Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Sty, 2013 Przesiadka z kompaktu na lustrzankę
Witam serdecznie.
Potrzebuję Waszej rady w wyborze lustrzanki. Jak napisałem w temacie jestem amatorem tak w wiedzy i umiejętnościach jak i posiadanego sprzętu fotograficznego. Na liczniku mam kilkadziesiąt tysięcy zdjęć z czego może ze 100 jestem zadowolony. Używałem wyłącznie tanich kompaktów. W tej chwili "zajeżdżam" Fuji Finepix F650. Być może nadal używałbym kompaktów gdyby nie fakt, że fotografować lubię, a zdjęcia z kompaktu przestały mnie zadowalać.
Brakuje mi szybkości, jakości, szerokiego kąta i możliwości zrobienia zdjecia z małą głębią ostrości jaką mają lustrzanki.
Mój budżet to niestety max. 1500zł. Wiem, że to niewiele ale cóż... Nie chcę się pakować w kredyty. Najchętniej kupiłbym coś używanego z dwoma obiektywami i akcesoriami ponieważ przez długi czas raczej nie będę miał możliwości inwestować w kolejne "graty".
Zestawu potrzebuję do fotografii głównie wycieczkowych ( pejzaże, budynki ), wyjątkowo ruchliwego dziecka, trochę makro i okazyjnie imprez rodzinnych.
Nie mam preferencji co do marki i systemu. Tak jak pisałem kupiony aparat ma być na dłuższy czas i raczej nie zamierzam go rozbudowywać także nie kieruję się ceną i dostępnością akcesoriów. Ma on zapewnić mi lepszą jakość zdjęć niż kompakt.
Nauka fotografowania i trudności w obsłudze nie są dla mnie przeszkodą. Mam dużo chęci i zapału. Robię zdjęcia od lat i będę robił dalej także rady w stylu "kup najtańszy jaki znajdziesz, popstrykaj i zobacz czy cię wciągnie" raczej nie są dla mnie.
Potrzeba Ci:
obiektywu portretowego - najtańszy nowy to Canon 50 1.8 II
makro- tutaj niestety masz za mały budżet, bo dobry obiektyw makro kosztuje tyle, że prawie zżera to Twój budżet, albo przekracza (jeśli już, to warto Tamrona 60 f2 - a ja tradycyjnie polecam Tokinę 100 2.8 )
obiektywu z szerokim kątem - czyli najlepiej standardowego zooma 18- ... - ale nie 18-250 czy 270.
To wówczas lepiej lepszy kompakt
Pierwszy przykład... no cóż, Olki 4/3 nie są szczególnie jakieś wybitne, zwłaszcza w zakresie dynamiki i szumów (przeczytaj test tego aparatu tutaj - a najlepiej zacznij od podsumowania w tym teście).
Drugi przykład - może sama puszka nie jest zła, ale niepotrzebny Ci zestaw, gdzie dublują się ogniskowe: 18-55 i 17-85
Może lepiej 450D (choć uprzedzam, że też dynamiką nie grzeszy - to ważny parametr w kontrastowych scenach)? Albo jakiś 20/30D z jednym plastikowym standardowym "zoomem" 18-55 IS na początek?
Trzeci przykład: aparat podobny do e620, tylko, że rok starszy.
Zestaw 3 obejmuje dwa ciemne obiektywy z AF i jeden dość jasny i optycznie bdb (pod warunkiem, że się trafi na taki egzemplarz...) manualny Helios (kopia Zeiss'a Biotar 58 f2).
Nad Nikonem nie myślałeś używanym, albo Pentaxem plus standardowy zoom (nie lubię polecać, bo światło 3.5-5.6 to ciemnica, ale budżet...)
i jakiś manualny, albo m42 albo pentax - w Pentaxie masz potwierdzenie ostrości i ... stabilizację matrycy jak w tych Olkach.
Tyle, że Pentax raczej mniej szumi i ma lepszą dynamikę, nawet w tych starszych modelach (owszem, może nie taką jak dziś... ale jednak lepszą od Olków).
Ostatnio zmieniony przez muzyk Nie 13 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Z tych trzech aukcji to chyba bym kupił Olka 620. Pstryki makro masz nie najgorsze, ale do tego akurat kompakty są najlepsze i do tego warto go zostawić, cokolwiek tam masz. Może przemyśl zakup innego Canona, zamiast 400D, rozważ 30D albo 40D. Docenisz to lepsze body, a obiektywy też się da kupi, najpierw ciemne potem coś jasnego i szybszego. Z 18-55 i 70-300 może się udać kupić. Za podobne pieniądze powinno ci się udać kupić Nikona D80 z podobną szklarnią, Sony A350 i Pentaxa K-m.
(z racji tego gdzie mieszkam sugerowałem się tym co można kupić u nas do 300 funtów)
Z wartych zainteresowania - uwzględniając budżet + / - 1500 zł - takie małe zestawienie:
Pentax k10D albo jego klon Samsung GX 10 - potwierdzenie ostrości, stabilizacja, górny wyświetlacz, dwa kółka (zmieniasz czas i przysłonę bez odrywania oka od wizjera)
Pentax K 01 (brzydal ) - to nie lustrzanka, ale bezlusterkowiec z matrycą od K5... czyli wypas.
Masz stabilizację, potwierdzenie ostrości ze szkłami manualnymi, nie masz wizjera.
Używany pewnie można kupić za ok 1000 zł (ciężko o używkę jednak na polskim rynku - musiałbyś na ebay.com lub de popatrzeć), do tego jakiś manualny m42 - nawet te Helios do portretów + adapter m42/K i standardowy zoom 18-55 - cóż... j.w. ciemny, ale te 18-55 od Pentaxa mają spośród tego typu obiektywów ze światłem 3.5-5.6 najlepszą optykę.
Canon 450D + 18-55 IS II
Canon 20/30D plus ten sam obiektyw - jeśli wyhaczyłbyś 40D ... tym lepiej.
Nikon d5000 ewentualnie z 18-... (najlepiej 18-105 VR) ale to chyba poza budżetem.
Przekraczając nieco budżet, pomyśl o nowych aparatach:
Pentax Kr + 18-55
Nikon d3200 + 18-55 VR
ewentualnie... Canon 1100 + 18-55 IS, albo skoro lubisz portrety, ten Canon plus tylko 50 1.8II. Wada: nie masz w ogóle szerokiego kąta.
zorba77 [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Sty, 2013
Faktycznie Pentaxa nie brałem pod uwagę, a testy k10d są pozytywne i jest w zasięgu mojego portfela. Przykładowa oferta:
http://allegro.pl/pentax-...2929369292.html
Do tego np: cosina 19-35 do krajobrazów ( i tu prośba o opinię ) i jakiś niedrogi stały (np. Helios z przejściówką).
Dużo dobrego czytałem też o Canonie 40d ale niestety wystarczyłoby tylko na samo body. To samo z Pentaxem K-01.
Jeżeli chodzi o 30d są do dostania za ok. 800zł. Obiektyw 18-55 to jakieś 200zł czyli zostaje 500 na dodatkowe szkło.
Jeżeli mielibyście wybierać pomiędzy k10d lub 30d to co waszym zdaniem lepiej trafi w moje potrzeby?
A może przy tym budżecie lepiej zainteresować się jakimś zaawansowanym kompaktem czy hybrydą?
Jeśli nie musisz tego kupić "dziś" to może udać ci się upolować 40D w przedziale 1000-1100zł bo za 1200 to już bez łaski.
Moja metoda na eBay kiedy muszę mieć potwierdzenie zakupu a nie chcę przepłacać. Dogaduję się na płatność za grosze + cały koszt przełożony na koszt wysyłki. W ten sposób ktoś nie płaci prowizji na eBay i może o 9% zmniejszyć koszt. 2/3 ludzi się na to godzi w UK. Zagaduj tych którzy mają cenę kup teraz, oni za darmo mogą zmienić te ceny.
Potrzeba Ci:
obiektywu portretowego - najtańszy nowy to Canon 50 1.8 II
BZDURA!
50 to standardowe szkło a nie portretowe.
Portretowe to 100mm na małym obrazku, czyli 150 na cropie ;]
Można go używać do portretu ale robinie z niego portretówki to przegięcie.
zorba77 polecam wybrać się do sklepu i obejrzeć co mają. Zobaczysz co Ci się podoba i wtedy się rozejrzyj za konkretnym modelem.
Słaba lustrzanka ze słabym szkłem kitowym da równie słaby obraz co kompakt.
Wysłany: Nie 13 Sty, 2013 Re: Przesiadka z kompaktu na lustrzankę
zorba77 napisał/a:
Mój budżet to niestety max. 1500zł. (...)
Nie mam preferencji co do marki i systemu. Tak jak pisałem kupiony aparat ma być na dłuższy czas i raczej nie zamierzam go rozbudowywać także nie kieruję się ceną i dostępnością akcesoriów. Ma on zapewnić mi lepszą jakość zdjęć niż kompakt.
Canon 1100D + 18-55 http://www.ceneo.pl/13340886 z czasem można dokupić taniego plasticzaka 50/1.8 do portretów/zabawy z GO
Nikon D3100 + 18-55 http://www.ceneo.pl/14215467 z czasem można dokupić np. 35/1.8G czy 50/1.8 (droższy niż w C, ale widać dlaczego)
Wiem, że to co wymieniano powyżej to "wyższa półka" itp. ale w tym wypadku nie wiem czy nie lepiej postawić na nowy sprzęt z gwarancją, tyle że entry-level
[ Dodano: Nie 13 Sty, 2013 12:02 ]
rafisko napisał/a:
BZDURA!
A co powiesz na "klasyczną" 85kę? Albo 77mm u Pentaksa?
Nie wiem skąd ten podział, że potret to akurat 100mm... Jakieś ludowe mądrości z netu?
Co do popularności 50tek na APS-C, to IMHO rzeczywiście bierze się to głównie z jasności i ceny (modele z f/1.8), ale nie ma co biadolić, że to nie portretówka itp. itd.
Faktycznie Pentaxa nie brałem pod uwagę, a testy k10d są pozytywne i jest w zasięgu mojego portfela. Przykładowa oferta:
http://allegro.pl/pentax-...2929369292.html
Do tego np: cosina 19-35 do krajobrazów ( i tu prośba o opinię )
Po co? Masz w zestawie 18-55. Nie ma sensu kupować dodatkowo Cosiny.
rafisko napisał/a:
BZDURA!
Bzdura, na cropie to klasyczna szeroka portretówka - zwłaszcza na cropie Canona. Na cropie 1.5 to odpowiednik kultowych pełnoklatkowych portretówek jak 75 Leiki, czy 77 Pentaksa. Standardowe szkło na cropie, to coś z zakresu 28-35mm.
zorba77 [Usunięty]
Chyba jednak pójdę w kierunku canona 30d/40d.
Przy 40d starczyłoby niestety tylko na 18-55mm, natomiast 30d mógłbym dozbroić w lepsze szkła i w takiej wersji będę miał lepszy zestaw od razu. Myślę, że lepszy niż nowy 1100d w kicie. Chociaż z drugiej strony body 40d kusi...
Co do Nexa czy Pena aparaty fajne ale słaba dostępność obiektywów i ich cena.
A na ile obiektywów do C czy N Cię stać, nawet z drugiej ręki?
Warto sprawdzić, żeby później nie było rozczarowania, że tylko "plasticzaki" są w zasięgu, ale nawet nie wszystkie...
zorba77 [Usunięty]
lotofag może i faktycznie zbyt pochopna opinia. Muszę więcej poczytać o tych aparatach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9