Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No to teraz mam namieszane
Poprzeglądam jeszcze raz testy, ceny i sample proponowanych modeli.
Powiedzcie, który z systemów da mi największy skok w jakości zdjęć przy kitowych obiektywach?
Nie biorąc pod uwagę obsługi, ergonomii i cen akcesoriów.
Nie wiem skąd ten podział, że potret to akurat 100mm... Jakieś ludowe mądrości z netu?
Kwestia zniekształceń na twarzy-50 robi beczkę a z tego co mi wiadomo crop to 75 mm wycięte właśnie ze środka 50mm ;]
jaad75 napisał/a:
Na cropie 1.5 to odpowiednik kultowych pełnoklatkowych portretówek jak 75 Leiki, czy 77 Pentaksa
Co Ty pleciesz..?
Przecież 50 mm na cropie to nadal 50 tylko okrojona z brzegów kadru, które widać na ff.
75 czy 77 lub 85 mm to zupełnie inne konstrukcje od STANDARDOWEGO obiektywu jakim jest 50mm
W zasadzie standardem powinno być 43mm, bo tyle ma przekątna małego obrazka.
A w wielu starych japońskich konstrukcjach standard to 55mm. Nawet u Nikona i Kanona ;]
zorba77 napisał/a:
Co do Nexa czy Pena aparaty fajne ale słaba dostępność obiektywów i ich cena.
Cena body nexa 5 to koszt ok 700-1000 zł (w tej wyższej granicy często z 16mm).
Nie wiem jak pen.
Do nexa przy użyciu przejściówek podepniesz wszystko cokolwiek chcesz. Naprawdę wybór szkieł manualnych jest ogromny i ceny są rozsądne/atrakcyjne.
Canony d30/d40 to już leciwe konstrukcje. Chociaż nadal w pełni funkcjonalne i użyteczne. Ale z kitem to nie wyciągniesz z nich pazurów...
A ceny szkieł systemowych przyprawiają o zawrót głowy, bo porządna 50 1.4 to koszt ~1000, makro to coś ~600-900 zł a UWA jeszcze więcej.
Kwestia zniekształceń na twarzy-50 robi beczkę a z tego co mi wiadomo crop to 75 mm wycięte właśnie ze środka 50mm ;]
Nie 50mm, tylko odległość, z której robisz zdjęcie. Przy węższym kącie widzenia (a taki daje 50mm na cropie) odległość przy tym samym kadrze jest większa (stąd ekwiwalenty ogniskowych).
Ja bym obstawiał że lewy z 50mm - bo jest mocniej doświetlony lampą i cienie też szersze czyli lampa bliżej była... no i prawy subiektywnie "szczuplejszy" mi się wydaje
rafisko, jak jesteś taki mądry i widzisz beczkowanie, to powiedz który obrazek jest z 50mm, a który za 150mm
ObrazekObrazek
Fotki z ręki wycięte i przeklejone żeby nie wyciągnąć nic ze zdjęcia.
Zrób twarz a nie jakiegoś dziwaka i zmieść ją w kadrze to Ci powiem.
Wycinek kadru mi nic nie daje i można tym sposobem myślenia rybie oko nazywać obiektywem portretowym.
Zniekształcenia są przez perspektywę a nie ogniskową...
rafisko napisał/a:
75 czy 77 lub 85 mm to zupełnie inne konstrukcje od STANDARDOWEGO obiektywu jakim jest 50mm
A co konstrukcja ma do rzeczy?
rafisko napisał/a:
W zasadzie standardem powinno być 43mm, bo tyle ma przekątna małego obrazka.
To tylko jedna z koncepcji... Zwyciężyła ekonomia - dlatego utarło się, że "snadardowe" to jest 55mm. Na tej samoej zasadzie dziś powinno się mówić, że standardowe to są 18-55
rafisko napisał/a:
Do nexa przy użyciu przejściówek podepniesz wszystko cokolwiek chcesz.
rafisko, nie rozumiesz co tam jest pokazane - zmienia się odległość przy tym samym kadrze. To zmiana odległości powoduje inną perspektywę, a nie zmiana ogniskowej. Ta sama ogniskowa da na różnych wielkościach klatki różne kąty widzenia, więc przy utrzymywaniu tego samego kadru (czyli zmianie odległości) inną perspektywę.
rafisko napisał/a:
Wycinek kadru mi nic nie daje i można tym sposobem myślenia rybie oko nazywać obiektywem portretowym.
Rybie oko nie ma odwzorowania rektilinearnego, ale ogólnie, to co dla jednych wymiarów klatek będzie UWA np. 24mm dla 645, będzie dawało portretowy kąt widzenia dla kompaktu (np. Pentaksa Q).
rafisko, portretowa to jest odległość, powiedzmy ok 1,5 -2m. Bo taka odległość jest naturalna dla nas, bo tak obserwujemy inne osoby. Można też powiedzieć, że ta odległość to 5m - bo w takiej odległości widzimy osoby na ulicy.
To jaką ogniskową dobierasz zależy od tego co chcesz na zdjęciu pokazać: twarz samą czy też osobę na ulicy. Wynika z tego, że dla tej samej odległości używając szkieł 50 i 200mm uzyskasz to samo odwzorowanie, ale inne pole widzenia.
Zniekształcenia są przez perspektywę a nie ogniskową...
A portret to się robi z 30 cm...
I najlepiej 50, wg Ciebie.
hijax_pl napisał/a:
To tylko jedna z koncepcji... Zwyciężyła ekonomia - dlatego utarło się, że "snadardowe" to jest 55mm. Na tej samoej zasadzie dziś powinno się mówić, że standardowe to są 18-55
Jedna z wielu (wiodąca) i ma swoje uzasadnienie. A że ekonomiczne to inna sprawa.
18-55 niestety jest dziś standardem ale wyposażenia a nie standardowym szkłem.
hijax_pl napisał/a:
Tak jak i do PENa...
Mam nexa i dlatego o nim piszę
jaad75 napisał/a:
nie rozumiesz co tam jest pokazane - zmienia się odległość przy tym samym kadrze. To zmiana odległości powoduje inną perspektywę, a nie zmiana ogniskowej
I teraz weź swoje 50mm i zrób portret wypełniając kadr głową i potem 150 i też wypełnij kadr głową i obejrzyj ;]
Ja wiem co tam pokazują i jaki wpływ ma ogniskowa i odległość na perspektywę.
Dla mnie nadal 50 jest standardem a portretówką 85, 100 czy 135mm
Tak poza konkursem: ciekawe ilu z was robi swoje portrety 50, bo ja robię 85 i 135.
A portret to się robi z 30 cm...
I najlepiej 50, wg Ciebie.
Standardowo portrety robi się nie bliżej niż z 1.5m, a to jakiej ogniskowej się do tego używa zależy od rozmiaru matrycy/klatki aparatu którym ten portret wykonujemy.
rafisko napisał/a:
I teraz weź swoje 50mm i zrób portret wypełniając kadr głową i potem 150 i też wypełnij kadr głową i obejrzyj ;]
Wypełniając kadr głową otrzymamy taką perspektywę jak z 75-82mm na pełnej klatce. 85-tka też raczej nie jest traktowana jako typowa headshotówka, choć wielu standardowo robiło nią takie zdjęcia również na FF.
rafisko napisał/a:
Dla mnie nadal 50 jest standardem a portretówką 85, 100 czy 135mm
Jeśli używasz FF to wszystko się zgadza.
rafisko napisał/a:
Tak poza konkursem: ciekawe ilu z was robi swoje portrety 50, bo ja robię 85 i 135.
Ja robię często zarówno 31, jak i 43, 50 czy 77. Bardzo nie leży mi za to np. 100mm - jest dla mnie dużo za długie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10