Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Sty, 2013 Kompresja zdjęcia paszportowego
Ostatnio wykonałem rodzince zdjęcia do darmowego przejazdu komunikacja miejską. Zdjęcia w PS skompresowałem do wymiaru 4,5 na 3,5 i przeniosłem na nowa warstwę 10x15 1205x1795. Niby wszystko ok, jednak po wydrukowaniu zarówno moja jak i żonki twarz zmieniła lekko kształt na bardziej okrągły (pogrubiona), z czego oboje nie jesteśmy zadowoleni. Gdzie popełniłem błąd, na przyszłość chciałbym to poprawić? Szukałem na necie, jednak wszędzie piszą: konwertować pod wymiar 4,5 na 3,5, co też uczyniłem
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 13 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Arkowal, zdjęć nie "kompresuje" się do wymiaru, tylko do rozmiaru w KB/MB zwanego czasami wagą pliku. Do rozmiaru się skaluje, względnie kadruje - jakie "czary" i po cholerę Ty robisz, tego z Twojego opisu nie mogę wywnioskować. Generalnie, wystarczy wykadrować ramką o danym wymiarze i dpi - zeskaluje się w jednym kroku i bez zniekształceń.
Dokładnie tak zrobilem,może żle opisałem.Wykadrowałem ramkę pod wymiar 4,5x3,5 ustawiłem 300dpi przeniosłem 6 fotek na nową warstwę,jednak po wydrukowaniu twarze spuchły dlatego się dziwie
Wstaw to zdjęcie wypełnione dowolnym kolorem tzn. wstaw ten szablon 15*10. Źle dobrałeś rozmiar powinno być 1795 x 1197 a dokładniej to Ci nie napiszę, bo musisz znać dokładny rozmiar papieru w labie i stąd rozciągnięcie twarzy. Po drugie jak robisz szablon, to rób go w poziomie.
Hmm a może tak się zdażyć,że papier w labie który powinien byc 10x15 będzie np 3mm szerszy?Wydawalo mi sie,że 1795x1205 to typowy rozmiar 10x15.Nie mam już szablonu do wstawienia.
Jak paul80 napisał,nie wazne jaki format,zastanawiam się tylko skąd takie okrągłe twarze jak po lekkich sterydach skoro wąskiej postury jestem
Ja to jeszcze przebolałem,alę żonka załamana
W Ps jak zmniejszam rozmiar jest taka opcja jak resolution w zależności jaki ustawie zmienią się pixele zarówno w wysokości jak i w szerokości jednak document size 4,5x3,5 pozostaje bez zmian.Jesli dobrze pamiętam resolution miałem ustawione na 300 pixels/inch co w wyżej w pixels dimensions wyszło 413x531 pixels
Tak do końca nie rozumiem co kombinujesz. Masz zdjęcie - ustaw sobie kadrowanie 3,5x4,5 i wytnij tak by było ładnie (lub wg wytycznych ministerstwa). Stwórz nowy dokument o wielkości 10x15cm i 300dpi (powinno wyjść 1182x1772 px). Na ten dokument wkopiuj zdjęcie, zmultiplikuj i rozłóż 4 na dokumencie. Tak przygotowany plik po prostu nagrywasz i puszczasz do labu lub na drukarkę.
W Ligtroomie to raptem dwa kliknięcia (jak się ma preset przygotowany, a takich na necie bez liku)...
Na formacie 1205x1795 o wymiarach 3,5x4,5 wchodzi 6 zdięć paszportowych.Wszystko banalnie proste,ale coś skopałem W przyszlym roku będę robil nowe więc zobacze,chyba,że kiedyś przy okazji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11