Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Sty, 2013 NIKON D5100 czy SONY Alpha SLT-A37K lub też inne propozycje.
Cena - ok. 2500 zł. Doświadczenie - amator, do tej pory właścicielka kompaktu. Przeznaczenie- głównie do fotografowania zwierząt w ruchu. Postawione w temacie pytanie dotyczmy rozważanych przeze mnie modeli, ale w związku z tym, że kompletny ze mnie laik ciekawa jestem być może bardziej trafionych propozycji od bardziej doświadczonych i mądrzejszych ode mnie:)
Interesuje mnie jeszcze jednak kwestia - Autofocus. W paru opisach spotkałam się z dopiskiem, iż owszem jest on w danym modelu ale niestety działa tylko przy założeniu danego obiektywy (m.in podany przeze mnie Nikon). A z tego co zdążyłam się zorientować, w moim przypadku jest on jedną z cech kluczowych.
Autofocus. W paru opisach spotkałam się z dopiskiem, iż owszem jest on w danym modelu ale niestety działa tylko przy założeniu danego obiektywy (m.in podany przeze mnie Nikon). A z tego co zdążyłam się zorientować, w moim przypadku jest on jedną z cech kluczowych.
Dla uściślenia - konie w pełnym biegu, psy skaczące podczas agility, ryby wyskakujące z wody podczas wędkowania.
Czemu autofocus według mnie ważny - wniosek z przeczytanych artykułów, choć patrząc na podpowiedzi mylny - więc spytam od razu dlaczego?
Co do zestawu - to znaczy, ze kupując Nikona mam do czynienia z samym korpusem bez obiektywu w tej cenie, jeśli dobrze zrozumiałam?
Hmm... przy takich potrzebach i wyborze któregoś z rozważanych aparatów obawiam się, że więcej zdjęć będzie z nietrafioną ostrością niż trafioną... Może soniacz, ze względu na szybszą serię pozwoli z takiej sesji wybrać więcej użytecznych obrazków? Muna, jeśli chcesz mieć więcej niż mniej ostrych fotek po takich zawodach to będziesz musiała ostro trenować, bo AF to nie wszystko. Ewentualnie przemyśl zakup czegoś z ciut wyższej półki z obiektywem wyposażonym w ultradźwiękowy silnik autofokusa.
Muna, koledzy sie ciebie pytaja czy na pewno jest to dla ciebie sprawa kluczowa gdyz obiektywy od lat sa juz produkowane z wbudowanymi silnikami wiec bedziesz miala AF w polaczeniu z tym korpusem. bedziesz sie bawic w kupowanie starszych czy uzywanych obiektywow? jesli nie to nie ma to wiekszego znaczenia a juz na pewno nie kluczowego
W zestawie D5100 z nikkorem 18-105VR AF będzie działał dobrze, chociaż nie jest to wymarzony zestaw do tego typu fotografii. Jednak za 2,5kpln trudno znaleźć lepszy.
Dla uściślenia - konie w pełnym biegu, psy skaczące podczas agility, ryby wyskakujące z wody podczas wędkowania.
Czemu autofocus według mnie ważny - wniosek z przeczytanych artykułów, choć patrząc na podpowiedzi mylny - więc spytam od razu dlaczego?
A ty myślisz, że aparat za ciebie zdjęcie zrobi?
Jak potrzebujesz ultra szybkiego autofokusa to spoko, przecież wystarczy kupić Nikona d4 i jakiś flagowy obiektyw
Mierz siły na zamiary, ten Nikon D5100 powinien być odpowiednim wyborem.
moronica - dzięki za naświetlenie sprawy, tego było mi trzeba:)
Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze mieć a móc to dwie różne sprawy i dużo pracy. Ciekawa jestem waszego zdania- jeśli do tego typu zdjęć nie taki sprzęt to w tej kwocie mniej więcej jaki byłby według was lepszy? Chciałabym wybrać aparat jak najbardziej odpowiadający, chociaż z drugiej strony zaczynam się zastanawiać, czy nie chodzi wam o fakt iż z mojego punktu widzenia (przez wzgląd na poziom zaawansowania) różnice między tymi aparatami nie będę dla mnie aż tak znaczne?
zaczynam się zastanawiać, czy nie chodzi wam o fakt iż z mojego punktu widzenia (przez wzgląd na poziom zaawansowania) różnice między tymi aparatami nie będę dla mnie aż tak znaczne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9