Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na wstępie witam wszystkich użytkowników forum.Jestem amatorem w dziedzinie fotografii.Do tej pory użytkowałem imitację cyfrówki,tj.Kodak Easyshare c140.
Na początku,gdy wcześniej użytkowałem sporadycznie aparatów kliszowych,myślałem że zakupując to "coś" będę szczęśliwym posiadaczem cyfrówki.Niestety...
Mam trójkę dzieci,najstarszy chodzi do szkoły,córka do przedszkola,więc częste występy w szkole,uroczystości itp. łączyły się z tym że jak szedłem z tym kodakiem do szkoły zrobić dziecku fotki na przedstawieniu to po wyjściu praktykowałem "łaciną stosowaną" w stronę tego złomu.No ale czego oczekiwać po aparaciku za ok.250zł (na ówczesne czasy)...
Razem z żoną stwierdziliśmy że musimy zainwestować w coś,co posłuży nam przez minimum kilka lat.Aparat będzie służył do fotografii wewnątrz budynków (szkoła + w domu + jakaś sporadyczna komunia itp. itd.),do tego fotki na wakacje.Nie będzie wykorzystywany profesjonalnie aczkolwiek chciałbym robić też troszkę ambitniejsze zdjęcia niż jakieś zwykłe fotki i chciałbym głębiej wsiąknąć w fotografowanie,nadal amatorsko.Na wakacje śmigamy do rodziny na wioskę na Podlasie,gdzie jest dużo dzikiej zwierzyny i fajnie byłoby "strzelić" jakieś fajne zdjęcia,tym bardziej że interesujemy się przyrodą.
W związku z tym że sprzęt będzie kosztował >1000zł chciałbym,aby nam się również podobał,stąd wybór padł na tzw.megazoomy.
Ostatnio przysiadłem się dosyć solidnie do lektury testów i opinii różnych cyfrówek.Brałem pod uwagę jakość zdjęć,optykę itp.Nagrywanie filmów było drugorzędną sprawą.
Kieruję się z prośbą do Was o pomoc w wyborze spośród kilku modeli,które zostały na placu boju:
Nikon Coolpix P 510
Panasonic Lumix FZ48
Canon PowerShot SX40HS
Wcześniej brałem pod uwagę aparat Fuji,Olympusa SP-820,ale odpadły w przedbiegach,nie wiem czy słusznie.
Ostatnie pytanie:czy różnica w jakości zdjęć i parametrów między Nikonem p510 a Nikonem L810 jest duża?Czy zwykły amator bardzo odczuje różnice?Czy warto dopłacać kilkaset zł do tego pierwszego?
Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.
Robert86, megazoom się nie nadaje do takich zastosowań jak szkoła, przedszkole, dom. We wnętrzach ciemny obiektyw + mała matryca (w dodatku przeładowana pikselami) = nieostre zdjęcia i duże szumy. Nie jest jasne, że po wydaniu sporej sumy pieniędzy dostaniesz coś lepszego niż masz do tej pory. Tymi zoomami i tak we wnętrzach będziesz (ewentualnie) mógł robić zdjęcia tylko na najkrótszej ogniskowej, bo nawet jak mają F2.8 na początku, to bardzo szybko ciemnieją. Więc nici z przybliżenia dziecka w trakcie występów w jakiejś większej grupie. W zasadzie najlepsza byłaby lustrzanka (duża matryca) i stosunkowo jasny obiektyw. Rozumiem jednak, że szukasz czegoś kompaktowego. Moim zdaniem lepsze by było coś z tych modeli
Np. Canon g15, Panasonic LX7, Olympus albo Sony RX100.
Dziękuję za podpowiedź.Przyznam się,że mam teraz niezły mętlik.Co do modeli,które podałaś nie mieszczą się w naszym budżecie,nie wspominając nawet o lustrzance.
Nie określałem wcześniej sumy,jaką planujemy wydać na aparat: MAX. 1300zł (niestety,nie możemy więcej wydać,i tak bbaaarrrdzzzzooo długo zbieraliśmy i mieliśmy z tego powodu dużo wyrzeczeń).Canona PowerShot SX40HS można kupić już za 1250zł.
W oko wpadł mi jeszcze jeden model: Samsung EX1.
Dodam tylko,że sprzęt nie będzie wykorzystywany tylko w pomieszczeniach,na przyszłe lata planujemy wypady do Puszczy Białowieskiej i nie tylko więc myślę,że duży zoom będzie zaletą.
[ Dodano: Sob 12 Sty, 2013 21:32 ]
Chyba jestem jednym z nielicznych przypadków,w których im więcej człowiek czyta,tym jest głupszy....Poczytałem kilka testów,znalazłem jakieś alternatywy pasujące do kryteriów finansowych (niestety jeden z głównych wyznaczników) i tak proszę o ostatnią poradę przed zakupem i pomoc w ostatecznym wyborze,ponieważ chcemy i musimy zakupić sprzęcik w jak najbliższym czasie.
1.Zainteresował mnie Samsung EX1 oraz Panasonic Lumix DMC-TZ30.Co prawda,nie wyglądają jak aparat,który nam się marzy,chociaż wiem że wygląd w tym przypadku to .......Są troche tańsze niż Canon a więc pytanie czy warto dopłacić?Wiem że inny segment i właściwości....
PS.Przepraszam osoby,które denerwują moje posty ale proszę o odpowiedź(jestem 100% amatorem,mam nadzieje że z czasem to się zmieni ). Jeśli przekroczyłem limit zażenowania proszę moderatora o usunięcie mojego posta.
We wnętrzach ciemny obiektyw + mała matryca (w dodatku przeładowana pikselami) = nieostre zdjęcia i duże szumy.
Dlatego właśnie najlepszym wg mnie rozwiazaniem dylematu byłby jednak megazoom (ze względu na animals photography) uzupełniony o średniej klasy i mocy (liczba przewodnia rzedu 35-50) ZEWNĘTRZNĄ LAMPĘ BŁYSKOWĄ. Przy tak szerokich wymaganiach - od zdjęć imprez w pomieszczeniach po wycieczki i zwierzaki - nie ma co się łudzić, ze znajdzie się ten-jeden-jedyny-wszystkomający aparat. Takie rzeczy tylko w Erze
Ale żeby to było możliwe, to megazoom musi być wyposażony w stopkę ("sanki") do podłączenia zewnetrznej lampy, i ta cecha eliminuje sporą część kompaktów z pola zainteresowania...
W zasadzie na placu boju pozostają jedynie: Canon (np SX30 IS, SX40 HS), Fuji (SL240, SL300) i Panasonic (FZ150, FZ200), nie licząc, rzecz jasna, Leici.
Na 90% jestem zdecydowany na Canona SX40HS.Muszę tylko poszukać dobrej promocji,wczoraj z ciekawości podjechałem do jednego z dużych elektromarketów a tu cena 1499zł.W pewnej internetowej porównywarce ofert można "wyrwać za ok.250zł taniej.
Pozostałe 10% pozostawiam na "oględziny" w sklepie Panasonica TZ30.Jest kilka stówek tańszy,ma duży zoom,w testach uzyskał bardzo dobre oceny.
Na oględziny tego drugiego,tj.Panasonica będę jechał jutro.Wczoraj,tam gdzie byłem nie było go niestety.Kurcze ten EX1 strasznie chodzi mi po głowie,ciągle nie mogę go sobie odpuścić...Karta pamięci zawsze jest w "pogotowiu",siedzi w starej cyfrówce,a cyfrówka jest często przy mnie bo mam takie trochę może dziecięce hobby,tzn. czasem jak trafię to fotografuje akcje straży pożarnej,potem podsyłam je administratorowi strony www pewnej OSP a mieszkam w rejonie,gdzie OSP ma zawsze sporo roboty.
Boje się go oglądać bo pewnie jak go zobaczę to pudełko z nim w środku wyląduje od razu w sklepowym koszyku jedyne co mnie "boli" w Samsungu to zoom.Martwię się tylko,że w sklepowych warunkach nie ogarne nic,po prostu zbytnio się na tym nie znam.
Jaka jest różnica Panasem tz30 a EX1?prócz zoomu oczywiście?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9