Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 09 Sty, 2013 30x80 , 25x100 czy 28x110 i jakiej firmy.
Witam chciałbym kupić jedną z lornetek 30x80 , 25x100 lub 28x110 , czy są jakkieś znaczne różnice pomiędzy Zhumell (najtańsza z 25x100) , Barska, Celestron , skymaster itd.
Czy może dołożyć trochę grosza i kupić Garett Gemini 28x110 , czy jest duża różnica pomiędzy 25x100 a 28x110 lub pomiędzy 30x80 a 28x110 w polu widzenia i jasności obrazu ?
Lornetka byłaby urzywana trochę do obserwacji nieba i samolotów ale głównie przyrody .
Rozmiar i ciężar to sprawa drugorzędna
Dwa pierwsze linki piekny sprzęt ale nie dla mnie bo lornetkę będę używał w ciągłym ruchu często rzucając na siedzenie auta ta 25x80 jest ok. ale wolałbym troche większe powiększenie .
Troche uściśle bo w pierwszym poście napisałem wszystko i nic.
Generalnie to obserwuję i robię zdjęcia i krótkie filmy zwierzętom i przyrodzie z dużej odległości urzywając teleskopu 6'' NexStar , ale żeby coś dojżeć to najpierw używam lornetki teraz mam taki tani Celestron 15x70 ale chciałbym coś o większym powiększeniu i tak pomyślałem 30x100 ale nie mogłem nic znależć , jest tylko 28x110 , więc może 30x80 i z tąd moje pytanie czy dużo strace na polu widzenia i jasnosci wybierając 30x80 zamiast 28x110 czy 25x100 ?
Cieżar i gabaryty to rzecz drugorzędna nie musi to być super stabilne do namierzania i tak używam solidnego monostatywu , choć 30x80 jest mniejsza i poręczniejsza
Cześć Jehu,
Do namierzania się świetnie nadaje 10x50. Mając słabą ale dużą lornetkę mogłeś ulec wrażeniu, że potrzebne ci większe powiększenie, gdy tak naprawdę wystarczy lepsza optyka, nawet Nikon EX.
Moim zdaniem monopod nie pomoże na żadną z wymienionych przez Ciebie, a zwłaszcza 100mm. Na statyw ja bym wziął Garretta 22x85, ostrzy z mniejszej odległości lub Steiner Observer 25x80 (no może się nada na monopod) za pole widzenia i małą masę, który bliskich obiektów (do 50m) nie wyostrzy. Do ręki to góra 60mm i 1,5kg.
28x110 to marzenie ale na porządny statyw do delektowania się widokami.
Wysłany: Czw 10 Sty, 2013
Zhumella raczej odradzam. Fajny jest Garett, WO (22x70), Vixen (20x lub 30x80), TS-y. Pole to ważny parametr - możesz sobie sprawdzić w specyfikacji technicznej. Skymaster 25x też może ucieszyć ale wiele zależy od naszych oczekiwań.
WO bardzo drogie i bardzo ciężkie jak na taką średnicę. Vixen 30x80 fajny ale ma sporo aberracji i nieostrości na brzegach. Ja po obejrzeniu się definitywnie wyleczyłem.
Poczytałem troche opinie o tych niskobudrzetowych 25x100 i ta Zhumell jest ogólnie chwalona z pewnymi wyjątkami gdzie przysłano nową rozkolimowaną ( łatwe do usunięcia)
więc ją wczoraj zakupiłem , jak się nie sprawdzi to posłuży do innych celów a ja zainwestuję w mniejszą z lepszą optyką , mój problem polega na tym że nie ma w pobliżu żadnego sklepu z dużym wyborem porządnych lornetek gdzie można by je ,, pomacać '' dziękuje wszystkim za pomoc.
Wysłany: Sob 12 Sty, 2013
Przede wszystkim czy produkt jest zgodny z opisem. Lornetki są pełne kompromisów zwłaszcza te nie z pierwszej ligi więc takie rzeczy jak nieostrość brzegowa, pociemnienie brzegowe zwyczajnie, dystorsja są typowe. Zwróć uwagę czy obraz jest dla ciebie satysfakcjonujący - głównie rozdzielczość (ostrość) obrazu w centrum pola, ewentualnie aberracja i geometria. Obrazy nie mogą się rozdwajać bo sprzęt jest rozkolimowany.
Pierwsze wrazenia ,lornetka zgogna z opisem , obraz ostry , wyrazny , kolimacja bdb. (widzę jeden obraz ) o pociemnieniu i nieostrości brzegowej napiszę jutro bo zaczęło się robić ciemno a ja totalny amator jestem , dla mnie bomba szczególnie za tą cenę , fajna twarda walizka w komplecie.
Chciałem załączyć fotke ale coś nie wchodzi chociaż bardzo małych rozmiarów jest .
Zwykle obserwuję przyrodę zwierzęta góry z dużej odległości , możesz napisać na co konkretnie ,,rzucić okiem'' jeżeli chodzi o gwiazdy , to napiszę ze szczegółami w miarę możliwości ?
Od dwóch dni niebo jest zachmurzone jak się rozjasni wszystko opiszę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9