Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test aparatu Samsung Smart EX2F
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 19 Gru, 2012   Test aparatu Samsung Smart EX2F

Zapraszamy do lektury testu aparatu Samsung Smart EX2F:
http://www.optyczne.pl/19...msung_EX2F.html

Arek

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sro 19 Gru, 2012   

A właśnie dziś szukałem informacji o tym aparaciku po sieci.
Chciałem zobaczyć czym wzbogaciki od czasó EX1 i porównać z LX-7 I Olkiem XZ-2.
Gratuluję. Nawet dpreview nie zrobiło jeszcze testu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tu dodali tam ujęli a przede wszystkim to jak widać cenę podnieśli.. Ech...

Arek 
Redaktor

Dla mnie to niestety spory krok w tył. JPEGi Samsung miał zawsze fatalne, z RAWów dało się sporo wyciągnąć. Teraz jest JPEG i RAW do luftu. Nowa matryca miała być lepsza, a okazała się gorsza.
Na dodatek słabo skorygowany obiektyw powoduje, że prawie 3 MPix trzeba nadmuchać z niczego... To miał być kompakt dla zaawansowanych, a tak namieszali, że wyszła zabawka do fotek na FB...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arek napisał/a:
wyszła zabawka do fotek na FB...
Może tak ma być? Słyszałeś ostatnie reklamy samsunga w radiu? "Wyobraź sobie aparat..."?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Arek napisał/a:
jest JPEG i RAW do luftu. Nowa matryca miała być lepsza, a okazała się gorsza

Czyli wyszła kiszka :sad:

Arek napisał/a:
zabawka do fotek na FB...

IMO celne podsumowanie :smile:
Za ca 2 lata będzie też za ca 888pln :twisted:

Arek 
Redaktor

hijax_pl napisał/a:
Może tak ma być? Słyszałeś ostatnie reklamy samsunga w radiu? "Wyobraź sobie aparat..."?

No ale mają tyle innych kompaktów... Ten miał być inny. Ja naprawdę na niego liczyłem. To co pokazał EX1 plus parametry EX2 na papierze obiecywały wiele.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arek napisał/a:
No ale mają tyle innych kompaktów...
Ale każdy kompakt to jakby inny byt w sensie firmwareu. Ten poprzedni testowany smarciak - wb150. Porażka: zwiechy, co tryb to inny format, wifi nie działa, popiep.rzone menu i takie tam... Tu już jest z tym OK, ale po co za ciosem poszli i RAWy "poprawiali"? Dla mnie to jest megazagadka. Po kiego BSI-CMOS? Co on daje?
Arek napisał/a:
Ja naprawdę na niego liczyłem.

Ja też. Ale już mi chętka opadła i na razie zostaje EX1. Choć szkiełko i FHD kusiło, oj kusiło... Za to coraz bardziej myślę o LX7. Tym bardziej, że za oceanem można zakupić go w cenie EX1 u nas... Ech... :zalamany:

fatman 
Optyczny

Praktycznie po odpadnięciu ze stawki tego szajsunga po tym miażdżącym teście do wyboru z konkretnych kompaktów pozostaje RX-100, LX-7 i XZ-2.

siosio 
Maniak

fatman napisał/a:
Praktycznie po odpadnięciu ze stawki tego szajsunga po tym miażdżącym teście do wyboru z konkretnych kompaktów pozostaje RX-100, LX-7 i XZ-2.

eeeee piszesz jakby nie było g15,g1x czy p7100 -teraz jest dosyć tani - niecałe 1200zł - więc jeśli światłosiła f.2,8 starczy, to chyba najciekawszy wybór po jeszcze rozsądnej cenie....

A jak ktoś nie chce raw, to ma jeszcze p3100 - teraz nawet poniżej 799 zł.....

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:57 ]
A pewnie i jakiś Fuji, by się znalazł.....

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:59 ]
A przeciez dobry Fuji nie jest zly :razz:

fatman 
Optyczny

Wysłany: Czw 20 Gru, 2012   

siosio napisał/a:
eeeee piszesz jakby nie było g15,g1x czy p7100 -teraz jest dosyć tani - niecałe 1200zł

DLa mnie 2.8 w kompakcie to ciemnica i bokehless.
Dlatego podając swoje typy brałem pod uwagę tylko te z 1.4 lub 1.8 na jasnym końcu :wink:

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 20 Gru, 2012   

Cóż, Samsung EX1 nadal będzie godnym polecania na "dobry kompakt", a EX2F odejdzie w zapomnienie, do puki, do puty cena mu nie spadnie, albo ze sklepów nie wyjdą wszystkie EX1 :P

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 03 Sty, 2013   

Arek napisał/a:
Dla mnie to niestety spory krok w tył. JPEGi Samsung miał zawsze fatalne, z RAWów dało się sporo wyciągnąć. Teraz jest JPEG i RAW do luftu. Nowa matryca miała być lepsza, a okazała się gorsza.
Na dodatek słabo skorygowany obiektyw powoduje, że prawie 3 MPix trzeba nadmuchać z niczego... To miał być kompakt dla zaawansowanych, a tak namieszali, że wyszła zabawka do fotek na FB...

Z drugiej strony czegoś tu nie rozumiem.
Porównuję test EX2 do LX-7, którego jednak chwaliliście - pobrałem Wasze sample ze stacji metra, wyświetliłem obok siebie na monitorze i widzę, w EXIFach ,że odstęp czasowy między nimi to jakieś 2 minuty.
Szukam i szukam tej powalajacej przewagi LX-7 nad EX-2 i jakoś jej nie widzę.
Widze tylko to że obrazek z EX2 ma większy rozmiar i trzeba zniwelowac tą różnice to raz i 2 to inne kolory kwestia gustu.
W kwestii rozdzielczości hmm pytanie jaką lupę mam użyć aby zobaczyć różnice?

Może za bardzo dzielimy włos na czworo?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 03 Sty, 2013   

Sample to JPEGi prosto z puszki, najczęściej w trybie AUTO pstrykane.
I jako takie nie są złe moim zdaniem. Ot - przeciętna przeciętność.

Problem EX2F to RAW przede wszystkim. Jeśli wyobrażę sobie, że ten aparat nie ma możliwości rejestracji RAW, przymknę oko na optykę (tak jak należałoby przymknąć przy ocenie LX7 czy RX100) to mógłbym nawet o EX2F pisać peany...

Swoją drogą rozumiem, dlaczego (w zasadzie) nie ma w sprzedaży wersji bez Wifi, czyli EX2... ;)

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 07 Sty, 2013   

Pobrałem sobie RAWy z EX2 zarówno z dpreview jaki z I-R i wywołuję przy pomocy testowej wersji C1 wersja 7.
Powiem, że choć nie umiem obsługiwać tego softu to ładnie wychodzą. Niestety tylko z ogniskowej 17 mm sampelki miałem, poszukam jeszcze z szerszych kątów i zobaczę jaka optyka sobie radzi.
Ale wydaje mi się że wcale nie taki diabeł straszny jak go ten DCRAW maluje.
Zrobię sobie porównanie do EX1 i panasoniców ale jakoś wątpie, że będzie gorzej.
Na pewno na poziomie "fit to screen" nie będzie różnic.
Przyjemnie wyciaga się światełka z fotki manekina w słońcu (sampel z I-Rresource) - jak na taką matrycę jest OK.
Jest jeszcze aspekt powtarzalności modeli.
Bywa że jeden aparat może miec inny obiektyw niż drugi i inaczej ustawiony.
Jakoś wydaje mi się ze ten testowany model na tym portalu odbiega jakościowo od tego z I-R.

Odpowiedz do tematu