Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panas jest młodszy, ma więcej pikseli ale mniejszą fizycznie matrycę, gorszą światłosiłę, do tego jest megazoomem (x20), kręci filmy full HD i jest dwukrotnie lżejszy.
Do tego co napisałeś w 1 poście, z tych dwóch wybrał bym prawdopodobnie Panasonica bo:
pewnie nie interesują ciebie większe odbitki niż 10x15 i oglądasz fotki na 1920x1080. Do tego oba są aż nad to, niestety do fotografowania w ciemnicy nie nadaje się tak na prawdę żaden. Nie łudź się, nie ma dobrych tanich kompaktów które robią świetne zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu. Tobie jako amatorowi, przyda się filmowanie w lepszej jakości oraz wakacyjnie lub spacerowo długi zoom. Do moich potrzeb, a są one mocno odmienne od Twoich, myślał bym na EX1 lub innym aparatem z matrycą nie mniejszą niż 1/1.7 i gorącą stopką - najchętniej Canona G1 X.
Nie oczekuje nie wiadomo jakich zdjęć,zdaję sobie sprawę że to aparat za ok. 1000 a nie za >2500zł.I tak fotki będą o niebo lepsze niż te,które wykonuje mój obecny pseudo aparat.
Wojmistrz dzięki za odpowiedź,wybór padł na Panasonica.Mam nadzieję że już jutro lub max.do końca tygodnia zakupię go i będę mógł pochwalić się wrażeniami.
Gdzie najlepiej kupić aparat?Czy jest jakieś ryzyko zakupu poprzez sklepy internetowe?Wstępnie myślałem aby osobiście udać się do Fotojokera,w przypadku MM i innych elektro marketów mam mieszane uczucia,chyba że Euro RTV.
Czy jest jakieś ryzyko zakupu poprzez sklepy internetowe?
Jeśli mają dużą ilość pozytywnych komentarzy na portalach na których są obecne, to ryzyko jest podobne jak w sklepach stacjonarnych.
Poczytaj sobie tutaj: http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=18
Robert86 napisał/a:
Wstępnie myślałem aby osobiście udać się do Fotojokera,w przypadku MM i innych elektro marketów mam mieszane uczucia,chyba że Euro RTV.
IMO zanim kupisz koniecznie udaj się osobiście do dowolnego sklepu posiadającego te aparaty, choćby po to żeby się im przyjrzeć. Super by było, gdyby udało Ci się namówić obsługę do ich uruchomienia w celu przetestowania, czy sprawdzenia - na taką okoliczność pożądane jest posiadanie ze sobą własnej karty pamięci.Testowe fotki warto przejrzeć przed podjęciem ostatecznej decyzji na komputerze.
Jeśli będzie to w jednym sklepie, staraj się sfotografować tę samą rzecz. Coś zarówno blisko z i bez lampy i coś daleko, np jakiś sprzęt w roku sklepu. Czasem w takich miejscach jest słabe oświetlenie to dużo ci pokaże potem po zachowaniu aparatu.
Dzisiaj niestety nie pojadę bo mam oddział szpitalny w domu...grypa w domu szaleje.
Ale i szwagra w międzyczasie namówiłem na kupno aparatu.Kwota ta sama(ok.1000zł),zwykły kompakt ale z dużym zoomem.Zaproponowałem mu właśnie TZ30 ale stwierdził,że ma złe doświadczenia z Panasonikiem i chce coś innego.Poczytałem testy na optyczne.pl i zaproponowałem mu Canona PowerShot SX260 HS.Myślę,że to będzie też dobry wybór.W teście nieznacznie przegrał z Panasonikiem.
Więc SX40HS przypominający wyglądem lustrzankę,to po prostu napakowany kompaktowy 260HS z kilkoma bajerami np.obrotowym wyświetlaczem,wizjerem,większym zoomem itp.?
Dobra mój błąd. Przeczytałem za szybko i skleiły mi się w myśli modele na sx260hs i sx240hs.
Jeśli chodzi o SX40HS i SX260HS to mają prawdopodobnie tę samą matrycę i większość elektroniki. Na pewno różnią się budową, czyli wygodą obsługi i optyką. Jeśli nie poszukujesz aparatu do kieszeni i może mieć swoją torbę, to wolał bym SX40HS, bo GPS mi nie potrzebny, 3" wyświetlacz z miłą chęcią zamienił bym na obrotowe 2.7", no i oczywiście masywny megazoom posiada elektroniczny ale zawsze to wizjer
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Pon 14 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Więc moje wcześniejsze pytanie jest nadal aktualne
[ Dodano: Sro 16 Sty, 2013 21:10 ]
Dzięki wszystkim za odpowiedzi w moim temacie.
Jak to w życiu bywa wypadł nam niekontrolowany duży wydatek i niestety nie obyło się bez małych cięć budżetu przeznaczonego na kupno aparatu,przez co nie mogłem zakupić Panasonica tz30 za ok.1000zł ale wyszukałem cyfrówkę Canon PowerShot SX220 HS.Może nie ma idealnych parametrów,mimo braku gps-a,który jest mi całkowicie zbędny,sprawuje się lepiej niż wyższy i droższy SX230 HS więc zadzwoniłem dziś na infolinie EURO RTV i zarezerwowałem go(dobrze,że mają taką możliwość),jutro jadę po odbiór.Mam nadzieję,że będzie się dobrze sprawował.Cena chyba atrakcyjna,w promocji 599zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10