Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 10 Sty, 2013
Na czym polega właśćiwie czyszczenie matrycy?
Autor Wiadomość
h205267@rppkn.c 
Bywalec

Wysłany: Wto 08 Sty, 2013   

Cytat:
Brud mógł być bardzo mały, dużo mniejszy niż to co widziałeś na ekraniku, więc mogłeś nie zauważyć patrząc na obiektyw

NIE. Bo przecierałem obiektyw i nic to nie pomogło a po czyszczeniu matrycy tak (wyłączyłem, włączyłem - wtedy automatycznie mi się czyści).[/code]

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Pozostaje jedynie cud boski.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Pomódlmy się do Matki Boskiej Matrycowej.

komor 
Moderator

Panowie, nie wystarczy wam już tych śmichów? Zamknąć czy skasować?

Problem zdaje się nadal niewyjaśniony, ale kolego h205267@rppkn.c, jak nie będziesz precyzyjniej wyrażał swoich myśli i w sposób uporządkowany przekazywał tematu, to się chyba nic nie wyjaśni.

Raideur 
Rozmowny

Najlepiej skasowac bo do dzialu Cyfrowe lustrzanki , to nie za bardzo sie to nadaje.

kozidron
[Usunięty]

Raideur napisał/a:
Najlepiej skasowac bo do dzialu Cyfrowe lustrzanki , to nie za bardzo sie to nadaje.

można też załozyć nową zakładkę foruma "cuda cyfrowe" tam mógłby trafić ten watek, tak jak i kilka innych, jak np. ten o tym że ziemia jest płaska, wątek o Orkach i duchach, cudowny wątek o panelach, no i oczywiście ten o tym "że kolory z nikona są złe", ten o urazonej dumie autora pewnej książki i wiele innych równie ciekawych ocierających się o strefę mroku :wink:

h205267@rppkn.c 
Bywalec

Wysłany: Czw 10 Sty, 2013   

komor napisał/a:
ale kolego h205267@rppkn.c, jak nie będziesz precyzyjniej wyrażał swoich myśli i w sposób uporządkowany przekazywał tematu, to się chyba nic nie wyjaśni.[/color]

Precyzyjniej? A nieprecyzyjnie się wyrażałem? Zrobiłem nawet obrazek na którym zaprezentowałem przykład.

Ten pasek w ogóle niewidoczny na tych przekrojach ejst.

muzyk 

mozer napisał/a:
Pomódlmy się do Matki Boskiej Matrycowej.

O trójfazowej, bezprzewodowej, od siedmiu boleści, ale o takiej jeszcze nie słyszałem :roll:
Trzeba zapisać w poczet.

No, czyszczenie matrycy to poważna sprawa.
Matryca się zatrząsie, pyłki sobie lecą i przyklejają się do lepu na pyłki, a jak się włącza i wyłącza aparat następuje ssssssslup i są pyłki z paska zlizywane przez specjalny układ trawiący paprochy.
Co jakiś czas, aparat tak elektronicznie stęknie, puści bąka - to oznaka, że matryca jest czysta i świeci się jak psu na wiosnę.
No bo, co by był to za układ, gdyby paprochów nie wydalał, a tylko matrycą trzepał? :roll:

Np. w Panasonicu jest bardziej bezwstydnie, bo matryca jest obnażona, ale o dziwo, matryca czystsza niż w canonie :roll:
Panas pewnie lepiej trzęsie... :idea:
h205267@rppkn.c napisał/a:
Miałem bród na lustrze, po czyszczeniu matrycy on zniknął.

Cuda na kiju. :lol:

Co ma brud na lustrze (w Canonie) do matrycy? :shock:

Przecież to sprawdza się w pierwszej kolejności.

Następny cud...
W pierwszej kolejności, to ustawia się Av, MF, f22-32, ustawia ręcznie spore rozmycie obrazu, celuje na bezchmurne niebo, bądź jasną powierzchnię, pstryka zdjęcie, ogląda dokładnie w powiększeniu w aparacie cały kadr i widzi czy matryca brudna, czy nie.
Druga rzecz to czystość TYLNEJ soczewki obiektywu, a dopiero na końcu - przedniej.

[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 03:36 ]
wyłączyłem, włączyłem - wtedy automatycznie mi się czyści

Kolejny cud... (załama).
Przy większych zabrudzeniach matrycę czyści się ręcznie. :!:

h205267@rppkn.c 
Bywalec

Cytat:
Matryca się zatrząsie, pyłki sobie lecą i przyklejają się do lepu na pyłki, a jak się włącza i wyłącza aparat następuje ssssssslup i są pyłki z paska zlizywane przez specjalny układ trawiący paprochy.
Co jakiś czas, aparat tak elektronicznie stęknie, puści bąka - to oznaka, że matryca jest czysta i świeci się jak psu na wiosnę.
No bo, co by był to za układ, gdyby paprochów nie wydalał, a tylko matrycą trzepał?

No dobrze, ale odnośnie tego WYDALANIA to jak to wygląda? Przecież nie ma dziurki jak w odkurzaczy, którędy by paprochy wyrzucało, prawda? Nie widzę nigdzie czegoś takiego. To powiedz mi którędy niby coś "wydmuchuje" te paprochy. Pierwsze słyszę.

Jaki znowu cud? A nie widzisz komunikatu "Następuje czyszczenie matrycy" przy wyłączaniu aparatu?

muzyk 

A nie widzisz komunikatu "Następuje czyszczenie matrycy" przy wyłączaniu aparatu?

Przeczytałeś drugą część mojego postu?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Myślę, że już tych żartów wystarczy

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi