Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałabym kupić nowy aparat ale niestety nie wiem co wybrać. Mamy już Fuji S6500 ale nie znoszę tego aparatu bo na automacie prześwietla zdjęcia a przy kiepskim oświetleniu mój telefon robi lepsze zdjęcia. Chciałabym coś małego co można wrzucić do torebki. Chciałabym żeby robił ładne, wyraźne zdjęcia w różnych warunkach, również nocą bez konieczności ustawień ręcznie. Fotografuję głównie dziecko i jakieś widoczki na wakacjach.
Na co zwracać uwagę przy wyborze? Czy stabilizacja obrazu jest ważna?
Podoba mi się Panasonic, Sony, Nikon. Co wybrać, pomoże ktoś?
Wysłany: Pon 14 Sty, 2013 Re: Mały aparat do 1000 zł
blatka napisał/a:
Na co zwracać uwagę przy wyborze?
Tylko ty wiesz czego ci potrzeba, czy wygody, czy jakości, czy wielokrotności zooma itd. Ty nam to powiedz. Każdy chce super zdjęcia, to żadna podpowiedź
blatka napisał/a:
Czy stabilizacja obrazu jest ważna?
Ważna? Hymm... nie, ale się czasem przydaje.
blatka napisał/a:
Podoba mi się Panasonic, Sony, Nikon.
Koleżanko, oni robią setki aparatów. Napisz które modele ci się podobają, określ co byś w nim chciała, a my postaramy się wyłuszczyć ci ich wady i zalety. OK?
I napisz nam ile chcesz na to wydać.
blatka [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Sty, 2013
Zależy mi na tym, żeby ten aparat na automacie robił dobrej jakości zdjęcia i w dzień i w nocy. Chciałabym móc wyjąć z torebki i pstryknąć zdjęcie bez bawienia się w dodatkowe ustawienia. Tak jak pisałam robię zdjęcia głównie dziecku więc obiekt jest bardzo ruchliwy:-)
Jakość zdjęć jest dla mnie bardzo ważna choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że lustrzanka to nie będzie. Wygląd aparatu ma mniejsze znaczenie. 1000 zł to max kwota jaką chce wydać, oczywiście im będzie tańszy tym lepiej bo chcę jeszcze kupić drugi aparat dziecku. Pół nocy spędziłam przeglądając różne testy w necie i dalej nic nie wiem bo czasem telefon ma lepsze parametry a zdjęcia robi gorsze...
Co do konkretnych modeli to jeszcze poprzeglądam i napiszę.
Za to mam upatrzone dla córeczki dwa modele i będę bardzo wdzięczna za podpowiedź, który będzie lepszy Panasonic Lumix Fs10 czy samsung L301?
Bo za jakość w największej mierze biorą odpowiedzialność trzy główne czynniki. Pierwszy najważniejszy to oczywiście operator, ale pomijając go zostaje jakość matrycy i optyka. W miarę dobre kompakty to te, z matrycami 1/1.7" i większymi - czy coś wielkości paznokcia. Jak w jakimś sprzęcie jest kilkanaście megapikseli, a matryca jest wielkości łebka od zapałki lub mniejsza, to sama rozumiesz, że to tak nie działa. Dlatego właśnie ludzie poszukują aparatów z dużymi matrycami.
Tu masz ich porównanie. Technicznie wybrał by L310W.
Radzę szukać aparatów 1 matrycą 1/1.7" lub większą i jasnym obiektywem najlepiej f/1.4 ale do 1000zł może być ciężko.
blatka [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Sty, 2013
Dziękuję za pomoc, ja wybrałabym tego Lumixa... Głównym kryterium wyboru aparatu był różowy kolor obudowy:-) Miałam jej kupić taki:
http://allegro.pl/aparat-...2928514686.html
ale pomyślałam, że może lepiej zwykły ale "dorosły" aparat niż taką zabawkę.
Poprzeglądam dziś znowu te telefony dla siebie i może coś znajdę sensownego. Wtedy podam wybrane modele i mam nadzieję, że doradzisz mi ostatecznie co kupić:-)
Córeczka ma 3 lata i narazie robi zdjęcia naszym Fuji:-) Dziwię się, że potrafi go w rączkach utrzymać... Sama się nauczyła i radzi sobie całkiem nieźle. Marzy o własnym aparacie i jak dostanie taki wściekle różowy to myślę, że będzie przeszczęśliwa! Takich typowo dziecinnych trochę się obawiam, że zaraz się rozlecą.
blatka, jest najgorszy do robienia zdjęć dla dorosłego. Jest najlepszy przy dziecku bo nie posiada wyciągającego się obiektywu. Wyobraź sobie jak z tych 60-70cm upada na obiektyw
blatka [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Sty, 2013
Racja, o tym nie pomyślałam!
Próbuję teraz wybrać coś dla siebie i patrzę na wielkość matrycy, jasność obiektywu, ilość pikseli ale jakoś mi to nie idzie. Możesz mi powiedzieć na podstawie tych dwóch poprzednich aparatów dlaczego wybrałeś Samsunga? Matrycę ma mniejszą a pikseli więcej, reszta podobnie.
Ponieważ?
A'propos, tego Samsunga się już nie kupi z tego co widzę
blatka [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Sty, 2013
Akurat mam upatrzonego używanego Samsunga, podobno w bdb stanie no i jest różowy Zobaczę do jakiej kwoty dojdzie licytacja, jak będzie tani to może zaryzykuję a jak nie to kupię Małej nowego Nikona.
Dla siebie cały czas szukam...
Wojmistrz mógłbyś mi wytłumaczyć jak blondynce dlaczego wybrałeś Samsunga a nie Panasonica? Co w tych parametrach jest na plus? Miałabym jakiś punkt odniesienia do szukania aparatu dla siebie.
Ten Sony mi się podoba z wyglądu co do reszty to nie mam pojęcia...
Ponieważ moim zdaniem jest.. lepszy od nich? Większy zakres zoomu, nowsza generalnie konstrukcja, lepsza matryca - całkiem spoko fotki, filmowanie FullHD, panoramy, zdjęcia HDR... A dodatkowo mniejszy i lżejszy.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sro 16 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11