Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
KILKA PYTAŃ:
Autor Wiadomość
Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Wysłany: Pon 07 Sty, 2013   KILKA PYTAŃ:

Myślę, że bez sensu byłoby zakładanie kilku tematów w kilku działach, więc wrzucę wszystko w jeden.

FOTO LUDZI I PORTRETY
Ostatnio miałem okazję porobić kilka zdjęć ludziom. Fakt, że obiektyw, który mam nie powala, ale zdjęcia wyszły takie, jakie wyszły :arrow: :arrow: :arrow: KLIK
Czarno-białe są fotoszopowane :)

co do portretów to światło padało z jednej strony.
co do zdjęć nie portretowych, to światło było ze sceny - takie mocne lampy. Część była z czerwoną nakładką.

TŁO I ŚWIATŁO
Zdjęcia były robione na scenie. Tłem była kurtyna. Światło to zwykłe reflektory. Część z nich była z czerwoną nakładką.
Co byście doradzili w sprawie tła i światła? Bo tło nie jest takie złe. Ze światłem można się pobawić. Może się uda ściągnąć kilka reflektorów. Co zrobić z tymi czerwonymi nakładkami?

Canon 50 f1.8
Przeczytałem test obiektywu, komentarze i opinie. Wgłębiłem się dalej w internet i myślę, że obiektyw jest wart swojej ceny. Z resztą nic innego nie ma w tej cenie. Miałem okazję cyknąć nim kilka fotek. Co do pracy AF-u to mi to nie przeszkadza. Niektórym mydli na pełnej dziurze, a innym nie. Zależy to od tego danego egzemplarzu ?
Tutaj znalazłem gościa, co robi fotki C 350D + 50 f1.8 i uważam, że fotki są super.
:arrow: :arrow: :arrow: Jego deviantART

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pon 07 Sty, 2013   

Strzała, ja uważam, że 50/1.8 nie jest wart swojej ceny biorąc pod uwagę, że nikonowski odpowiednik jest niewiele droższy a sporo solidniejszy...

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Strzała napisał/a:
zdjęcia wyszły takie, jakie wyszły

No własnie :P

Strzała napisał/a:
Co byście doradzili w sprawie tła i światła?

Kup dwie lampy błyskowe i nimi dopalaj (oczywiście nie na body zapięte tylko ustawione w zależności od potrzeb). Najlepiej jakimś wyzwalaczem radiowym. Czerwone nakładki sobie daruj, chyba że do BW, bo w kolorze tylko będzie mega czerwona dominanta, która nic nie wnosi do obrazu.

Każda 50 to fajne szkło, a jeszcze lepsza jak masz 85 :mrgreen:

mozer napisał/a:
nikonowski odpowiednik jest niewiele droższy a sporo solidniejszy...

A jak go pod kanuna podepnie..?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

rafisko napisał/a:
A jak go pod kanuna podepnie..?

Mówię o wartości obiektywu w skali absolutnej, nie systemowej.

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Wysłany: Wto 08 Sty, 2013   

rafisko napisał/a:
Strzała napisał/a:
zdjęcia wyszły takie, jakie wyszły

No własnie :P

A co zrobić, by wyszły lepsze nastepnym razem :?: :)

Strzała napisał/a:
Kup dwie lampy błyskowe i nimi dopalaj

Gdybym miał $$ :zalamany:

rafisko napisał/a:

I znów $$ :P

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Strzała napisał/a:
rafisko napisał/a:

I znów $$ :P

Bez $$ o wiele lepiej nic nie zrobisz w takich warunkach oświetleniowych.
Najniższa inwestycja C50/1.8, wcale nie uważam, żeby nie był wart swoich pieniędzy, bo jest :!:
Jeśli potrzebujesz szerszego kadru, to będzie to bardziej kosztowne. Może najpierw sprawdź na jakich ogniskowych jesteś niezadowolony z obrazka.

Co do 85mm na cropie to wąsko, w plener będzie OK, ale pomieszczenia odpadają...

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

pioroon napisał/a:
Co do 85mm na cropie to wąsko, w plener będzie OK, ale pomieszczenia odpadają...

Nawet przy maksymalnym odsunięciu się od osoby, której się będzie robić zdjęcia ??
bo tam miejsca do wycofania się jest sporo

Usjwo 
Optyczny

Strzała napisał/a:
pioroon napisał/a:

Nawet przy maksymalnym odsunięciu się od osoby,

Jak sie maksymalnie osunisz to moze byc nawet za daleko :mrgreen: :wink:
Pojecie maksymalnie jest dosc nieprecyzyjne zeby odpowiedziec na pytanie

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

No miałem na myśli odsunięcie się takie, by postać była mniej więcej takiej wielkości jak na zdjęciach, które już zrobiłem ;)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Strzała napisał/a:
Nawet przy maksymalnym odsunięciu się od osoby, której się będzie robić zdjęcia ??
bo tam miejsca do wycofania się jest sporo

Jeżeli tak to OK, weź pod uwagę tylko to:
http://www.optyczne.pl/69...ogniskowej.html
i to
http://fotograficzno.pl/r...alna-ogniskowa/
a kiedyś chyba hijax wrzucał taki symulator, gdzie można było zobaczyć efekty użycia różnych ogniskowych do portretu ale nie mogę tego namierzyć ...

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Strzała napisał/a:
A co zrobić, by wyszły lepsze nastepnym razem

Domknąć lekko obiektyw-powinno być ostrzej
Lepiej świecić.

$$ to nie wszystko, bo można pożyczyć, pokombinować od kogoś niekoniecznie kupić i to najlepsze.
Pytasz co zrobić żeby było lepiej? Oświetlić:)
50 będzie ok na początek. Spróbuj, sprawdź i rób zdjęcia. Trening czyni mistrza :D

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Strzała napisał/a:
A co zrobić, by wyszły lepsze nastepnym razem
Lepsze wg. jakiego kryterium?

komor 
Moderator

pioroon napisał/a:
a kiedyś chyba hijax wrzucał taki symulator, gdzie można było zobaczyć efekty użycia różnych ogniskowych do portretu

http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pioroon napisał/a:
gdzie można było zobaczyć efekty użycia różnych ogniskowych do portretu ale nie mogę tego namierzyć ...
Komor namierzył ;)
Ważne by mieć świadomość, że celujemy w ten sam kadr, czyli zmieniamy odległość od fotografowanej osoby.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

hijax_pl napisał/a:
Komor namierzył ;)

O właśnie dokładnie tego mi brakowało ;)

hijax_pl napisał/a:
Ważne by mieć świadomość, że celujemy w ten sam kadr, czyli zmieniamy odległość od fotografowanej osoby.

A to w ramki, żeby sobie ktoś przypadkiem nie pomyślał, że dobry portret można tylko na 85mm zrobić.

Odpowiedz do tematu