Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Teleskop do obserwacji samolotów
Autor Wiadomość
nanzop 
Nowy

Wysłany: Nie 30 Gru, 2012   Teleskop do obserwacji samolotów

Proszę o pomoc w wyborze teleskopu tuba do obserwacji samolotów w locie chodzi mi o Sky-Watcher (Synta) BKMAK 90 SP OTA lub Sky-Watcher (Synta) BKMAK102 OTA dlatego te ze sa mobilne,mało ważą i mogę podłączyć lustrzankę.Proszę o porade ewenualnie jakieś inne propozycje.

Reklama

goornik 
Optyczny

Wysłany: Nie 30 Gru, 2012   

Zapomnij o tym
Takim sprzętem możesz pooglądać samoloty, ale stosjące na płycie lotniska. W locie nie będziesz w stanie prowadzić teleskopu za samolotem. Jeśli kręci Ci obserwowanie samolotów, idź raczej w stronę lekkiej lorntetki o powiększeniu 12x ~ 16x.
Do fotografowania na początek ogniskowa 300 mm powinna Ci wystrczyć, można popróbować z obiektywem lustrzanym 500 mm (coś w stylu 500/8) wówczas ostrość trzeba ogarniać ręcznie co nie jest takie proste...

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 31 Gru, 2012   

Ja tam zawsze polecam lunetę na dobrej głowicy olejowej, która zapewnia swobodne śledzenie i płynne ruchy. Moja luneta ma obiektyw 80 mm i stosuje w niej najczęściej powiększenie 30x. Takim zestawem jestem w stanie namierzyć samolot (oczywiście wysokość przelotowa) i swobodnie go śledzić.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pon 31 Gru, 2012   Re: Teleskop do obserwacji samolotów

nanzop napisał/a:
Proszę o porade ewenualnie jakieś inne propozycje.

No to może coś takiego?
:arrow: lunety (większa i mniejsza) http://www.nikon.pl/pl_PL...fieldscope-60-a
http://www.nikon.pl/pl_PL...fieldscope-82-a
:arrow: okular http://www.nikon.pl/pl_PL...scope/sep-20-60

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 01 Sty, 2013   

Przy obserwacji - powiększenie, owszem. Ale przy zdjęciach (ważne jest, jak czytamy, że można przyłączyć lustrzankę) to chyba ogniskowa obiektywu, Arek? Czyżbyś odradzał fotografowanie w ognisku głównym?

Co do fotografowania - zależy jakie samoloty i z jakiej odległości. Przy fotografowaniu z ręki raczej konieczna stabilizacja. Stosowanie statywu wymaga sporej wprawy, można zacząć od monopoda.

nanzop 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Sty, 2013   

Pozdrawiam w 2013 roku.Dziękuje za podpowiedzi i rady.Teraz trochę co mam posiadam Canona 450 D z dwoma obiektywami 18-55 i 55-250,lornetkę 20 x 60 CCCP ,luneta Celestron Ultima kątowa 20 x 60-80 prezent na nowy rok od rodziny,statyw Velbon C-600 i chciałem dodać do tego Sky-Watcher (Synta) BKMAK127 OTAW Black Diamond Tuba bez statywu myśle ze ten statyw który mam na początek podoła a kase przeznacze na dodatki do Mak 127.Czemu Mak ponieważ poręczny lekki i na przyrode i księżyc, samoloty również jako teleobiektyw.Jeśli mam złe myślenie to proszę o poradę jaki inny podobnej cenie,jak dobre to jakie dodatki i jak uzbieram kasę statyw.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 02 Sty, 2013   

Na razie nie kupowałbym nowej lunety-telepa, raczej okular do Ultimy.
A nie dałoby się Ultima 80 zamienić na Ultima 100 lub Regal? Miałbyś mniej więcej 2in1...

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

Do autora wątku: jeśli ruska 20x60 cie nie zadowala to może spróbuj z lornetką 20x80/25x100 i posadzić to na statywie foto.

nanzop 
Nowy

Wysłany: Czw 10 Sty, 2013   

Ponowie pytanie czym obserwować mam dwie propozycje:1.Teleskop GSO-DOBSON 8 203/1200 M-CRF deLuxe. 2.Teleskop Bresser MESSIER MC-127/1900 - OTA i jakie dodatki muszę dodać.Obserwacja w mieście na małym ogrodzie.Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Arek 
Redaktor

Ja bym wykluczył Messiera. Duża ogniskowa i wyciąg 1.25" spowodują, że pola widzenia będą nędzne i trudno będzie Ci nadążyć za samolotami. Już lepiej Mak127 w wykonaniu Synty (seria Black Diamond), która ma ogniskową 1500 mm i wyciąg 2 cale.

nanzop 
Nowy

Arek a co powiesz o 1 propozycji cenowo mniej wydam niż na maka czy po prostu dać sobie spokój i zostać przy ultimie 80 jedynie zmienić okular na Okular Baader Hyperion ZOOM 8-24 mm ClickStop MARK III

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

2" wyciąg w zestawie odwraca obraz prawo lewo. Taki, w którym obraz jest normalny kosztuje ok. 900zł, a waży ponad 0,5kg. Sensowny okular do niego podobnie.
Dobson to jeszcze gorszy pomysł, bo obraz odwrócony góra dół, czyli napisów nie przeczytasz, chybą że czytasz lustrzane odbicia :)
Do astro oczywiście to wszystko nie ma znaczenie, jeśli zachowasz ultimę do przyrody i samolotów. Wtedy Dobson jak najbardziej. Jeśli jednak ma być jedna, to moim zdaniem potrzebujesz czegoś o możliwie małej ogniskowej i możliwie dużej średnicy.

Odpowiedz do tematu