Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale to nie paranoja Panie. Życie.
Najlepiej mało szplajsu, chyba, że się jest z grupą, wówczas nawet 70-200 nie straszny.
xamen [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Sty, 2013
To teraz mi zamieszaliście... Dziękuję za zwrócenie uwagi na brak szerokiego kąta w moim pomyśle. Tak się napaliłem na tego uniwersalnego 24-105, że przestałem trzeźwo myśleć
Co prawda będzie to oznaczało noszenie szkła, ale jeszcze się zastanowię, czy koniecznie muszę brać ze sobą 70-200; na ptaki nie planuję polować (choć 70 na cropie było dla mnie czasem za wąskie, jak miałem 24-70 :/ )
Więc alternatywą w podobnej cenie jest:
EOS 6D + 17-40 4.0 L USM + 50 1.4 USM - wady to mniejsza wygoda użytkowania, zaletą jest znacznie szerszy kąt
+ 70-200 2.8 L IS USM
Skoro już ktoś to poruszył, to jeszcze a propos plecaka - co polecacie?
Ja używam torby Lowepro Messenger i jestem bardzo zadowolony. Jednak chciałbym mieć torbę/plecak bardziej uniwersalny, do którego włożę dużo więcej niż aparat, będzie wygodny na tyle, że cały dzień po górach będzie można go nosić i zmieści się w zakresie wymiarowym jako bagaż podręczny na lotnisku
Znalazłem:
Lowepro Flipside 400 AW
Wydaje się sensowny. Opinie?
Czy może do innego działu mnie wyrzucicie?
6D i 17-40 da ci kadry jak 30D i 10-25. Ustaw 25mm na posiadanym sprzecie i zobacz czy Ci to wystarczy. Jezeli beda to tylko krajobrazy to pewnie wystarczy. potrzebowales do tej pory szerzej niz 17mm?
Ja uzywalem Lowepro (ale nie Flipside)i bylem bardzo zadowolony, bardzo wygodny na dluzsze wedrowki
dcs [Usunięty]
Bogdan mnie oświecił, że operatorzy to ciemna masa, która nie wie czy do danego zdjęcia potrzebne są ogniskowe do 40mm czy powyżej 70mm. Jak pokręci toto zoomem to się dowie, może przypadkiem trafi ciekawy kadr.
Żeby sfotografować coś używając obiektywów stałoogniskowych musi to poprzypinać wszystkie posiadane, bo przecież nie wiadomo który będzie pasował.
Najlepiej niech więc kupi "specjalnie uniwersalnego zooma na wycieczkę" i niech nie ogranicza się do zakresu 24-105.
Z dwoma korpusami i zoomami 17-40 i 70-200 /które w dwóch formatach dadzą potężny zakres ogniskowych 17-320mm/ to sobie nie poradzi.
muzyk, przesada. Bez zagrożeń przejechałem z zestawem z 3 obiektywami pół Peru. Za to w Afryce było nieciekawie już po wyjęciu kompaktu, więc takie środki ostrożności są mało warte tak naprawdę. Jedyne wyjście to w ogóle nie focić.
xamen [Usunięty]
Usjwo - tak, 24 to było wąsko, 17 już lepiej, ale czasem mi czegoś brakowało, a nie robiłem dotąd typowych plenerów, więc 17 na FF wydaje się rozsądne
mozer - mi nie tylko o bezpieczeństwo chodzi; 70-200 to ponad 1,5 kilograma, a przy wycieczce 2 tyg każde 100 g się liczy w samolocie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9