Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zaczynam swoją przygodę z lampą w temacie i mam pytania do użytkowników tejże: czy ikona matrycy (w prawym górnym rogu wyświetlacza) powinna występować stale? podpinam lampkę do 20D i 5DII, w obu przypadkach mam ikonę na wyświetlaczu jak przy cropach.
podczas pracy lampy w ttl ii przy foceniu z palnikiem ustawionym do odbicia, lampa nie pokazuje ogniskowej (tak mówi instrukcja) czy tak musi być, moja YN-468 pokazuje bez względu na rodzaj pracy i błysku więc trochę jestem zakręcony
Moim zdaniem przy pracy z pełnoklatkowcem ikona matrycy nie powinna się pokazywać. Ale nie mam FF, więc bazuję na instrukcji. Sprawdź Custom Function 09, ale raczej nie jest to ten problem.
Przy palniku podniesionym rzeczywiście wartość ogniskowej nie jest pokazywana, chyba że wybierzesz ją ręcznie – wtedy jest pokazywana. Yong-Nuo po prostu wybrało inne rozwiązanie, bo palnik tak czy owak musi mieć jakąś pozycję, odpowiadającą konkretnemu kątowi rozsyłu, więc ma to sens.
Według mnie znaczek matrycy pokazuje się zawsze wtedy gdy wielkość matrycy jest brana pod uwagę. Inaczej mówiąc, gdy aparat ja rozpoznaje. Z niektórymi aparatami być może ta funkcja nie ma prawa działać.
Jeśli chodzi o brak pokazywania ogniskowej przy palniku ustawionym w innej pozycji niż na wprost, to według mnie zasada jest taka, że lampa wtedy ustawia się na maksymalny szeroki kąt błysku aby maksymalnie rozproszyć światło odbite. Wtedy pokazywanie ogniskowej nie ma sensu bo domyślnie ustawia się jak dla ogniskowej 24 mm.
Pokazywanie ogniskowej ma sens gdy palnik lampy zoomuje wraz z ogniskową obiektywu by maksymalnie doświetlić kadr - tylko przy ustawieniach na wprost.
Jeśli chodzi o brak pokazywania ogniskowej przy palniku ustawionym w innej pozycji niż na wprost, to według mnie zasada jest taka, że lampa wtedy ustawia się na maksymalny szeroki kąt błysku aby maksymalnie rozproszyć światło odbite.
Zgadza się. Chyba, że wybierzesz ręcznie ogniskową, wtedy pokazuje się w każdej pozycji palnika, i bardzo dobrze.
B o g d a n napisał/a:
Według mnie znaczek matrycy pokazuje się zawsze wtedy gdy wielkość matrycy jest brana pod uwagę.
Możliwe. Przeczytałem pod tym kątem odpowiedni fragment instrukcji i rzeczywiście można tak założyć. Sprawdzałeś Bogdanie na swojej piątce?
@ Bogdan, jakoś nie bardzo mi pasuje twoja teoria znacznika matrycy, lampa rozpoznaje 5DII i staruszka 20D w ten sam sposób, (ciekawe jak się zachowuje) a jakiej puszki w takim razie nie rozpoznaje i jak ją traktuje (jako FF czy crop)?
@ komor, ustawianie ogniskowej w manualu ma sens i jest niekłopotliwe jak najbardziej przy stałce, natomiast przy zoomie nie jest już takie wygodne, w końcu nie zawsze potrzebny jest "pełny rozbłysk", czyżby YN było bardziej praktyczne?
według mnie zasada jest taka, że lampa wtedy ustawia się na maksymalny szeroki kąt błysku aby maksymalnie rozproszyć światło odbite. Wtedy pokazywanie ogniskowej nie ma sensu bo domyślnie ustawia się jak dla ogniskowej 24 mm.
To byłaby bardzo głupia zasada... Odbija się nie tylko od sufitu, a i wtedy niekoniecznie trzeba siać światłem maksymalnie szeroko.
jaad75, przy standardowym zastosowaniu "reporterskim" chodzi jednak o uzyskanie jak największej powierzchni świecącej, więc nie jest to takie głupie, że automatycznie ustawia się na 24 mm.
mozer, absolutnie nie - jeśli odbijasz od bocznej ściany, czy sufitu, to najczęściej wcale korzystnym nie jest, by siać po maksymalnej powierzchni, bo to jest zwyczajnie nieefektywne. A jeśli chcesz świecić dookólnie, to i tak używasz nakładek typu Omnibounce, czy inny Lightsphere.
@ mozer, na str.18 instrukcji jest napisane, że przy palniku ustawionym do odbicia w trybie auto będzie to ekwiwalent obiektywu 50mm
z resztą wystarczy przy dowolnie ustawionym zoomie przycisnąć guzik do odblokowania pozycji palnika i zoom lampy wędruje w ustalone położenie (prawdopodobnie 50mm)
mozer, z modyfikatorem będzie świecenie dookólne, wypełnianie własnych cieni itp - inny efekt. Proste odbicie daje bardziej kierunkowe światło - co w tym niejasnego? Przecież to podstawy użytkowania lampy...
jaad75, ja się czepiam tej efektywności - jak chcesz świecić dużą powierzchnią to z gołą lampą będzie lepiej niż z modyfikatorem. Chyba, że inaczej rozumiesz efektywność...
mozer, inny efekt da świecenie gołą lampą, inny lampą z Omnibounce/Lightsphere. Generalnie świecenie gołą lampą i szerokim strumieniem jest o tyle bez sensu, że odbicie tego światła da podobne efekty, jak odbicie węższego strumienia, bez niepotrzebnej straty światła na oświetlanie zbyt dużej powierzchni.
To byłaby bardzo głupia zasada... Odbija się nie tylko od sufitu, a i wtedy niekoniecznie trzeba siać światłem maksymalnie szeroko.
Kolega lexus już napisał co się dzieje przy ustawieniu palnika nie na wprost. Ustawienie na 50 mm szczególnie głupie nie jest. Ale najważniejsze, że istnieje wtedy możliwość manualnego ustawienia kąta rozsyłu, co pozwala na prawidłowe użycie z różnymi modyfikatorami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10