Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 08 Cze, 2008
k20d vs alpha 700 + pytanko o obiektyw
Autor Wiadomość
Canoe 
Początkujący

Wysłany: Pią 06 Cze, 2008   k20d vs alpha 700 + pytanko o obiektyw

Serdecznie witam i pozdrawiam wszystkich uzytkownikow forum.
Chcialbym prosic Was o rade. Zamierzam sobie wlasnie kupic lustrzanke cyfrowa (bedzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa), poprzednio uzywalem eosa 3000 n oraz s9600.
Po przeprowadzeniu szerszego rozpoznania moj wybor zaweza sie do nastepujacych modeli:
pentax k10d, pentax k20d, sony alpha 700, eos 40d.

Glownie fotografuje przyrode (ptaki, ssaki, makro). Ktory z tych aparatow najbardziej sie do tego wg Was nadaje?
Myslalem o Pentaxie, ale zastanawiam sie, czy problemem nie bedzie zbyt wolny autofokus (w lesie, pod drzewami nie jest zbyt jasno).

Budzet wynosi okolo 7-8 tysiecy (z tym, ze polowa z tego bedzie w ratach 0 %), a jakies 3-4 tysiecy gotowka.

Obiektyw "ptasi" kupie w usa (kumpela mi przywiezie), najprawdopodobniej bedzie to sigma 50-500, ewentualnie w polsce sigma 150-500.
Co myslicie o tym drugim obiektywie (na forach jakos malo bylo o nim). Jaki inny obiektyw moglibyscie mi polecic do robienia zdjec ptakom w granicach do 3 tysiace zlotych (plus minus 300zl).

Jesli kupilbym sony, to wowczas chcialbym jeszcze jakis uniwersalny obiektyw z lekko szerokim katem - moj wybor padl na sigma 17-70.

Natomiast jesli wezme pentaxa, to wezme go z dwoma kitami (18-55 i 50-200) - i tutaj bonus w postaci wiekszego, podrecznego zoomu. Moze dokupilbym sobie jeszcze tamrona 90 do makro.

Jesli natomiast wezme eosa, to wtedy skonczy sie juz tylko na 100-400 L i to bedzie wlasciwie jedyny obiektyw jaki bede posiadal przez pare lub parenascie miesiecy.

Bardzo prosze o pomoc, chcialbym ta kasa solidnie zainwestowac.

Serdecznie pozdrawiam, Canoe

Reklama

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Wysłany: Pią 06 Cze, 2008   

Canoe,
1 - nie kupuj pentaxa
2 - kup najlepsze szklo i slabsza puszke na poczatek

Canoe 
Początkujący

A ktora wtedy z puszek bys radzil?
Eosy 400 w ogole mi w lapach nie leza.
Najbardziej pasuja mi alpha 700 albo eos 40d. Pentaxy ciut mniej.

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Canoe, - na puszkach innych marek nie znam sie tak dobrze, ale czytajac troszke wypowiedzi to ja wybierajac nowy system zastanowil bym sie nad czyms zupelnie innym:
czyli nikonem
kupuje D80 (chyba jest jeszce dostepny) i najlepsze szklo dlugie na jakie mnie stac

Daimon 
Rozmowny

Do przyrody to poczciwy Canon 40d jest jak znalazł. Sam robię sporo takich zdjęć( miniatury niektórych z nich są w tej chwil na górze strony forum, reszta w galerii optycznych), mam Nikona i Canona i oba nadają się do tego celu. Tylko d80 w porównaniu do 40d szuuumii jak las, a chyba nie o to chodzi. Mnie to trochę denerwowało, szczególnie przy długich czasach naświetlania widać różnicę, choć nie tylko wtedy. Dokupiłem więc Canona a Nikona nadal używam. :smile:

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Daimon, bez przesady z tymi szumami - na odbitkach do 800 ASA nei bedzie tego widac
D80 - jako aparat posredni - zeby kupic jak najlepsze szklo - docelowo D300
Nie wiem ale jak dla mnei to co oferuje canon w kwestii wizjera to jest dyskwalifikacja - lubie widziec co fotografuje

palindrom 
Optyczny
inaczej

Canoe,
k10d może być trudno kupić, resztki są w większości wyprzedane.
Gdybym miał wybierać pomiędzy Sony a Canonem, postawiłbym na 40d. W prawdzie nie jest tak uszczelniony jak alfa ale lepiej wyglądają (z mojego punktu widzenia) zdjęcia. Poza tym można poczytać, że AF i szybkość 40d są chwalone a to się może przydać gdy przyjdzie łapać uciekającą przyrodę :mrgreen:
K20D przegrywa chyba tylko szybkostrzelnością ale obawiam się, że na tym Ci zależy, nieprawdaż?
Ja jestem z niego zadowolony ale jeszcze nie testowałem go na obiektywach dłuższych niż 135mm (za to robiłem makro z pierścieniami i jestem pod wrażeniem).

Chyba pozostanie Ci tylko czytać, czytać, oglądać zdjęcia i jeszcze raz macać te aparaty :mrgreen:

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Canoe, - acha gdyby jednak przyszlo ci do glowy kupic K20D - to do neigo dobralbym DA 300mm f4
tu masz jpgi :
http://www.pbase.com/fafniak/da_300mm_f40
foty z ptakami sa dla pokazania co "potrafi" glupie ustawienie fine przy wyostrzaniu w aparacie - tego nalezy sie wystrzegac.
obok masz fote z tej 300tki na pelnej klatce - (film zeskanowany)
http://www.pbase.com/fafniak/image/96975848

Canoe 
Początkujący

Dzieki:-).
Tak w ogole to fajna galeria masz Fafniak.

Tak, zalezy mi na szybkosci autofokusa, nie chcialbym zeby sie gubil jak bedzie troche ciemniej (wiadomo jak jest w lesie, niby jasno, ale tak naprawde wcale nie az tak) i na uszczelnieniach. Czesto podchodze zwierzyne, a w trakcie takiego czolgania sie w trawach masa syfu wlazi w rozne zakamarki aparatu.

Kurcze, mowie, mam wahanko, canon jest fajny, ale te jego uszczelnienia mi sie niezbyt podobaja. Soniacz nie jest az taki zly, ale tez sporo kosztuje w porownaniu do canona. Z drugiej strony, wkurza mnie polityka C w stylu, albo obiektyw IS albo F2.8 w jako tako rozsandej cenie, o stabilizacji matrycy tez mozna pomarzyc.

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Canoe, pamietaj ze gubienei sie AF w takich "normalnych" warunkach to nie jest juz problem - bardziej bym sie zastanawial na ile korpus ma dobre AF-C tu pentax jest chyba gorszy :???: choc swaj droga to moja znajomosc focenia zwierzakow jest bardzo slaba wiec moja opinia nie jest miarodajna.
Natomiast czlowiek z naszego forum pentaxa Cobretti - przesiadl sie na d300 - to oczyms swiadczy... :roll:

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 20:12 ]
Canoe napisał/a:
- dzieki

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Canoe napisał/a:
Dzieki:-).

Tak, zalezy mi na szybkosci autofokusa, nie chcialbym zeby sie gubil jak bedzie troche ciemniej (wiadomo jak jest w lesie, niby jasno, ale tak naprawde wcale nie az tak) i na uszczelnieniach. Czesto podchodze zwierzyne, a w trakcie takiego czolgania sie w trawach masa syfu wlazi w rozne zakamarki aparatu.

Kurcze, mowie, mam wahanko, canon jest fajny, ale te jego uszczelnienia mi sie niezbyt podobaja. Soniacz nie jest az taki zly, ale tez sporo kosztuje w porownaniu do canona. Z drugiej strony, wkurza mnie polityka C w stylu, albo obiektyw IS albo F2.8 w jako tako rozsandej cenie, o stabilizacji matrycy tez mozna pomarzyc.

Wszystkie te korpusy sa bardzo dobre i jako korpusy podobnie spełnia Twoje oczekiwania. Jeśli chodzi o Sony to pamietaj tylko, że dzisiaj praktycznie nie masz firmowego szkła na ptaki w rozsądej cenie (bo mozliwości zakupu 300/2.8 +TCx2 bardzo Ci co prawda zyczę, ale o nią nie podejrzewam...), jeżeli więc z jakichkolwiek powodów te Twoje Sigmy przestaną Ci odpowiadać to zostaje tylko ... Sigma 100-300 +TCx1,4. Jeśli chcesz Sony z Sigma to tez jest do zdecydowania - ponoc 50-500 optycznie lepsza, ale z drugiej strony 150-500 będzie HSM więc może troche choc szybsza i cichsza...

Canoe 
Początkujący

Dzieki za wszystkie wypowiedzi. Na 90 % biore tego eosa 40d i ta 100-400 L. Chociaz ws obiektywu, co myslicie tym zoomie? Moze jakas stalka? Zaznaczam, ze chce focic ptaki, ssaki i wydaje mi sie, ze czasem trzeba bedzie zjechac ogniskowa w dol (czasem naprawde cos mi baardzo blisko podchodzi). Nie mam doswiadczenia z fotografowaniem na cropach i ogniskowych rzedu >400 mm. Moglibyscie cos poradzic i tutaj?

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 22:14 ]
Aha. Jeszcze co mi sie nasunelo, to chcialby Was zapytac jak ma sie stabilizacja matrycy w soniaczu i w pentaxie do stabilizacji w obiektywach canona. Bo ten 100-400 ma stabilizacje, ale chyba 1szej generacji. Na tele z lepszymi is mnie nie stac (chyba, ze sie przeniose do szpitala w holandii).
Ktora jest bardziej wydajna? Czy ma ona duze znaczenie podczas robienia zdjec?

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Canoe napisał/a:
Aha. Jeszcze co mi sie nasunelo, to chcialby Was zapytac jak ma sie stabilizacja matrycy w soniaczu i w pentaxie do stabilizacji w obiektywach canona
- zaraz pojawi sie jakis wyznawca testow optycznych i powie ze w pentaxie stabilizacja pozwala zejsc jakies 1EV - co jest wierutna bzdura - spokojnie 2-3 EV schodzisz w sytuacjach gdzie masz jakies podparcie dla lokcia itp. mozesz zejsc wiecej...
Co do sony - nie wiem
to co w obiektywach jest zamontowane - zwykle trzyma sie tego co producent podaje (podobno)

krewzszafy 
Rozmowny

Canoe napisał/a:
Budzet wynosi okolo 7-8 tysiecy

to może olympus e3 i zuiko 50-200/2.8-3.5 swd? uszczelniony, af podobno błyskawica, wizjer dosyć duży i taki zestaw w cenie poniżej 8tyś.

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 23:22 ]
a i stabilizacja wg testów najlepsza spośród dostępnych w korpusie w korpusie

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Sob 07 Cze, 2008   

fafniak napisał/a:
Daimon, bez przesady z tymi szumami - na odbitkach do 800 ASA nei bedzie tego widac
D80 - jako aparat posredni - zeby kupic jak najlepsze szklo - docelowo D300
Nie wiem ale jak dla mnei to co oferuje canon w kwestii wizjera to jest dyskwalifikacja - lubie widziec co fotografuje

Fafniak, sam wiesz jak jest z tymi szumami, a ja mam porównanie na bieżąco. :wink:
D300 jako aparat docelowy- proszę bardzo, znakomita puszka. A jeśli chodzi o wizjer, to w Canonie nie jest tak źle, choć tu znowu d300 bierze górę. Małe porównanie.

Odpowiedz do tematu