Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon - 600D, 550D czy inny?
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013   

sebastiankupski napisał/a:
moronica napisał/a:
co to konkretnie za sytuacje o slabym oswietleniu

moronica, niedoświetlone mieszkanie przy szarym świetle dziennym, obiekty niedoświetlone przy podobnych warunkach, obiekty w cieniu również w niekorzystnym świetle. Oprócz tego przy bardzo zróżnicowanym świetle, ale w ciemnym pomieszczeniu (sytuacja podoba do czegoś typu domówka, impreza czy coś w tym koszyku).

no to zdecydowanie jasne szklo ci sie przyda, celuj w cos z f/1.8. skoro twoj dotychczasowy aparat jest tak bolesnie doswiadczony to bierz lustro, np d5100 i 35mm f/1.8 i jakiegos zooma do tego by miec cos uniwersalnego na spacery. tylko bedziesz sie musial pogodzic, ze jednym czy dwoma szklami moze i nawet pokryjesz caly potrzebny zakres ogniskowych (istnieja takie obiektywy jak Nikkor 18-300mm VR i sa nawet znosne) ale nie nadadza sie one do sytuacji problematycznych pod wzgledem ilosci dostepnego swiatla. wygoda i uniwersalnosc najczesciej nie ida w parze z jakoscia zdjec

Reklama

Sunders 

Musiałbym trochę kasy wyłożyć na naprawę klipsa od karty i wyczyszczenie całego układu optycznego (wizjer, matryca, lustro). Sam się za to nie zabiorę, a syf na zdjęciach jest bardzo wyraźny. Najgorsze jest to, że 50-200 ma kurz pod pierwszym szkłem. Mój 18-55 i tak musi pójść w odstawkę bo ma wyszczerbiony pierścień od mocowania, filtr by z niego spadał. Naprawa stopki od lampy zewnętrznej to z tego co się orientowałem 80zł. Szkoda mi tego aparatu, nieźle ucierpiał przy przeprowadzce.

W takiej sytuacji wybieraj tak, jakbyś nie miał żadnego sprzętu, a to co opisałeś wystaw na sprzedaż - może znajdą się chętni nań jacyś majsterkowicze, ale kokosów się nie spodziewaj :wink:

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 17:31 ]
Możesz rozważyć złożenie zestawu:
Nikon D5100
+Nikkor AF-S 35 f/1.8G DX
+Nikkor AF-S 55-200 f/4.0-5.6 G DX ED
lub Nikkor AF-S 55-300 f/4.5-5.6G ED VR, jeśli zdecydujesz się podnieść budżet o jakieś 3 setki :smile:

sebastiankupski 
Nowy

lotofag, tak, mam na myśli dłuższe ogniskowe i nie wiem skąd popularność filmowania lustrzankami.
moronica, wiele w tym prawdy, aczkolwiek bieganie z 3-4 obiektywami też chyba jeszcze życia nikogo nie pozbawiło, więc nie bolałoby mnie jakoś zmienianie ich co jakiś czas, w zależności od potrzeb.
Sunders, Samsunga tak czy owak chciałbym zatrzymać "w razie wu"

Canony czy Pentaxy jeszcze poczekają, zobaczę co wycisnę z tego GXa. Jak najbardziej pomysł K-30 mi nawet przyleżał, więc póki co alternatywnie zostanę przy obserwowaniu właśnie Pentaxa..

Sunders 

Jak najbardziej pomysł K-30 mi nawet przyleżał, więc póki co alternatywnie zostanę przy obserwowaniu właśnie Pentaxa..

A jakimi obiektywami będziesz fotografował tym K-30 lub GX-em "architekturę i krajobrazy, ale często też sytuacje w słabym oświetleniu" :?:

sebastiankupski 
Nowy

Sunders, jakimi tzn?

Sunders 

Sunders, jakimi tzn?

Tzn. jakie zamierzasz kupić do GX-20 lub K-30, bo te które posiadasz do tych celów się nie nadają.

sebastiankupski 
Nowy

Sunders, kierując się wcześniejszymi radami, jaśniejsze.

Może mi już w ogóle odbija, ale teraz przyszło mi do głowy (czyt. wbito mi do głowy), że nie powinienem rezygnować z GX20, ale mankamenty, które mu zafundowałem po przeprowadzce nieźle by mnie wykosztowały, a serwis i tak pewnie by go nie chciał przyjąć... Może jednak zostać przy GX20 i trochę w niego zainwestować?
Myślałem też o kupnie GX20, jakkolwiek mogę być szalony, na allegro

CENA: 1600zł
Aparat Samsung GX20
Obiektyw Tamron 18-200mm F3.5-6.3 XR DI II AF średnica 62mm + filtr UV
Lampa błyskowa Metz 48, pełna automatyka, wyswietlacz LCD
kabel synchro do wyzwalania lampy długość 5m (działa cała automatyka)
Statyw - gruby, stabilny, wysokość po rozłożeniu max z głowicą ok 170cm - Camrock
Plecak na aparat i akcesoria Camrock
Dwie sztuki akumulatorów do zasilania aparatu
Ładowarka do akumulatorów
Obiektyw 70-210 manualny + teleconverter Hoya 2x
Obiektyw stałoogniskowy 50mm manualny Cosina f1.8
soczewka macro powiększenie x10 - średnica 62mm
filtr polaryzacyjny - średnica 62mm
Cały sprzęt jest w 100% sprawny. Przebieg aparatu to 41728zdjęć.
Do wszystkiego są oryginalne pudełka i instrukcja w j.polskim.
Obiektyw Tamron 18-200 jest made in Japan a aparat GX20 made in Philippines.

jest smaczna oferta, sporo kasy bym zaoszczędził i dokupił co najwyżej już tylko jakieś dodatki, ale cena jak wyżej jest podejrzanie niska... za niska.

lotofag 
Optyczny

IMHO można tę kasę lepiej wydać niż na kolejnego GXa z kupką śmieci (no, Metz 48 jest w sumie w porządku, też takiego używam :mrgreen: )

Co do tych jaśniejszych obiektywów, to rozejrzyj się co gdzie ile kosztuje, żeby potem nie było rozczarowania...

sebastiankupski 
Nowy

Jasne. Niedługo wybieram się do Niemiec, tam też ceny porównam.
Lampę np kupiłem w Hamburgu za 50% ceny w Polsce...

Sunders 

lotofag napisał/a:
Co do tych jaśniejszych obiektywów, to rozejrzyj się co gdzie ile kosztuje, żeby potem nie było rozczarowania...

O to mi chodziło :idea:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Może mi już w ogóle odbija, ale teraz przyszło mi do głowy (czyt. wbito mi do głowy), że nie powinienem rezygnować z GX20, ale mankamenty, które mu zafundowałem po przeprowadzce nieźle by mnie wykosztowały, a serwis i tak pewnie by go nie chciał przyjąć... Może jednak zostać przy GX20 i trochę w niego zainwestować?
Myślałem też o kupnie GX20, jakkolwiek mogę być szalony, na allegro
Nie no, kupować obecnie ten korpus ponownie to jest zły pomysł, jeśli masz pieniądze na coś współczesnego o podobnej ergonomii, a znacznie lepszym obrazowaniu.

Odpowiedz do tematu