Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesiadka z kompaktu na lustrzankę
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 13 Sty, 2013   

rafisko napisał/a:
I teraz weź swoje 50mm i zrób portret wypełniając kadr głową i potem 150 i też wypełnij kadr głową i obejrzyj ;]
Jeśli ktoś chce to i na 24mm zrobi portret. Tak jak pisał Hijax_pl kwestia tego co się chce uchwycić. Ja praktycznie nigdy nie robię zdjęć samej głowy, więc spokojnie używam 50mm jako portretówki przy aps-c Canona.

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

rafisko, kiedyś muzyk wrzucał link to świetnych portretów z 24mm. Nie mogę tego teraz namierzyć (ale pewnie muzyk lub komor od ręki ciachną jak to bywa :razz: ). Myślę, że chciałbyś mieć takie w portfolio, ja bym chciał :)
Co do meritum to hijax_pl wyczerpał jasno temat.

Przede wszystkim napisz o jaki portret Ci chodzi (+ z jakiej odległości), wtedy w tym jednym przypadku być może się nie mylisz i ta ogniskowa jest najlepsza.

lotofag 
Optyczny

rafisko napisał/a:

Tak poza konkursem: ciekawe ilu z was robi swoje portrety 50, bo ja robię 85

85? No jakim prawem, toż to nie portret przecież! Portret jest od 100! :mrgreen: :lol:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

rafisko napisał/a:
A portret to się robi z 30 cm...
I najlepiej 50, wg Ciebie.
Napisałem już.
rafisko napisał/a:
18-55 niestety jest dziś standardem ale wyposażenia a nie standardowym szkłem.
tak jak i 50 kiedyś była.. :roll:
rafisko napisał/a:
Ja wiem co tam pokazują i jaki wpływ ma ogniskowa i odległość na perspektywę.
Jaki ma wpływ ogniskowa?
rafisko napisał/a:
Tak poza konkursem: ciekawe ilu z was robi swoje portrety 50, bo ja robię 85 i 135.
Ja na FF lubię 35mm oraz 200mm... 50kę zakładam na FF bardzo rzadko. Natomiast na APS-C 50kę często stosuję i właśnie do "portretu".

zorba77
[Usunięty]

Rafisko a jak w Nexie z szybkością robienia zdjęć w porównaniu do lustrzanki ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

rafisko napisał/a:
A portret to się robi z 30 cm...
Rozumiem już. W takim razie powiem tylko tyle: portret to nie jest tylko i wyłącznie headshot.

Portret to przedstawienie człowieka na zdjęciu. A headshot to po prostu plan zdjęciowy, który może być ogólny, pełny, amerykański, bliski itd... Także portretem będzie zdjęcie kowala w kuźni, fotka legitymacyjna, czy też pokazanie emocji aktora pokazując połowę jego twarzy.

I w tym momencie wyczerpałem już totalnie temat.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Nie dyskutuję dalej, bo nie przekonamy się wzajemnie, a racja jest jak d.upa i każdy ma swoją.
Moja teoria nie wyklucza robienia zdjęć 50mm i ostatnio też robiłem 24mm.
Tak fotografuję ff i 6x6, mam też aps-c.
Naprawdę nie jestem w stanie przekrzyczeć wszystkich i niech wam będzie, macie rację.
Wolę fotografować jednak ;]

EOT

zorba77 napisał/a:
Rafisko a jak w Nexie z szybkością robienia zdjęć w porównaniu do lustrzanki ?

Ja mam najzwyklejszy nex3, już nie sprzedają, bo jest zdaje się już c3. Mam do niego 16mm i 18-55 i oba szkła są szybkie. Mają silnik, zoom ma stabilizację dodatkowo.
Szybkość serii to chyba 4-5 klatek/s. Mało która lustrzanka tyle wyciąga, jak już to jakieś semi-pro.
Jakość obrazka jest niezła.

Nex to aparat mojej żony, ale też go używam. Drażni mnie w nim mały uchwyt, kiepska klawiszologia i szybkie pożeranie baterii. Jestem przyzwyczajony do patrzenia w wizjer i trzymania olbrzymiego kloca w ręce, który dodatkowo ma wszystkie funkcje 'pod palcem'.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

rafisko, nie dyskutujemy o racji, ale o teorii. A dokładniej o perspektywie. O perspektywie w fotografii. Tu nie ma niejasności czy dwuznaczności o ile się rozumie czym owa perspektywa jest.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Tu nie ma niejasności czy dwuznaczności o ile się rozumie czym owa perspektywa jest.
No właśnie, o ile... :razz:

komor 
Moderator

rafisko napisał/a:
Tak poza konkursem: ciekawe ilu z was robi swoje portrety 50, bo ja robię 85 i 135.

Ja mam APS-C i do portretów używam 30, 50 i 85. :) Mam też 100 mm ale do portretu przestałem prawie używać, od kiedy mam jasne krótsze ogniskowe, bo setkę mam makro i połowa fotografowanych „pacjentów” zmywa mi głowę, że za dużo zmarszczek widać. Nawet faceci to zauważają… ;)

zorba77
[Usunięty]

Wy tu prowadzicie OT o szkłach do portretu, a ja tym czasem zacząłem brać pod uwagę bezlusterkowca. Szybkość niby większa niż w tańszych lustrzankach, a jednym z moich priorytetów jest też fotografia ruchliwego dziecka. Na plus też mniejsze gabaryty. Cenowo w zasięgu. Z pewnością jakość zdjęć też będzie lepsza niż w moim kompakcie.
No sam już nie wiem...

rafisko 
Rozmowny
ignorant

zorba77 skocz do sklepu-weź w rękę i zobaczysz o co chodzi.

Tak najlepiej zrobić. Zanim wybierzesz się po konkretny model, poczytaj, pooglądaj zdjęcia i zdecyduj. Rynek daje wszystko czego chcesz i czego pragniesz. Bez problemu wybierzesz coś dla siebie :wink:

lotofag 
Optyczny

Nikt za Ciebie nie wybierze niestety ;)

Rozważ wszystkie za i przeciw i podejmij decyzję. Zwróć uwagę na ergonomię, mimo wszystko na dostępne szkła i ich ceny, aspekty "okołowizjerowe" (tanie DSLR to dość słaby wizjer optyczny, tanie SLT to dość słaby wizjer elektroniczny, tanie bezlusterkowce to brak wizjera, tanie stare puchy z nieco wyższej półki to lepsze wizjery optyczne) które są dość ważne/kontrowersyjne dla różnego typu fotografujących (od uwielbienia po nienawiść), itp.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nawet 10kl/s nie zastąpi szybkiego i celnego AF.

Wojmistrz 
Obserwator

zorba77, oczywiście. Kompakty z wymienną optyką to ciekawy kierunek i na pewno tańsza alternatywa. Do zastosowań typowo amatorskich jak znalazł. Ja pomimo "arsenału" lustrzanek, posiadam (co widać w mojej stopce) "staruszka" Olympusa E-PL1 z 14-42 (eq 28-84mm) i śmiga jak dziki. Osobiście polecam standard mikro cztery trzecie bo jednak i Panasonic i Olympus robią do tego szkła więc wybór jest coraz większy, a i obrazek jest niezgorsza w porównaniu z APS-C i konkurencji. Ja za swojego kilka miesięcy temu dałem 120 funtów czyli około 600zl. Fakt, że coraz bardziej brakuje mi wizjera, a dokupienie to przesadny koszt, ale posiadając zapasowe baterie jakoś to jest. Zawsze można do tego dokupić jakieś szkło np 45-200 (eq 90-400mm), albo zastąpić zestawowy na 14-150(28-300mm) i jest git. Ma to tylko jeden wielki minus (jak dla mnie). Korpusik jest malutki niczym standardowy kompakt. To nie jest ten chwyt jeśli przyzwyczaisz się do lustrzanki, a jak jeszcze dołożysz grip... przed świętami miałem w rękach Lumixa GH3, to nadal nie to.

Odpowiedz do tematu