Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Żebyś się tylko nie zdziwił, jak zamiast jednego prostego angielskiego słowa, którego znaczenie sprawdzisz w trzy sekundy na Guglu, dostaniesz jakieś „Spr.wzgl.tryb”.
Wojmistrz napisał/a:
Nie rozumiej jednej sprawy. Jeśli wszyscy robią lepsze aparaty od Canona, to dlaczego jednak ludzie go wybierają i kupują?
Z tego samego powodu dla którego przez wiele lat kupowali Windowsa, nie wiedząc, że może być coś znacznie mniej bolesnego.
jaad75, niewątpliwie nie będzie to już "ciemnica", ale nadal plasticzak i to używany Biorąc pod uwagę solidność i trwałość tych tamronów oraz problemy FF/BF, należałoby polecać zakup bezpośredni połączony z testowaniem - no chyba że w wersjach z mocowaniem K nie ma takich problemów
Nie wiem ile można wziąć za używany 18-55, ale ze 100-150 pewnie by się dało...
Nie wiem jak z 18-55 do pentaxa, ale znalezienie amatora na używkę 18-55 do canona bywa problematyczne.Poza tym do podanej przez Ciebie ceny używki K-5 brakcnie jescze coś ok. 100pln.
była mowa o ewentualnym rozciągnięciu budżetu do 3500zł... A i za GX-20 też trochę może wyciągnąć...
Czyli decyzja co do pozostania w systemie Pentaxa zapadła? O.K.To sebastiankupski musi zdecydować, czy najpierw zainwestuje w nowe body, czy jednaj w szklarnię.jaad75, zrozumiałem, że Ty jednak optujesz za nowym body
Na dobrą sprawę teraz zastanawiam się czy jednak pozostać przy swoim GX20, zabrać tyłek za robotę i szlifować menu, a filmy zostawiłbym na później, ewentualnie kupiłbym coś pokroju Panasonic Lumix DMC-TZ7/DMC-ZS3, bo filmy kręci świetne i dźwięk też ma dobry, choć kamera to nie jest.
Załóżmy, że zostanę przy Samsungu.
Musiałbym trochę kasy wyłożyć na naprawę klipsa od karty i wyczyszczenie całego układu optycznego (wizjer, matryca, lustro). Sam się za to nie zabiorę, a syf na zdjęciach jest bardzo wyraźny. Najgorsze jest to, że 50-200 ma kurz pod pierwszym szkłem. Mój 18-55 i tak musi pójść w odstawkę bo ma wyszczerbiony pierścień od mocowania, filtr by z niego spadał. Naprawa stopki od lampy zewnętrznej to z tego co się orientowałem 80zł. Szkoda mi tego aparatu, nieźle ucierpiał przy przeprowadzce.
Jak cenowo może wyglądać to co wymieniłem wyżej? Czyszczenie, klips (wajha otwierająca slot wypadła).
Generalnie nie wydaje mi się być złą inwestycją doprowadzenie GX20 do porządku i zakupu szkieł do niego, które i tak przy późniejszym ewentualnym zakupie Pentaxa będą pasowały również...
Cytat:
co to konkretnie za sytuacje o slabym oswietleniu
moronica, niedoświetlone mieszkanie przy szarym świetle dziennym, obiekty niedoświetlone przy podobnych warunkach, obiekty w cieniu również w niekorzystnym świetle. Oprócz tego przy bardzo zróżnicowanym świetle, ale w ciemnym pomieszczeniu (sytuacja podoba do czegoś typu domówka, impreza czy coś w tym koszyku).
A więc podsumowując, do którego obiektywu opłacałoby się najbardziej uśmiechnąć w tej chwili? Mój 50-200 do tej pory nie stwarzał większych problemów, ale najbardziej boli mnie w nim to, że jak na moje potrzeby i tak ma mały zasięg. A zakup nowego w stylu 18-55 to i tak konieczność..
To nie krytyka, po prostu stwierdzenie Zresztą chyba to nic złego?
[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 16:13 ]
sebastiankupski napisał/a:
szlifować menu,
Co Ty ciągle z tym menu? Wiesz może po co w swoim aparacie masz dwie rolki, przyciski kompensacji i blokady ekspozycji, przełączniki trybów AF i pomiaru światła czy wreszcie "zielony przycisk"? Czy może wszystko radośnie ustawione jest na zielonych polach i aparat "sam" robi zdjęcia?
W menu zaglądasz raz czy dwa wcelu konfiguracji puchy, a potem już okazjonalnie do czynności w rodzaju formatowania karty, itp. Wszystko inne jest pod ręką i czeka na użycie, nie trzeba nawet odrywać oka od wizjera. Tym różnią się własnie bardziej zaawansowane korpusy od EL.
, choć kamera to nie jest.
A wiesz dlaczego filmowanie lustrzankami stało się tak popularne?
Załóżmy, że zostanę przy Samsungu.
Musiałbym trochę kasy wyłożyć na naprawę (...)
Generalnie nie wydaje mi się być złą inwestycją doprowadzenie GX20 do porządku i zakupu szkieł do niego, które i tak przy późniejszym ewentualnym zakupie Pentaxa będą pasowały również...
IMHO naprawa będzie niestety nieopłacalna. A przy szkłach tej "klasy" nawet byn się nie fatygował ze sprawdzaniem.
Napiszę nieco przewrotnie, że możesz śmiało kupować wspomniane Canony, skoro i tak podkreślasz że Samsunga ciężko Ci się używa, jest skomplikowany, itp a dwa zużyte plastikowe zómy to nie jest coś co powinno Cię powstrzymywać... Radość z używania też jest ważna, za to nie wydaje mi się żebyś odczuł braki tego co oferuje GX-20.
niedoświetlone mieszkanie przy szarym świetle dziennym, obiekty niedoświetlone przy podobnych warunkach, obiekty w cieniu również w niekorzystnym świetle. Oprócz tego przy bardzo zróżnicowanym świetle, ale w ciemnym pomieszczeniu (sytuacja podoba do czegoś typu domówka, impreza czy coś w tym koszyku).
Nie zaszkodzi jaśniejsze szkło i wyższa używalna czułość, a na pewno pomoże trochę wiedzy i poprawne naświetlanie.
Mój 50-200 do tej pory nie stwarzał większych problemów, ale najbardziej boli mnie w nim to, że jak na moje potrzeby i tak ma mały zasięg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9