Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak się pozbyć ulubionego sprzętu?
Jeszcze mnie trzęsie, ale staram się uspokoić bo to na świeżo. W wigilię gość cofał na parkingu i rozwalił przód mojego Avensisa. Dziś odebrałem auto z serwisu i na tym samym parkingu, praktycznie w tym samym miejscu... poszedłem do sklepu może na trzy minutki zapytać ochronę o CCTV - jakieś 20-25 minut przed zamknięciem sklepu. Szyba wybita, alarm się drze, nikt nic nie widział. Zginęła tylko jedna rzecz, plecak Lowepro Mini Treakker (praktycznie nie widoczny, z tyłu między fotelikiem dziecięcym i kierowcy). W środku był 1DS MKI, prezencik od żony na wigilię 70-200 2.8L IS USM, 18-55, YN-565, YN-560 i trochę drobnicy. Oczywiście nikt nic nie widział, CCTV nie działa - tylko ściema, dzwonię na policję - proszę przyjechać na komisariat. Pojechałem, spisali, żadnych odcisków nawet nie sprawdzali, nic. Mówię, że to warte ponad dwa tysiące, nadal nic - dla nich sytuacja jest jasna. Poprosili tylko o numery sprzętu - zonk, większości nie posiadam, ale dadzą znać jak by się coś takiego znalazło i w ogóle będą się jeszcze ze mną kontaktować. Już to widzę... 1Ds pod koniec listopada kupiłem - staruszek z eBaya i mam nadzieje, że sprzedawca miał zanotowane numery, lampy gdzieś mam numery na pudełkach, muszę poszukać, obiektyw 18-55 pamiętam, że numerów nie posiadał jak i inny który gdzieś się wala, a 70-200 żona też używany kupiła, numery nie spisane został tylko karton... chyba się dziś zapiję na śmierć. Co ja mam teraz zrobić? Moje ubezpieczenie nie pokrywa zawartości auta.
Wojmistrz, masakra, współczuję ...
Ostatnio zostawiłem torbę w aucie na całą noc, jak się obudziłem to była pierwsza myśl, nagle mnie tknęło "gdzie jest sprzęt". Miałem więcej szczęścia niż rozumu jak widzę, bo można w 3 minuty stracić graty...
a brat robil duze oczy jak mu powiedzialam, ze place miesiecznie 4 dychy ubezpieczenia mojego mienia... ale przynajmniej moge sprzet nawet do rzeki wrzucic i tragedii nie bedzie. wspolczuje, nie mam pojecia co jeszcze mozna zrobic
A dopiero zdążyłem napisać, że... " jak macie sprzęt w samochodzie to nie opuszczajcie pojazdu bez torby foto idąc nawet do kiosku po fajki...". Ja tego z palucha nie wysysam, ja to znam z wieloletniej praktyki. Numery swojego sprzętu mam spisane i zanotowane w telefonie komórkowym. Zawsze pod ręką. Zawsze mogę sprawdzić - nawet jak ktoś przed sekundą ukradł, pozbył się torby itd., a ja będę chciał na szybko sprawdzić czy to moje.
Odciski palców... jak wywalili szybę i coś leżało na podłodze w samochodzie to odcisków nie będzie. I nie jest to miejsce niewidoczne a wręcz przeciwnie. Podstawowe do sprawdzenia. Fachowcy, przeszli, sprawdzili, dostrzegli, Lowepro firma znana i kojarzona ze sprzętem. Takie coś działa na złodzieja jak iskra na proch. Minuta i po sprawie - już ich nie było.
jak macie sprzęt w samochodzie to nie opuszczajcie pojazdu bez torby foto idąc nawet do kiosku po fajki...
Warto dodać do złotych myśli
P.S.Nawet jak macie pustą torbę, to jej nie zostawiajcie w samochodzie - szkoda szyby i torby
MM napisał/a:
Fachowcy, przeszli, sprawdzili, dostrzegli, Lowepro firma znana i kojarzona ze sprzętem. Takie coś działa na złodzieja jak iskra na proch. Minuta i po sprawie - już ich nie było.
Podobno torby i plecaki foto tej firmy "wabią" złodziei
Wojmistrz, współczuję. Ponad 2 tysiące? Samo 70-200 2.8 IS to grubo ponad 5 tys.
Tak z rozpędu pisałem, mieszkam w UK, inna waluta - 2k funtów.
Nie spałem całą noc, padłem 4h temu i pospałem z godzinę. Nie szuka ktoś ładowarki do 1D/Ds?
Niestety z tym głupim ubezpieczeniem nawet szybę będę musiał za swoje wymienić, bo straty do 475 funtów pokrywam z własnej kieszeni.
Torby nie było widać. Ktoś musiał mnie namierzyć, wiedzieć lub widzieć. Z tyłu mam zamontowane foteliki dla dzieci, praktycznie świetnie maskujące wszystko co jest między kanapą, a przednim siedzeniem. Torba stała wciśnięta, nie widać było napisów i kolorem zlewała się z kolorem tapicerki. Żeby zobaczyć co tam jest - rozpoznać kształt, w tamtych warunkach ktoś musiał by poświecić latarką. Nie miałem tam nic widocznego czym mógłbym skusić kogoś do włamu. Albo ktoś wiedział, albo liczył na fart i mu się niestety udało. Niestety ten sklep jest na innym osiedlu, o "niskim standardzie życia" i to mnie dziwi bo właśnie dlatego jest naszpikowany CCTV, a ten plecak to nie telefon żeby go schować do kieszeni. Mieszka tam trochę polaków, może wypłynie, może ktoś będzie szukał kupca, na razie czekam, ale jak już mi kilka osób powiedziało, że mam zerowe szanse. Prawdopodobnie od razu schowali w jakimś samochodzie i wypłynie to gdzieś na drugim końcu Anglii.
Wojmistrz, możesz jeszcze poprosić o przeglądniecie nagrań z kamer z okolicy.
U mnie tak typa złapano, po pijaku rozbił dwa zaparkowane auta,gdzie nie było CCTV sprawdzono inne nagrania i na jednym jego auto było całe na innym już uszkodzone.
może gdzieś będzie nagranie jak idzie typ bez torby a później z torbą. problem może być natury czy rzetelnie do przeglądania taśm podejdą.
moronica, na jaką wartość sprzętu masz to ubezpieczenie i w jakiej firmie? sam bym chciał swój ubezpieczyć.
nr.seryjne warto też trzymać na swojej skrzynce pocztowej oraz ich zdjęcia
Jak mieszkało tam dużo naszych to towar może wypłynąć w kraju.
Sam wiem jak taszczą sprzęt z Niemiec. Próbują to wciskać w zaprzyjażnionych komisach. Właściciele czując co to za towar odmawiają, ale jak proszę by się umówili na obejrzenie to wpadnę jako "klient" i zrobi się mały kocioł to odmawiają bo się boją o żonę, dzieci, a to że sklep podpalą i takie tam. Mnie to wnerwia, ale rozumiem tych ludzi. Nie każdy chce zbawiać świat.
Byłem teraz na święta w Polsce mieszkam blisko granicy z Niemcami (tam gdzie Jezus stoi) nawet nie zdajecie sobie sprawy ile ludzi jeździ do Niemiec kraść wszystko co jest w autach. Nie wierzę że Policja nic o tym nie wie bo niektórzy to już chyba po 10 lat jeżdżą.
Za granicami to Polaków tylko Polacy pewnie okradają.
Bo jak inaczej wytłumaczyć że ktoś okrada ludzi którzy zarabiają najczęściej najniższą krajową.
A takie przykłady że przyszła grupa znajomych do kogoś i poszli później do pubu a po powrocie sprzętu w domu już nie było, to u mnie w mieście już klika razy słyszałem.
Można rzecz że złodzieje obserwowali mieszkanie i czekali aż domownicy wyjdą, szkoda tylko że łupem padały jakieś laptopy lub inne niezbyt drogie przedmioty, gdzie dom obok mieszkają np Pakistańczycy co bankom nie ufają, gotówkę w domu trzymają oraz sporo złota gromadzą.
Może pewnie też by chętnie to zabrali ale nie wiedzą gdzie i czego szukać pewnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9