Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fuji FinePix S6500 fd - fotografowanie akwarium + normalne
Autor Wiadomość
kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 15 Sty, 2013   

No to już wiemy, że całą kwotę chcesz przeznaczyć na aparat :-)
Zamiast 410 brałbym ten : http://allegro.pl/olympus...2931303775.html
Ma lepszy grip i co ważne przy rybkach- posiada stabilizację obrazu, dzięki której bez problemu zrobisz zdjęcia krótszym obiektywem z czasami nawet 1/10 sek. (piszę o foceniu z ręki)

Reklama

egzepoznan 
Nowy

To ja znalazłem takie coś :
http://allegro.pl/olympus...2942204871.html

http://allegro.pl/aparat-...2934332960.html

ten drugi ma mały przebieg że się tak wyrażę ale kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o obiektywy :D

a i jeszcze jedno pytanko niektóre z tych aparatów mają dwie karty pamięci ?? o co z tym chodzi ?:D

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

To ile chcesz wydać na sprzęt a ile na sam aparat?
W Polsce widzę ciężko kupić coś sensownego za małe pieniądze, bo nadal jest większy popyt niż na zachodzie europy.
Dla mnie to by było interesujące: http://allegro.pl/canon-3...2932757419.html, http://allegro.pl/pentax-...2916971076.html
Na allegro jest kupa śmieci sprzedawana jako sprawne a wszystkie te tanie aukcje zaczynające się już od 300-400zł mają jakieś uszkodzenia. Cóż inny standard.
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Wto 15 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

egzepoznan 
Nowy

Wojmistrz kwota do wydania do 1000 zł ale chciałbym wiadomo wydać jak najmniej ale nie chcę byle czego kupować dlatego zdaję się na Waszą opinię a na przykład co do tego Canona co podałeś potrzebuję po za statywem ? :D

kojut 
Entuzjasta

To ja bym zrobił tak: aparat canon z linku Wojmistrza+ lampa Yongnuo YN-460+ zestaw rf nadajnik i odbiornik (jakaś tania chińszczyzna- yongnuo na przykład)+ najtańszy statyw z regulacją wys. do min. 1,5m. W tysiącu powinieneś się zmieścić.
Lampę łączysz z odbiornikiem i ustawiasz na statywie przed akwarium tak aby doświetlała z góry, nadajnik na aparat a aparat w łapy i cykasz zdjęcia rybkom.
Gdybyś chciał zdjęcie całego zbiornika to pamiętaj aby nie używać lampy, gdyż błysk odbije się od szyby.

Wojmistrz 
Obserwator

Różnica w cenie jak z chin kupisz na eBay YN-460, a YN-560 jest niewielka, więc lepiej mocniejszą nawet na przyszłość. Pod Canony i Nikony proponuję nadajniko-odbiornik yn603 też z chin :) lub bardziej niezawodną rzecz do tego co chcesz robić, a mianowicie długi kabel do podłączenia lampy i poszukać znajomego w UK, który będzie niedługo jechał do Polski, żeby ci aparat kupił np. Canona, albo szukaj na brytyjskim rynku/eBay. Za Canona 300D, jakim sam jeszcze czasem fotografuję (od około 6 lat) i chociaż ma teraz 10 lat to śmiało go polecam. Z obiektywem 18-55 można już dostać nawet poniżej 90 funtów czyli 400zł. Za kompletnego Olka E-PL1 z 14-42 zapłaciłem w zeszłym roku 120 funtów. Tu są okazje na nabycie niezjechanego sprzętu za grosze bo rynek jest nasycony i zarobki inne i ludzie kupują nowe.

egzepoznan 
Nowy

Wojmistrz co do znajomego w UK to dopiero tam pojechał nie wiem kiedy wpadnie na odwiedziny :( a co do tego Canona 350D czy ten sprzęt mi wystarczy na początek czy muszę do niego wziąść dodatkowy obiektyw do makro ?:)

Wojmistrz 
Obserwator

Znaczy ja się nie upieram przy Canonie :) Mi chodzi o to, że w UK można "za grosze" kupić kilkuletnią lustrzankę, która może mieć przebieg nawet poniżej 10000 zdjęć, tak samo jak nastoletnie auta z przebiegiem kilkuset km :mrgreen: Takich sprzętów jest sporo i jest w czym wybierać. Dla przykładu zobacz ten komis, to mój ulubiony i często tam się posiłkuję sprzętem bo mają swoje sklepy w każdym mieście i dziesiątki sprzętów których nie ma na stronie, można sobie pójść jak do zwykłego sklepu, oglądnąć, pomacać i przetestować. Do tego daje na aparaty 12 miesięcy gwarancji. Równie dobrze może będziesz ty kogoś odwiedzać w UK :) Co do obiektywu makro. No było by lepiej robić to obiektywem makro :)

egzepoznan 
Nowy

Panowie na ta chwilę i tak wiem , że nic nie wiem :)

Wojmistrz 
Obserwator

egzepoznan, nie dziwię ci się, to twoje ciężko zarobione pieniądze.

egzepoznan 
Nowy

Wysłany: Sro 16 Sty, 2013   

to fakt Wojmistrz , ale aparatu nadal nie mam i nie wiem co wybrać na początek chciałbym sam aparat + statyw :)

Wojmistrz 
Obserwator

Tak, statyw to podstawa, niezależnie czy to kompakt czy wielka ciężka lustrzanka. Do tego zastosowania i tak nie możesz kupić byle statywu, tylko w miarę normalny i wysoki. Ten co zaproponowałem powinien być OK.
Kiedy wybierałeś ewentualnie aparaty wybierałeś z kilkoma obiektywami, pytanie tylko po co?
Mam trochę inną sytuację niż ty, bo mam kilka obiektywów w tym dość sensowny makro (Sigma 150mm f/2.8) i przeanalizowałem ten rodzaj fotografii i myślę, że powinieneś jednak kupić kompakt. Zaawansowany, niekoniecznie megazoom, ale kompakt z dobrym makro i podłączeniem zewnętrznej lampy błyskowej.
Możesz wyjaśnić dlaczego akurat skupiałeś się na s6500? To była jakaś okazja do kupienia czy chciałeś coś a'la lustrzanka?

egzepoznan 
Nowy

Wojmistrz co do s6500 czytałem opinie o nim i tyle , ogólnie posiadam tego Canona is120 i cienko wychodzą fotki w makro , a co do Twojej wypowiedzi to co byś polecił jeżeli chodzi o kompakty ?:)

Wojmistrz 
Obserwator

Ja nie znam takiego modelu Canona więc nie mogę nic powiedzieć o jego obrazie. Co to jest Canon IS120? Możesz dać jakąś fotkę tego aparatu?

egzepoznan 
Nowy

http://www.canon.pl/For_H...rShot_SX120_IS/

Odpowiedz do tematu