleżeństwa w zaden sposób nie odbierał tego jako opisującego Jego osobę).
Warto też zauważyć, że wulgaryzując Twoje podejście zakupiwszy d3x'a nie mamy już niestety szans na rozwój. Wewnątrz najkona, ma się rozumieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10